Puutarhaharrastus Suomessa – haasteita ja etuja

Lena Gillberg blogg
Lena Gillberg.

Meillä on täällä Suomessa lämpimät kesät ja kylmät talvet ja joskus päinvastoin. Vuodenajoilla on viehätyksensä – ne ovat ihanaa vaihtelua! Samalla ne voivat aiheuttaa meille innokkaille puutarhaharrastajille harmaita hiuksia. Kasvien kasvatus Suomessa on sekä haastavaa että mielenkiintoista.

Puutarhainspiraation lähteitä on paljon. Verkossa ja sosiaalisessa mediassa on rajaton määrä tietoa ja inspiraatiota. Muotoillut puksipuupallot, jättiläismäiset sinisateet julkisivuja pitkin, hienot likusteripensaat jne. Valitettavasti nämä eivät aina toimi niin hyvin täällä meillä, eivät ainakaan tällä hetkellä.

Tietenkin voimme ostaa joka vuosi puksipuupalloja, jotka erittäin todennäköisesti kuolevat talven aikana, mutta se ei ole taloudellista eikä kestävää ympäristön kannalta. Ehkä voisimme ajatella muunlaisia kasveja?
Voisimme ajatella puksipuun vaihtoehdoksi pallotuijaa, mutta on olemassa myös useita muita kasveja, jotka voidaan muotoilla palloksi, jos pidät siitä. Esimerkiksi marjakuusi, jos haluat jotain ikivihreää, tai pensasangervo tai taikinamarja, jos haluat, että ulkoasu muuttuu vuodenajan mukaan, tai tyrni (etenkin Hikul-lajike) hopeanharmailla lehdillään.

Kasvatus Pohjanmaalla – hyvä tietää

  • Suomen Vaasa sijaitsee vyöhykkeellä III.
  • Saaristossa voidaan olla lähempänä vyöhykettä IV.
  • Nämä vyöhykkeet vastaavat suunnilleen Ruotsin vyöhykettä V (VI). Sen voi ottaa huomioon, jos lukee kasveista ruotsalaisilta sivuilta.

Aiottuun sijaintiin soveltumattomien kasvien ostaminen on taloudellisesti kestämätöntä ja vaikuttaa kielteisesti ympäristöön.

Valitse sopivat kasvit oikeassa yhdistelmässä

Puutarhaa suunniteltaessa on tärkeää ottaa huomioon kasvien sitkeys. Aiottuun sijaintiin soveltumattomien kasvien ostaminen on taloudellisesti kestämätöntä ja vaikuttaa kielteisesti ympäristöön. Sitkeät kasvit kestävät erilaisia hyökkäyksiä paremmin kuin vähemmän sitkeät kasvit, ja torjunta-aineiden käyttö vähenee.

Kukkatorilla on suuri valikoima sitkeitä kasveja, ja autamme mielellämme löytämään oikean yhdistelmän puutarhaan.

 

Tunne puutarhasi – mikroilmastosta ja vyöhykerajoista

Luonto ei ole staattinen, vaan se muuttuu jatkuvasti. Ilmaston lämpenemisen myötä maapallon lämpötila kohoaa. Se tarkoittaa, että kasvit, jotka eivät ole aiemmin kyenneet selviytymään leveysasteillamme, voivat yllättäen tehdä niin.

Vyöhykerajat eivät myöskään ole tarkkoja. Ne voivat vaihdella paikallisesti, jopa tontin rajojen sisällä. Erilaisten mikroilmastojen esiintyminen omassa puutarhassasi ei ole ollenkaan harvinaista.Ehkä sinulla on tuulinen, kylmä paikka tai ehkä todella lämmin ja suojainen paikka? Vaikeimmissa olosuhteissa sijaitseville paikoille kannattaa valita sitkeämpiä kasveja, mutta suotuisammassa paikassa on tilaa kokeilla.

Kaikkiin Kukkatorin monivuotisiin kasveihin on merkitty vyöhyke, ja voit luottaa siihen, että valikoimamme kasvit toimivat vyöhykkeillämme.Joskus saamme hieman herkempiä kasveja, joita käytetään kasvi- tai viherhuoneissa, ja vyöhyke on merkitty selvästi myös niihin.Autamme mielellämme kasvien valinnoissa ja niiden miettimisessä.

Marjamme ovat todella maukkaampia ja terveellisempiä. Kyllä, se on totta! Voimme kiittää siitä pitkiä kirkkaita kesäpäiviä.

Suomessa on ihanteelliset olosuhteet marjanviljelyyn

Suomi sijaitsee samoilla leveysasteilla kuin Alaska ja Grönlanti. Golfvirran ansiosta ilmasto on lempeämpi – se tarkoittaa ihanteellisia olosuhteita marjanviljelyyn.

Marjamme ovat todella maukkaampia ja terveellisempiä. Kyllä, se on totta! Voimme kiittää siitä pitkiä kirkkaita kesäpäiviä. Valo ja infrapunalämpö myötävaikuttavat parempaan makuun ja myös lisäävät flavonoidien määrää marjoissa, mikä tekee niistä terveellisempiä.

Tiedämme, että tuodut marjat eivät ole ollenkaan niin hyviä. Viileät yömme merkitsevät sitä, että marjat eivät kypsy liian nopeasti, ja siten niistä tulee myös makeampia.

 

Puutarhamarjojen kasvatus Suomessa

Kun aiot kasvattaa puutarhamarjoja, on valittavissa paljon lajikkeita. Voit halutessasi kasvattaa marjoja pensaissa tai varsissa. Voit sijoittaa marjapensoja ryhmiin, ehkä erottimeksi metsäalueelle tai oleskelualueelle tai leikkimökin ympärille?

Esimerkkejä kasvatettevista marjalajikkeista
  •  Perinteiset herukat, kaikissa väreissä (punainen, musta, valkoinen, vaaleanpunainen, vihreä)
  • Mansikat
  • Karviainen
  • Mustikat tai makeasinikuusamat
  • Erilaiset vadelmat ja karhunvatukat
  • Puolukka
  • Aronia
  • Tyrni
  • Kirsikka
  • Minikiivi

Usein tulee uusia lajikkeita ja makuja, jotka sopivat olosuhteisiimme yhä paremmin.


Luultavasti juuri siitä syystä asumme täällä. Vuodenaikojen viehätys yhdistettynä haasteisiin ja puutarhassa onnistumisen aiheuttama tunne. Vihreät kasvavat lehdet keväällä – ihanaa!

Kun nenää palelee eniten kylmänä joulukuun aamuna, kun on melkein koko päivän pimeää, ajattele kaikkia pitkiä kesäpäiviä ja mitä ravitsevia marjoja nämä kasvit antavat meille.

Lena