Bokashi keittiökompostori

Kirjoittaja Lena Gillberg
16.03.2019

Kompostoi keittiöjätteesi niin saat ravinteikasta ruokamultaa jätteiden sijaan.

Multa on jotain, jota pidämme itsestäänselvyytenä, käymme vain ostamassa multaa jos sitä tarvitsemme. Mutta tosiasia on että ruokamultaa ei ole niin paljon kun luulemme ja tulevaisuudessa tarvitsemme sitä entistä enemmän pystyäksemme tuottamaan ruokaa kaikille. Samaan aikaan heitämme pois ruokaa sekä Suomessa että muissa maissa. Ruoka joka alunperin viljellään ruokamullassa joka tuottaa vihanneksia jota syömme. Jokaista kiloa vihanneksia kohtaan jonka kulutamme meidän pitäisi pystyä antamaan takaisin saman määrä ruokamultaa. 

jord2

Kompostointi on aina ollut olemassa, mutta bokashi kompostointi on ihan uusi tapa katsoa ruokakierrätystä. Vanha ruoka voi muuttua uudeksi mullaksi - ilman että sen tarvitsee olla työlästä tai haista pahalla. Bokashin koko idea on että se on helppoa ja ympäristöystävällistä. Bokashin avulla voit tehdä uutta ruokamultaa kaikista kodin ruokajätteistä; kahvisumpista, bananinkuorista kanan luista, munankuorista, eli kaikista ruokajätteistä.  

Näin teet:

Sirottele astian pohjalle yksi ruokalusikallinen bokashi rouhetta. Ota talteen päivittäiset ruokajätteet erilliseen astiaan, jonka tyhjennät bokashi ämpäriin jokainen ilta tai kun se on täynnä. Erillinen astia on yksinkertaisesti sen takia että et halua avata bokashi astiaa enemmän kun 1, korkeintaan 2 kertaa päivässä, sillä liiallinen happi on haitaksi. Parhaimman tuloksen saavuttamiseksi on hyvä paloitella ruokajätteet, näin vältyt ylimääräisiltä ilmataskuilta. Jokaista litraa ruokajätettä kohti, sirottele 1rkl bokashi rouhetta.    

bokashi.rester+stro

Bokashi astian täyttyessä kerääntyy myös nestettä keräysastiaan, joka tyhjennetään tarpeen mukaan (3-5kertaa/viikko) välttääkseen pahaa hajua. Bokashista tuleva neste haisee happamalle mutta on kullan arvoinen. Laimenna suhteessa 1:100 ja käytä lannoitteena koko puutarhaan ja viherkasveille. Jos kaadat nesteen viemäriin mikroobit poistaa rasvakertymiä putkistossa täysin biologisesti ilman myrkkyjä.  

bokashi.lakvatten

Kun astia on täynnä se laitetaan käymään huonelämpöön 2 viikkoa. Muista että kantta ei saa avata. Samaan aikaan aloitat seuraavan Bokashi astian täyttämisen, eli tarvitset kaksi astiaa jotta pääset alkuun. Bokashi aloituspakkaus sisältää 2 astiaa ja 2kg rouhetta. Osta bokashi tästä.

bokashi emmerset

Kahden viikon käymisen jälkeen ruokajäte on valmis ulos vietäväksi. Sisälto on sen verran hapanta että Bokashi ruokatteen on hyvä seistä toiset 2 viikkoa ulkona ennen kun käytät sitä puutarhassa. Itse olen tehnyt kannellisen ”ruokamulta-aseman” lavakauluksista. Jos ei ole lavakauluksia mikä tahansa itse tehty tiivis kehikko kelpaa tähän tarkoitukseen. Pohjalle on hyvä laittaa jyrsijäverkko, mutta yleensä ruokajäte ei kelpaa koska se on niin hapanta. Sekoita ruokajäte mullan kanssa ennen istuttamista. Kaksi osaa multaa yhtä osaa ruokajätettä kohtaan. Multa jota käytät voi hyvin olla vanhaa multaa ilman ravintoa, esimerkiksi multa joka löytyy ruukuista. 

bokashi.jordstation

Voit hyvin kompostoida vuoden ympäri. Ei haittaa vaikka ulkona lämpötila putoaa alle nollan. Bokashi jäätyy mutta aktivoituu ilman lämmetessä keväällä. Säilytä jäte säkeissä, astioissa tai kompostissa. 

Aloittaminen on todella helppoa, ympäristöystävällistä ja erittäin antoisaa sillä kierrätät omat jätteet ja muuta sen ravintorikkaaksi ruokamullaksi. Jos sinulla on aiheesta kysymyksiä, voit lähettää minulle mailia. 

Kompostoinnin iloa! 

Lena