Vihreän nurmikon salaisuus

Kirjoittaja Lena Gillberg
16.05.2019

Nurmikon ylläpito ja hoito on avain sen hyvinvoinnille ja miten pidät sammaleen ja rikkaruohon poissa. Vihreän nurmikon salaisuus ilman sammalta on läpäisevä maaperälannoitekalkki ja sen leikkaaminen usein. Hyvin valutettu nurmikko kuivuu nopeammin sateen jälkeen, näin sammal ei viihdy. On tärkeää lisätä nurmikkolannoitetta, siinä on tarvittavat ravintoaineet joka mahdollistaa ruohon vahvan kasvun.

gras2

Jos käytät tavallista ruohonleikkuria, sen kerääjä estää että nurmikolle ei muodostu paksuja kerroksia kosteita leikkuujäämiä jossa sammal viihtyy. Sammaleen ja rikkaruohon pidät poissa leikkaamalla usein, kerran tai mieluiten kaksi kertaa viikossa sesonkiaikana jolloin nurmikko kasvaa eniten. Robottileikkuri leikkaa vähän ja usein - ehdottomasti hyvä keino pitää sammal poissa.

Aloita kausi nurmikon kevätsiivouksella, mutta älä aloita liian aikaisin. Kun maa on märkä ja kylmä voi nurmikolle tehdä enemmän haittaa kuin hyötyä.

Odota kunnes nurmikko on ehtinyt vähän kuivua, näin juuret ei vahingoitu.

Muista että lehdet, kuollut ruoho, oksat jne. on luonnollinen lannoite nurmikolle, poistaessa nämä on lisättävä ravintoa.

lov

Väsähtäneen näköinen nurmikko tarvitsee happea. Nurmikon ilmaaja tekee pieniä reikiä nurmikkoon, joka mahdollistaa juurien hapen saannin, saat läpäisevän nurmikon jossa ravinteet ja vesi löytää helpommin juurien luokse. Odota ilmaajan käytön kanssa kunnes olet leikannut ensimmäisen kerran. On hyvä jos ruoho on ruvennut kasvamaan.

Tasoittaakseen ja korjatakseen nurmikkoa on hyvä lisätä hiekkapitoista turvemultaa noin 1-2cm paksu kerros. Toimenpidettä ei tarvitse tehdä joka vuosi mutta kohdissa jossa nurmikko on jotenkin vahingoittunut, hiekkapitoista turvemultaa voi lisätä useammankin kerran kaudessa. Nurmikko jossa on hiekkapitoista turvemultaa, pystyy pitämään kosteuden kauemmin ja ottamaan ravintoaineet talteen paremmin. 

Uusi nurmikko kylvetään hiekkapitoiseen turvemultaan jolloin saat tiheämmän nurmikon. Valitse korkealaatuiset siemenet, kylve kun maaperän lämpö on 8 astetta. Jos kylvät liian kylmään maahan siemen ei kasva ja todennäköisyys että se mätänee on suuri.

regn.gras

Lannoita keväällä kun nurmikko on herännyt, sekä kerran ennen juhannusta. Ensimmäinen lannoitus toukokuussa on tärkeä koska tämä on voimakkain kasvukausi ja nurmikko tarvitsee ravintoa jotta se pystyy kasvamaan ja työntämään pois rikkaruohon. Rikkaruoho ja ruoho kilpailevat keskenänsä, kilpailu jossa vahvin voittaa. Varmista että ruoho viihtyy, näin rikkaruoho ei kasva.

gras

Lannoitus on hyvä ajoittaa juuri ennen sadetta niin että nurmikko imaisee ravintoaineet ja ei polta sitä. Voit myös kastella nurmikon lannoituksen jälkeen jos sadetta ei ole luvassa.  

Syksyllä lannoitetaan nurmikon syyslannoitteella, joka sisältää vähemmän typpeä ja enemmän fosforia ja kaliumia. Kyseinen yhdistelmä antaa ravintoa ja valmistelee nurmikon ennen talven tuloa. Syyslannoitus antaa parhaimmat edellytykset vihreälle nurmikolle seuraavalle kaudelle.

Kalkitseminen on tärkeää koska se nostaa maan pH-lukua ja vähentää maan happamuutta. Kalkitussa maassa ravinteet ovat helpommin kasvien saatavilla. Kalkitseminen on hyvä tehdä syksyllä mutta voit myös tehdä sen aikaisin keväällä.

