Viherkasvien keväthoito

Lena Gillberg bloggVihdoinkin päivät alkavat pidentyä sen verran että saa nauttia auringon lämmittävistä säteistä. Viherkasvit nautti näistä yhtä lailla. Pitkän ja pimeän talven jälkeen ne ovat väsyneitä ja tarvitsevat ylimääräistä huolenpitoa. Tähän aikaan vuodesta (helmikuun lopussa) valmistellaan viherkasvit tulevalle kasvukaudelle. Pitää varmistaa että kasvilla on riittävästi tilaa asuinympäristössä, tarpeeksi ravintorikasta maata ja tietenkin vettä. Mitä enemmän aurinko lämmittää ja antaa kasville energiaa, sitä enemmän se juo.

Näin minä teen.

1.     Kerään kasvit kylpyhuoneeseen missä annan niille kunnon suihkun siten että myös juuret kostuu kunnolla. Suihku tekee hyvää kasville, näin saa pois pölyn ja kaikki roskat jotka tukkivat ilmaraot, ja kasvi voi helpommin ottaa vastaan auringon lämmittäviä säteitä ja kosteutta jotka kasvi muuttaa lehtivihreäksi ja hapeksi. Jos sinulle ei ole suihkupulloa niin voin lämpimästi suositella sen hankkimista. Suihkuta kevyesti kaikki lehdet, tämä edistää lehtien kasvua koska saavat kosteutta myös lehtien kautta. Kuuma vinkki on sumuttaa kasvit havstångsextrakt (“auringonspaistetta purkissa”), jos haluat hemmotella kasveja vähän enemmän.

 

2.     Aloitan aina istuttamalla isot kasvit, näin minulla on helppo kierrättää vanha ruukku pienemmille kasveille. Aina ei tietenkään tarvi vaihtaa isompaan ruukkuun, joskus riittää että vaihtaa uuteen multaan. Etenkin isot kasvit eivät tarvitse uutta ruukkua joka vuosi. Nosta ylös maapaakku ruukusta ennen kun päätät tarvitseeko kasvi isomman ruukun. Jos pelkästään näet juuria on aika vaihtaa ruukkua. Ravistele pois vanhaa multaa ja avaa juuristoa hellävaroen.

3.     Valitse multa joka on tarkoitettu viherkasveille. Tavallista puutarhamultaa ei saa käyttää sillä tämä sisältää liian voimakasta lannoitetta ja kalkkia. Päällimmäiseksi pitää muistaa jättää tilaa vedelle (jos kastelet ylhäältäpäin) niin ettei vesi valu yli joka kerta kun kastelet. Altakasteluruukuissa on vesisäiliö joka täytetään altapäin ja hyvä puoli näissä ruukuissa on että kasvi itse juo tarvitseman vesimäärän, eikä tarvitse olla kastelun ammattilainen. Jos käytät altakasteluruukkua, niin talvella kannattaa kastella ylhäältäpäin niin juuret eivät huku.

4.     Anna ravintoa. Käytä ravintopuikkoja  tai ravintoa nestemäisessä muodossa, muodolla ei ole väliä kunhan annat ravintoa. Kasvit eivät pärjää pelkällä vedellä.  Pakkausselosteessa on tarkemmat ohjeet. Hyvä vinkki on laittaa puhelimeen muistutus tästä.

 

5.     Leikkaa tarvittaessa. Helmikuun lopussa on myös hyvä aika lekyta tai ottaa pistokkaita jos viherkasvisi on liian villikasvuinen. Tietenkään ei mitään ehdotonta mutta moni viherkasvi voi tästä paremmin.

6.     Sijoita kasvit yksilöllisen tarpeen mukaan. Useammat viherkasvit haluavat valoa, mutta ei suoraa auringonpaistetta. Useimmille kasville etelä-ikkuna on liian lämmin paikka kesällä.

7.     Mitä enemmän valoa, sitä enemmän vettä. Valo määrittelee veden tarpeen. Jos kasvi tai lehdet roikkuu, sen ei välttämättä tarvitse olla kuiva sillä oiree

t ovat samat kun kasvi on saanut liian paljon vettä. Hyvä tapa on nostaa ruukkua ja päätellä onko se liian painava, jos näin on niin anna sen kuivua. Varmin konsti jolla voi määritellä onko kasvi kuiva tai märkä on oma sormi, jonka pistät kunnolla alas multaan. Pinta voi olla kuiva vaikka juuret ovat märkiä.

8.     Jatkokurssi: Kaikki viherkasvit voivat parhaiten lauhkeasta vedestä. Suoraan kraanasta tullut vesi voi sisältää kemikaaleja jotka voidaan poist

aa keittämällä tai antamalla veden seistä kastelukannussa vuorokauden ennen kastelua. Ruukkujen valinnassa voi suosia saviruukkuja, osittain välttääkseen muovia mutta siksi että ne pitävät kosteuden tasaisemmin ja kyseinen luonnon materiaali ”hengittää” happea juuristolle.  Haittapuoli on että ruukku imee kosteuden jos multa kuivuu liikaa. Istuttaessa kannattaa upottaa ruukku veteen 30-60min parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Muista että nämä ovat yleisiä suosituksia. Parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi ehdotan että opiskelet viherkasvisi ominaispiirteitä, näin opit miten sitä tulisi hoitaa. Tietenkin voit aina kysyä meiltä.  Jotkut kasvit haluavat ahtaamman juuriston, joitakin ei saa leikata, toiset viihtyvät paremmin altakasteluruukussa, jotkut viihtyvät ihan missä vaan.

Lena