Kevättä puutarhassa

Lena Gillberg blogg
Lena Gillberg.

Huolimatta siitä mitä ympärillämme tapahtuu on tärkeää voida rentoutua hetken, menen silloin touhuamaan puutarhaan. Tässä muutama vinkki mitä juuri nyt voi tehdä puutarhassa.

Kevääseen voi ottaa varaslähdön poimimalla erilaisia oksia sisälle, esim. koivun, omenapuun, angervon, koreaonnenpensaan, syreenin tai kirsikkapuun oksia. Jos olet allerginen voit valita allerigaystävällismpiä lajikkeita kuten esim. mustikan ja pihlajan oksia.

Raparperi ehkä jo pistää esiin? Laita suuri ruukku tai ämpäri päälle, silloin saat hieman erilaista raparberia koska se kasvaa pimeässä, jollin auringonsäteet eivät yllä raparberiin, niin oksaalihapon pitoisuus pienenee ja maku on miedompi. Tämä raparberi on väriltään vaaleampi, koska auringosäteiden puuttuessa lehtivihreää ei muodostu. Sitä ei tarvitse keittää yhtä kauan eikä sokeria tarvitse lisätä yhtä paljon. Käytetään muuten ihan samalla tavalla kuin tavallista raparberia.

Kasvisten ja kesäkukkien viljely
Aloita kasvisten ja kesäkukkien kylväminen etukäteen myöhempää ajankohtaa silmälläpitäen, jollin ne istutetaan ulos, silloin pääset alkuun nopeasti. Lajikkeet joita kylvetään etukäteen sisällä ovat mm. tomaatti, minipaprika, maissi, sekä monet erilaiset kesäkukat. Muistathan että hyvä kylvömulta on kuohkeaa, se ei ole märkää. Katso koko siemenvalikoima tästä.

Parvekkeella olevassa ruukussa voim myös viljellä kasviksia. Kokeile esim. tomaattia, perunaa, kaalia, porkkanaa, lehtimanogldia, pinaattia ja salaattia.

Siemenviljelyssä onnistuminen – usein kysyttyjä kysymyksiä siemenistä ja viljelystä

Kylvä salaatti, pinaatti ja kaali astioihin tai laatikoihin tai mielellään suoraan korotettuihin multapenkkeihin, jossa maa lämpenee nopeammin kuin tasamaalla. Osa juuriksista voidaan nyt jo kylvää tai niin pian kun meillä on ollut muutama päivää plus asteita. Tarkista koko kylmäkestävien lajitelma tästä.
Levitä kerros sulamultaa ”lämmintä” multaa jäätyneen mullan päälle sim. kylvölaatikkoon. Tee vakoja ja kylvä siemenet. Sirottele päälle ja peitä lumella. Jos ei ole lunta, niin odota sadetta joka kastelee. Kylmäkylvön etu on että taimet karaistuvat automaattisesti ja näinollen taimia ei tarvitse edestakaisin nostella sisälle ja ulos. Vaihteleva lämpötila on haitta pienille taimille. On hyvä jos on mahdollista peittää arat taimet, jos luvassa on kylmiä päiviä ja öitä.

Leikkaa perennat kun maa on jäässä, tällä tavalla suojelet mahdollisia sipulikasveja, jotka jo nyt valmistautuvat kauniiseen kukintaa. Onko sinulla kuunliljoja? Jos on niin voit korjata pistokassadon ja syödä ne parsan tavoin, se on mahdollista jas et ole käyttänyt torjunta-aineita tai muita kemikaaleja alueella.
Omena ja marjapuita voi leikata siihen saakka kunnes nuput avautuvat. Keväällä leikataan tavallisesti nuoret puut, koska kevätleikkaus stimuloi kasvua, vanhat puut leikataan syksyllä. Tästä voit lukea enemmän puiden ja pensaiden lekkaamisesta.

Jos sinulla on ollut talvisäilöss kesäsipulit (esim. Dahlia) ruukussa niin voit pikkuhiljaa nostaa ne valoon ja hallankestävään paikkaa. Älä kastele lainkaan jos multa tuntuu kostealta. Sipulit/mukulat ovat arkoja kosteudelle ja saattavat mädäntyä jo ne saavat liika vettä. Syksyllä otetaan taas sisälle säiliöön pakkaselta suojattuna. Jos ne ovat kasvaneet kukkapenkeissä voidaan nostaa ylös kukkapenkistä ja säilyttää pimeässä viileässä paikassa.
Kun nokkoset alkavat näkyä voit nyppiä niistä pieniä hentoja pistokkaita, joita voit käyttää ruoanlaittoon. Nokkonen on erittäin ravintorikas! Niistä voidaan tehdä myös ravintorikasta lannoitetta ja niin kutsuttua nokkosvettä. Olet tarkka siinä, että jätät puutarhaan nokkosia, koska se on aino kasvi johon nokkosperhonen muniin.

Ruusut leikataan silloin kun öisin ei enää ole hallan vaaraa. Yleensä samanaikaisesti kun koivuun tulee hiirenkorvat. Leikkaa ennen kuin ruusunnuput avautuvat. Jos leikkaa liian myöhään, vie se paljon energiaa taimelta. Lue tästä enemmän puskien kevätleikkauksesta.
Puutarhan lannoitus aloitetaan siinä vaiheessa kun ilman lämpötila kohenee ja kosteus vähenee, silloin kasvit heräävät. Ajankohta vaihtelee vuodesta toiseen mutta viimeistään toukokuussa on aika lannoittaa. Tarkista myös että nurmikko, marja- ja hedelmäpuut sekä perennat ja puskat, joille on omat lannoitteet. Lue lisää lannoituksesta tästä.

Tarkista viherkasvit! Tarvitseeko joku niistä ehkä suuremman ruukun? Nyt on aika ruveta antamaan enemmän lannoitetta pitkän talven jälkeen. Lue enemmän viherkasvien hoito-ohjeesta tästä.

Ihanaa kevättä kaikille ja pitäkää hyvä huoli itsestänne!

Ha en riktigt fin vår, ta hand om er!
Kohta nähdään!
Lena