Lena

Increasing the pollinators of the garden

Kirjoittaja Adrian Evans
11.05.2019

(Lyhyt versio suomeksi alla)

Insects make up about two-thirds of all life on Earth, yet the number of flying insects has dropped by a staggering 75 per cent in the last 25 years. Large scale agriculture with its widespread destruction of wild areas to make way for crops, combined with the increased use of pesticides are the likely factors for this dramatic loss in insect populations. Agricultural policies are being reformed as we speak in an attempt to reverse some of the damage caused, yet as gardener’s our gardens play a vital role in helping to provide habitats in order to increase insect species, especially the pollinators such as bees and butterflies.

humla

All honey bees in Finland are domesticated (genus Apis), those kept by bee keepers and not to be found in the wild. As a country we hold a species list of 43 different wasps, 200 bees and 37 of the furry bumble bees. Bees produce honey from regurgitating the sugary nectar which they collect from plants. In order to build their beeswax honeycombs where the honey, pollen and larvae are stored, bees need to consume honey. They secrete the wax from eight glands on their lower abdomen which then hardens and flakes off into clear flat pieces known as scales. The scales are chewed and softened by the worker bees and formed into the hexagonal cells in the honeycomb.

The successful pollination of all plants on earth happens by the transference of pollen from the male part of the flower (the stamen) to the female flower part (the pistil). When bees collect their valuable nectar, the pollen sticks to their bodies, thus making the transfer from the stamen to the pistil. This is how the seed is then produced. Butterflies are another important pollinating insect but aren’t as successful as bees due to their long legs, hence not so much pollen sticking to them. Other pollinators include ants, flies, hoverflies, moths and flower beetles.

In order to increase their numbers, we have to increase the biodiversity within the garden. Look to the forest as the best example. A typical forest is made up of a tree canopy, the below layer of shrubby plants and a carpet of perennial and annual herbaceous plants. It provides habitat for larger animals, smaller mammals, birds and insects. A successful garden can increase its biodiversity by replicating the forest structure. The trees, shrubs and conifers can be seen as the bones of the garden, all finished off with the dress of perennials, annuals and bulbs. Compare this to the monoculture of a grass lawn which holds very little biodiversity!

blomsterang

A couple of years ago The Royal Horticultural Society (RHS) in the UK carried out a study to determine if pollinating insects were attracted more to the wild native plants found in nature, to those non-native plants that we find in the garden centres. The study revealed that there was no real difference. The bees were only attracted to the nectar that each plant produces. There are certain plants though that produce more nectar than others and some plants where nectar is more easily collected with less work. Take Veronicastum as an example. The flower spikes of this plant are made up of hundreds of smaller flowers and the bees simply climb the spike collecting nectar as if climbing a ladder.

Below is a list of the top 10 of must have of pollinating plants, a garden shouldn’t be without;

Lavender (Lavandula sp.), Dahlia (Single or double-flowered varieties), Red Valerian (Centranthus ruber), Giant fleabane (Inula magnifica), Foxgloves (Digitalis sp.), Cosmos (Cosmos bipinatus), Scabious (Scabiosa sp.), Verbena bonariensis, Marigolds (Tagetes sp.) and Cone flower (Echinacea sp.).

pollinerarvanliga vaxter

Adrian

Höynteisten osuus kaikesta maan elämästä on kaksi kolmasosaa, kuitenkin lentävien hyönteisten osuus on laskenut 75% viimeisten 25 vuoden aikana. Yksi suurimmista hyönteisväestön vähenemisen syistä on laajamittainen viljely, jolla luonnonmukaista aluetta tuhoutuu laajalti laidun- ja peltomaiden hyväksi, yhdistettynä lisääntyvän torjunta-aineiden käytön myötä. Maataloudessa ympäristövaikutusten vähentämisen eteen tehdään jo paljon, mutta myös kotipuutarhurit voivat vaikuttaa enemmän kuin ajattelevatkaan lisätäkseen hyönteisten määrää, erityisesti tärkeitä pölyttäjiä, kuten kimalaisia, mehiläisiä ja perhosia. Meidän englantilainen puutarhuri Adrian antaa vihjeitä siitä, miten rakentaa puutarhasi edistäen biologista monimuotoisuutta, ja yksi hänen vinkeistä on ottaa metsä lähtökohdaksi, kun suunnittelet puutarhan monimuotoisuutta. Puut, pensaat ja havupuut ovat tärkeä osa puutarhaa, joka täydennetään monivuotisilla, kukilla ja sipuleilla. 

Muoviton puutarha

Kirjoittaja Jennifer Ahlbäck
1.05.2019

Muovi on hyvä materiaali koska se kestää ja on helppo käsitellä, samasta syystä muovi on myös huono materiaali. Kaikki muovi joka koskaan on tuotettu, on vielä olemassa jossain muodossa maassa koska se maatuu todella hitaasti. Muovipullon maatuminen esimerkiksi kestää 1000 vuotta. Osa muovista kierrätetään uusiin muovituotteisiin mutta suuri osa päätyy valitettavasti luontoon missä se tekee suurta haittaa.

Entistä enemmän on herännyt eräänlainen epäilys kaikkia muovituotteita kohtaan jota käytämme kodeissamme. Tämä on johtanut siihen että monelle on meneillään ”muovidieetti” kodissa.  Mutta entäs puutarhassa? Pitäisikö meidän poistaa muovi myös puutarhasta?

plaststol

Kaikki arkipäivän valinnat vaikuttavat ympäristöön, muovituotteiden vaihtaminen ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin on jotain mitä jokaisen puutarhan omistajan tulisi tehdä. Puutarha jossa on paljon kukkia ja hyönteisiä on askel oikeaan suuntaan, mutta kannustan edelleen luontoystävällisempiin valintoihin ja näillä pienillä teoilla voimme myötävaikuttaa kestävään kehitykseen myös puutarhassa.

Haluan kuitenkin painottaa että kannattaa käyttää sitä mitä meillä jo on. Älä heitä pois ehjiä ja täysin toimivia muovituotteita vain asian vuoksi. Haluan rohkaista jokaista käyttämään niitä niin kauan kunnes ne pitää viedä kierrätykseen. Vanhoja muoviruukkuja ja kasvialustoja voi käyttää uudelleen, tai mieti miten niitä voi käyttää muihin  tarkoituksiin? Ainoastaan mielikuvitus on rajana. Kun muovituote on tehnyt tehtävänsä eikä ole käyttökelpoinen, pitää muistaa kierrättää se oikein. Noudata aina tuotteiden kierrätysohjeita. Kun on aika hankkia uusi puutarhatuote, muista että on olemassa monta muovitonta vaihtoehtoa.

Työkalut

Puutarhatyökalujen valikoima on nykyään tosi kattava ja useimmiten on olemassa yksi vaihtoehto muovista ja toinen metallista/raudasta. Muovinen on usein halvin, ja siksi moni päätyy siihen, mutta tuotteen kestävyys on usein huonompi kuin esimerkiksi se että valitsee metalliharavan muovisen tilalle. Loppujen lopuksi metalliharava on myös se taloudellisesti kestävin vaihtoehto. Voit aina kysyä muovitonta vaihtoehtoa. Ei vaan haravia, lapioita, saksia ja vesikannuja, myös käsineitä ja suojavaatteita. Kotimaisuus ja luonnonmukaiset tuotteet ovat aina plussaa!

 vattenkanna1

Istutus

Viljeiljöille suuret istutusastiat ovat suosittuja, mutta meille pienviljelijöille on  olemassa muita hyviä vaihtoehtoja. Biologisesti hajoavia viljely-astioita, tai sitten käyttää käytettyjä munakartonkeja ja kylvöä niihin. Munakartonki on siitä hyvä että sen voi istuttaa sellaisenaan koska se maatuu.

aggkartong1

Ruukkujakin on monenlaisia, valitse savi- tai metallirukkuja muoviruukun sijaan.

Jos mietit kasvihuoneen hankkimista, muovi on ilmeisesti halvin vaihtoehto, mutta jos valitsee oikean muovin, se kestää vuosia. Jos kuitenkin haluat välttää muovia voit rakentaa kasvihuoneen lasista – tai jos olet hyvä rakentamaan itse voit käyttää vanhoja ikkunoita. Uudelleenkäyttöä parhaimmillaan!

Peittoviljely

Peittoviljely menetelmällä peitetään avomaan viljely rikkaruohoista, esim. mansikkamaassa. Moni kuitenkin käyttää peittämiseen muovia, mutta on olemassa muitakin vaihtoehtoja. Biomuovi joka maatuu auringonvalossa voi sisältää mikromuovia, jotka jää maahan.  Mutta on olemassa tuotteita jotka ovat täysin kasvipohjaisia, suosi näitä.

Hyvänä vaihtoehtona peittoviljelyyn on myös vanhojen sanomalehtien, pahvin, villan tai heinän käyttäminen.

tackodling1

Koristeet

Puutarha ei ole ainoastaan paikka missä viljellään ja nautitaan sadosta, vaan käytämme myös koristeellisiä elementtejä joita voimme ihastella. Moni pitää hyvin tyylipuhtaasta puutarhasta, jossa on suorat linjat ja selkeä rajaus nurmikon ja kivetyksen välillä. Muureja, aitoja ja muotoonleikattuja pensaita. Jotkut haluavat taas sisustaa patsailla, tuulipeleillä ja suihkulähteillä. Valitettavasti moni yllä mainituista tuotteista ovat useimmiten tehty muovista, mutta näillekin löytyy ihan varmasti kestäviä vaihtoehtoja betonista, keramiikasta ja metallista.

stol.1

Hyvä vinkki on käyttää puutarhassa metallireunoja muovin sijaan. Nämä ovat vähän kalliimpia, mutta kestäviä, kauniita ja ajattomia. Jos ei halua panostaa metallireunaan, voit rakentaa reunan vanhoista laudoista tai kivistä. Käsittele puu ympäristöystävällisellä pinnoitteella niin se kestää pidempään, tai anna sen hajota luonnollisesti ajan myötä jolloin sitä tulee hieno hyönteishotelli.

stenkant

Jennifer

Tee-se-itse mehiläispesä

Kirjoittaja Lena Gillberg
19.04.2019

Aikaisin keväällä, sään lämmetessä, mehiläiskuningattaret heräävät talvilevosta ja aloittavat oitis ruuan ja pesäpaikan etsimistä. Mehiläiset rakentavat usein pesänsä maan tasolla, vanhoihin myyränkoloihin tai hiirenpesiin. Jos tällaisia paikkoja ei löydy puutarhastasi, sinä voit auttaa rakentamalla mehiläispesän hyvin pienillä keinoilla ja kaiken lisäksi se on helppoa ja hauskaa!

humlebo1

Tämä tee-se-itse projekti on kiva tehdä lapsien kanssa ja hyvin, hyvin tärkeää ympäristölle. Mehiläiset kiittävät pölyttämälla kasvisi. Kaikki voittaa!

Näin rakennat mehiläispesän!

1.     Tarvitset saviruukun, noin 15cm halkaisija. Tästä tulee mehiläisten koti.

humlebo2

2.     Kaiva kuoppa lämpimälle, suojatulle paikalle, mielellään kasvillisuuden lähelle, missä ruukku mahtuu ylös alaisin ja niin että pohja on maan tason korkeudella.

3.     Täytä pesä sahanpuruilla tai heinällä, mielellään hiirenpesästä tai hamsterin häkistä. Haju houkuttelee meihläiskuningattaren. Jos sinulla ei ole hamsteria tuttavuuspiirissä, voit vaikka kysyä paikalliselta eläinliikkeeltä. Laita ruukku kuoppaan ja täytä mullalla niin että vain pohja näkyy.

humlebo3

4.     Rakenna pieni katto saviruukun pohjan reiän yli muutamalla kivellä että se näyttää luonnolliselta, kuitenkin niin että mehiläiset pääsevät helposti sisälle, pitäen vesisateen ulkopuolella.

5.     Kun olet valmis ota mehiläispesästäsi kuva ja tägää @kukkatori_blomtorget Instagramissa tai Facebookissa, ja inspiroi muita tekemään omansa. Kiitoksena saat 15% alennuksen kun ostat meiltä perennoja tai kesäkukkia! Voimassa 12.5.2019 saakka ja yksi ostos per asiakas. Näytä kuvasi kassalla.

Jos haluat hemmotella pölyttäjiä, voit tehdä pienen altaan jonka pohjalle asetat pieniä kiviä. Pölyttäjät voivat laskeutua kiville ja juoda vettä kuumina kesäpäivinä.

humlebo5

Mieti, että joka kolmas suupala on pölyttäjien ansiota! Tarvitsemme pölyttäijiämme, ja ne tarvitsevat meitä. Kukaan ei voi tehdä kaikki, mutta me kaikki voimme tehdä jotain!

Tsemppiä pölyttäjien auttamiseen!

Lena

 

Kestävä puutarha

Kirjoittaja Lena Gillberg
6.04.2019

Nykyajan maailmanlaajuiset ympäristöön liittyvät kysymykset tuntuvat niin suurilta että on vaikea hahmottaa miten itse voi vaikuttaa niihin omalla tekemisellä, mutta jos ajattelet asian niin että puutarhasi on monelle hyönteiselle ja eläimelle heidän universumi. Jos sinun puutarhassasi on toimiva ekosysteemi, edistät biologista monimuotoisuutta, ja kaikki voivat paremmin, kasvit, eläimet ja ihmiset.

Tässä vinkkejä siihen, miten voit tehdä puutarhastasi entistä kestävämmän. 

Luonnollisuus ja biologinen monimuotoisuus

- Pidä puutarha mahdollisimman luonnollisena. Käytä puita ja pensaita jotka luovat eliöille luonnollisia tiloja ja rakenteita. Näin luot harmonisen kokonaisuuden mutta sen lisäksi edesautat biologista monimuotoisuutta jota tarvitsemme kipeästi. Pienet ja suuret eliöt viihtyvät takuulla puutarhassasi, ja tekevät kaiken lisäksi paljon hyötyä.

- Rakenna hyönteishotelli!

- Huolellinen puutarhasuunnittelu kannattaa, sillä vältyt myöhemmin suurilta muutoksilta jotka kaikki vaikuttavat enemmän tai vähemmän puutarha ekosysteemiin.

Torjunta ja hoito

- Käytä ympäristöystävällisiä torjunta-aineita sillä myrkyt eivät kuulu puutarhaan ja niistä on enemmän haittaa mitä arveletkaan.  Ei vain kasveille, maaperälle, pohjavedelle, hyönteisille ja eläimille, mutta myös ihmisille ja etenkin lapsille jotka liikkuvat puutarhassa. Ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja on olemassa jos torjuntaan on tarvetta.

- Hyödynnä sadevettä, ja yritä vähentää kraanaveden käyttöä. Kastele paljon kerralla ja harvemmin, sen sijaan että kastelet vähän ja usein.

Kaikkein kestävin vaihtoehto kasteluun on käsin sadevedellä. Sadevettä voi helposti ottaa talteen kinnittämällä sadevesiränniin vesisäiliön. 

pure raindrop.i5.jpg

- Vähennä energiakulutusta käyttamällä käsivoimin toimivia työkaluja tai aurinkopaneli/sähkö ladattavia bensiinillä toimivien laitteiden sijaan.

Ravinto, maa ja multa

- Kompostoi enemmän! Jos sinulla on mahdollisuus, ota ruokajätteesi talteen ja tee siitä ravintorikasta multaa. (esim. Bokashi)

- Maahan pudonneet lehdet ovat hyödyksi maan humuspitoisuuden kannalta. Usein haravoimme pois puun luonnollista tapaa itse hoitaa maanparannuksen ja ravinnon saannin.

- Käytä orgaanista lannoitusta (kompostia, lehtimultaa, tallilannoitetta) kemiallisien valmisteiden sijaan.

- Vaihtoviljelyä on hyvä harjoittaa koska viljelykasvit tuovat kukin erilaiset ravintoaineet maahan jossa ne viljellään. Jos viljelee samat kasvit vuodesta toiseen samalla paikalla, maaperästä tulee heikko joka helpottaa tautien ja rikkaruohojen syntymistä.

- Hyvänlaatuinen luonnollinen multa sitoo kosteuden paremmin, ja kasveja ei tarvitse kastella yhtä usein.

- Käytä olemassa olevaa multaa niin paljon kuin mahdollista. Vanhaan multaan voit tehdä maanparannuksen lisäämällä uutta ravintorikasta multaa esimerkiksi kompostista tai voit myös peittoviljellä. Jos olet epävarma voit myös testata maaperää jolloin haluat tietää sen pH-arvon ja ravintopitoisuuden. 

Viljely ja kasvit

- Viljelemällä kotona vähennät muovipakkauksien käyttöä ja toimituksia. Monet lajikkeet voi hyvin varastoida. Suunnittele niin että muutama lajike syödään heti ja muutama varastoidaan. 

- Eteläseinämällä viljely pidentää sesonkia.

- Viljele kasveja jotka tekevät maaperästä kuohkean ja edesauttavat hiilen sitomisen juurien avulla syksyn tullessa.

- Valitse kasveja jotka kukkivat mahdollisimman pitkään, samalla ruokkien kaikkia aisteja.

- Valitse kestäviä lajikkeita niin vältät tauteja. Mielellään lajikkeita jotka eivät kilpaile muiden lajikkeiden kanssa.

- Luonnossa harvoin näkee alueita jossa on pelkästään multaa. Paljas alue on kuin avoin haava, jonka luonto peittää nopeasti rikkaruohoilla.

Materiaalit

- Käytä kierrätettyä materiaalia ja biologisesti hajoavia materiaaleja kun istutat ja rakennat puutarhassasi. Kovat puulajikkeet ovat kestäviä, ja tarvitsevat harvoin hoitoa ja kunnossapitoa. Varmista ettei puu on käsitelty ympäristölle haitallisilla aineilla.

- Käyttämäsi materiaali saa tietenkin olla ilmaista, valmistettu paikallisesti ja mahdollisimman lyhyellä kujettuksella.

- Vinkki kestävälle puutarhalle on vähän materiaalia ja paljon kasveja. Rikkaruohot tulevat ennemmin tai myöhemmin sekä kivien väliin että katteeseen. Joko alhaalta tai ylhäältä. Ilmassa on paljon itiöitä ja siemeniä jotka etsivät kasvupaikkaa.

Nurmikko

- Valitettavasti hyvin hoidetussa nurmikossa on usein todella vähän eri lajikkeita, tämä ei tue biologista moninaisuutta. Lisäksi nurmikkoa käsitellään usein kemiallisillä aineilla kuten nurmikonlannoitteet ja sammaltuhoaineet, ja nämä tuhoaa puutarhan mikroelämää. Käytä tarvittaessa ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja!

- Sammalnurmikko on yksi hyvä vaihtoehto nurmikolle. Monen sammallajikkeen lisäksi, sammal puhdistaa saasteet ilmasta. Mieti jos voit allokoida osan nurmikosta pienelle niitylle? Kysy meiltä mielellään eri vaihtoehdoista nurmikolle.

Toivon että olet saanut vähän inspiraatiota tekemään puutarhastasi kestävämmän. Ajattelemalla kestävämmin voimme kaikki vaikuttaa parempaan huomiseen.

Lena

Bokashi keittiökompostori

Kirjoittaja Lena Gillberg
17.03.2019

Kompostoi keittiöjätteesi niin saat ravinteikasta ruokamultaa jätteiden sijaan.

Multa on jotain, jota pidämme itsestäänselvyytenä, käymme vain ostamassa multaa jos sitä tarvitsemme. Mutta tosiasia on että ruokamultaa ei ole niin paljon kun luulemme ja tulevaisuudessa tarvitsemme sitä entistä enemmän pystyäksemme tuottamaan ruokaa kaikille. Samaan aikaan heitämme pois ruokaa sekä Suomessa että muissa maissa. Ruoka joka alunperin viljellään ruokamullassa joka tuottaa vihanneksia jota syömme. Jokaista kiloa vihanneksia kohtaan jonka kulutamme meidän pitäisi pystyä antamaan takaisin saman määrä ruokamultaa. 

jord2

Kompostointi on aina ollut olemassa, mutta bokashi kompostointi on ihan uusi tapa katsoa ruokakierrätystä. Vanha ruoka voi muuttua uudeksi mullaksi - ilman että sen tarvitsee olla työlästä tai haista pahalla. Bokashin koko idea on että se on helppoa ja ympäristöystävällistä. Bokashin avulla voit tehdä uutta ruokamultaa kaikista kodin ruokajätteistä; kahvisumpista, bananinkuorista kanan luista, munankuorista, eli kaikista ruokajätteistä.  

Näin teet:

Sirottele astian pohjalle yksi ruokalusikallinen bokashi rouhetta. Ota talteen päivittäiset ruokajätteet erilliseen astiaan, jonka tyhjennät bokashi ämpäriin jokainen ilta tai kun se on täynnä. Erillinen astia on yksinkertaisesti sen takia että et halua avata bokashi astiaa enemmän kun 1, korkeintaan 2 kertaa päivässä, sillä liiallinen happi on haitaksi. Parhaimman tuloksen saavuttamiseksi on hyvä paloitella ruokajätteet, näin vältyt ylimääräisiltä ilmataskuilta. Jokaista litraa ruokajätettä kohti, sirottele 1rkl bokashi rouhetta.    

bokashi.rester+stro

Bokashi astian täyttyessä kerääntyy myös nestettä keräysastiaan, joka tyhjennetään tarpeen mukaan (3-5kertaa/viikko) välttääkseen pahaa hajua. Bokashista tuleva neste haisee happamalle mutta on kullan arvoinen. Laimenna suhteessa 1:100 ja käytä lannoitteena koko puutarhaan ja viherkasveille. Jos kaadat nesteen viemäriin mikroobit poistaa rasvakertymiä putkistossa täysin biologisesti ilman myrkkyjä.  

bokashi.lakvatten

Kun astia on täynnä se laitetaan käymään huonelämpöön 2 viikkoa. Muista että kantta ei saa avata. Samaan aikaan aloitat seuraavan Bokashi astian täyttämisen, eli tarvitset kaksi astiaa jotta pääset alkuun. Bokashi aloituspakkaus sisältää 2 astiaa ja 2kg rouhetta. Osta bokashi tästä.

bokashi emmerset

Kahden viikon käymisen jälkeen ruokajäte on valmis ulos vietäväksi. Sisälto on sen verran hapanta että Bokashi ruokatteen on hyvä seistä toiset 2 viikkoa ulkona ennen kun käytät sitä puutarhassa. Itse olen tehnyt kannellisen ”ruokamulta-aseman” lavakauluksista. Jos ei ole lavakauluksia mikä tahansa itse tehty tiivis kehikko kelpaa tähän tarkoitukseen. Pohjalle on hyvä laittaa jyrsijäverkko, mutta yleensä ruokajäte ei kelpaa koska se on niin hapanta. Sekoita ruokajäte mullan kanssa ennen istuttamista. Kaksi osaa multaa yhtä osaa ruokajätettä kohtaan. Multa jota käytät voi hyvin olla vanhaa multaa ilman ravintoa, esimerkiksi multa joka löytyy ruukuista. 

bokashi.jordstation

Voit hyvin kompostoida vuoden ympäri. Ei haittaa vaikka ulkona lämpötila putoaa alle nollan. Bokashi jäätyy mutta aktivoituu ilman lämmetessä keväällä. Säilytä jäte säkeissä, astioissa tai kompostissa. 

Aloittaminen on todella helppoa, ympäristöystävällistä ja erittäin antoisaa sillä kierrätät omat jätteet ja muuta sen ravintorikkaaksi ruokamullaksi. Jos sinulla on aiheesta kysymyksiä, voit lähettää minulle mailia. 

Kompostoinnin iloa! 

Lena

Viherkasvien keväthoito

Kirjoittaja Lena Gillberg
23.02.2019

Vihdoinkin päivät alkavat pidentyä sen verran että saa nauttia auringon lämmittävistä säteistä. Viherkasvit nautti näistä yhtä lailla. Pitkän ja pimeän talven jälkeen ne ovat väsyneitä ja tarvitsevat ylimääräistä huolenpitoa. Tähän aikaan vuodesta (helmikuun lopussa) valmistellaan viherkasvit tulevalle kasvukaudelle. Pitää varmistaa että kasvilla on riittävästi tilaa asuinympäristössä, tarpeeksi ravintorikasta maata ja tietenkin vettä. Mitä enemmän aurinko lämmittää ja antaa kasville energiaa, sitä enemmän se juo. 

Näin minä teen.

1.     Kerään kasvit kylpyhuoneeseen missä annan niille kunnon suihkun siten että myös juuret kostuu kunnolla. Suihku tekee hyvää kasville, näin saa pois pölyn ja kaikki roskat jotka tukkivat ilmaraot, ja kasvi voi helpommin ottaa vastaan auringon lämmittäviä säteitä ja kosteutta jotka kasvi muuttaa lehtivihreäksi ja hapeksi. Jos sinulle ei ole suihkupulloa niin voin lämpimästi suositella sen hankkimista. Suihkuta kevyesti kaikki lehdet, tämä edistää lehtien kasvua koska saavat kosteutta myös lehtien kautta. Kuuma vinkki on sumuttaa kasvit havstångsextrakt (“auringonspaistetta purkissa”), jos haluat hemmotella kasveja vähän enemmän.

gronvaxter.dusch

2.     Aloitan aina istuttamalla isot kasvit, näin minulla on helppo kierrättää vanha ruukku pienemmille kasveille. Aina ei tietenkään tarvi vaihtaa isompaan ruukkuun, joskus riittää että vaihtaa uuteen multaan. Etenkin isot kasvit eivät tarvitse uutta ruukkua joka vuosi. Nosta ylös maapaakku ruukusta ennen kun päätät tarvitseeko kasvi isomman ruukun. Jos pelkästään näet juuria on aika vaihtaa ruukkua. Ravistele pois vanhaa multaa ja avaa juuristoa hellävaroen.

gronvaxt.rotter

3.     Valitse multa joka on tarkoitettu viherkasveille. Tavallista puutarhamultaa ei saa käyttää sillä tämä sisältää liian voimakasta lannoitetta ja kalkkia. Päällimmäiseksi pitää muistaa jättää tilaa vedelle (jos kastelet ylhäältäpäin) niin ettei vesi valu yli joka kerta kun kastelet. Altakasteluruukuissa on vesisäiliö joka täytetään altapäin ja hyvä puoli näissä ruukuissa on että kasvi itse juo tarvitseman vesimäärän, eikä tarvitse olla kastelun ammattilainen. Jos käytät altakasteluruukkua, niin talvella kannattaa kastella ylhäältäpäin niin juuret eivät huku.  

4.     Anna ravintoa. Käytä ravintopuikkoja  tai ravintoa nestemäisessä muodossa, muodolla ei ole väliä kunhan annat ravintoa. Kasvit eivät pärjää pelkällä vedellä.  Pakkausselosteessa on tarkemmat ohjeet. Hyvä vinkki on laittaa puhelimeen muistutus tästä.

self watering insert.i3

5.     Leikkaa tarvittaessa. Helmikuun lopussa on myös hyvä aika lekyta tai ottaa pistokkaita jos viherkasvisi on liian villikasvuinen. Tietenkään ei mitään ehdotonta mutta moni viherkasvi voi tästä paremmin.    

6.     Sijoita kasvit yksilöllisen tarpeen mukaan. Useammat viherkasvit haluavat valoa, mutta ei suoraa auringonpaistetta. Useimmille kasville etelä-ikkuna on liian lämmin paikka kesällä.

7.     Mitä enemmän valoa, sitä enemmän vettä. Valo määrittelee veden tarpeen. Jos kasvi tai lehdet roikkuu, sen ei välttämättä tarvitse olla kuiva sillä oireet ovat samat kun kasvi on saanut liian paljon vettä. Hyvä tapa on nostaa ruukkua ja päätellä onko se liian painava, jos näin on niin anna sen kuivua. Varmin konsti jolla voi määritellä onko kasvi kuiva tai märkä on oma sormi, jonka pistät kunnolla alas multaan. Pinta voi olla kuiva vaikka juuret ovat märkiä.

8.     Jatkokurssi: Kaikki viherkasvit voivat parhaiten lauhkeasta vedestä. Suoraan kraanasta tullut vesi voi sisältää kemikaaleja jotka voidaan poistaa keittämällä tai antamalla veden seistä kastelukannussa vuorokauden ennen kastelua. Ruukkujen valinnassa voi suosia saviruukkuja, osittain välttääkseen muovia mutta siksi että ne pitävät kosteuden tasaisemmin ja kyseinen luonnon materiaali ”hengittää” happea juuristolle.  Haittapuoli on että ruukku imee kosteuden jos multa kuivuu liikaa. Istuttaessa kannattaa upottaa ruukku veteen 30-60min parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Muista että nämä ovat yleisiä suosituksia. Parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi ehdotan että opiskelet viherkasvisi ominaispiirteitä, näin opit miten sitä tulisi hoitaa. Tietenkin voit aina kysyä meiltä.  Jotkut kasvit haluavat ahtaamman juuriston, joitakin ei saa leikata, toiset viihtyvät paremmin altakasteluruukussa, jotkut viihtyvät ihan missä vaan.

Lena

Vihreämpi nurmikko kuin naapurilla

Kirjoittaja Lena Gillberg
7.05.2018

Nurmikosta voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon joten yritän tiivistää aiheen lyhyesti. Nurmikon ylläpito ja hoito on avain sen hyvinvoinnille ja miten pidät sammaleen ja rikkaruohon poissa. Eli...pidä huolta nurmikostasi, mutta miten?  

grasmatta

Vihreän nurmikon salaisuus ilman sammalta on läpäisevä maaperä, lannoite, kalkki ja sen leikkaaminen usein. Hyvin valutettu nurmikko kuivuu nopeammin sateen jälkeen, näin sammal ei viihdy. On tärkeää lisätä nurmikkolannoitetta, siinä on tarvittavat ravintoaineet joka mahdollistaa ruohon vahvan kasvun.

Jos käytät tavallista ruohonleikkuria, sen kerääjä estää että nurmikolle ei muodostu paksuja kerroksia kosteita leikkuujäämiä jossa sammal viihtyy. Sammaleen ja rikkaruohon pidät poissa leikkaamalla usein, kerran tai mieluiten kaksi kertaa viikossa sesonkiaikana jolloin nurmikko kasvaa eniten. Robottileikkuri leikkaa vähän ja usein - ehdottomasti hyvä keino pitää sammal poissa.

Aloita kausi nurmikon kevätsiivouksella, mutta älä aloita liian aikaisin. Kun maa on märkä ja kylmä voi nurmikolle tehdä enemmän haittaa kuin hyötyä.

Odota kunnes nurmikko on ehtinyt vähän kuivua, näin juuret ei vahingoitu.

Muista että lehdet, kuollut ruoho, oksat jne. on luonnollinen lannoite nurmikolle, poistaessa nämä on lisättävä ravintoa.

Väsähtäneen näköinen nurmikko tarvitsee happea. Nurmikon ilmaaja tekee pieniä reikiä nurmikkoon, joka mahdollistaa juurien hapen saannin, saat läpäisevän nurmikon jossa ravinteet ja vesi löytää helpommin juurien luokse. Odota ilmaajan käytön kanssa kunnes olet leikannut ensimmäisen kerran. On hyvä jos ruoho on ruvennut kasvamaan.

Tasoittaakseen ja korjatakseen nurmikkoa on hyvä lisätä hiekkapitoista turvemultaa noin 1-2cm paksu kerros. Toimenpidettä ei tarvitse tehdä joka vuosi mutta kohdissa jossa nurmikko on jotenkin vahingoittunut, hiekkapitoista turvemultaa voi lisätä useammankin kerran kaudessa. Nurmikko jossa on hiekkapitoista turvemultaa, pystyy pitämään kosteuden kauemmin ja ottamaan ravintoaineet talteen paremmin. 

Uusi nurmikko kylvetään hiekkapitoiseen turvemultaan jolloin saat tiheämmän nurmikon. Valitse korkealaatuiset siemenet, kylve kun maaperän lämpö on 8 astetta. Jos kylvät liian kylmään maahan siemen ei kasva ja todennäköisyys että se mätänee on suuri.

Lannoita keväällä kun nurmikko on herännyt, sekä kerran ennen juhannusta. Ensimmäinen lannoitus toukokuussa on tärkeä koska tämä on voimakkain kasvukausi ja nurmikko tarvitsee ravintoa jotta se pystyy kasvamaan ja työntämään pois rikkaruohon. Rikkaruoho ja ruoho kilpailevat keskenänsä, kilpailu jossa vahvin voittaa. Varmista että ruoho viihtyy, näin rikkaruoho ei kasva.

dandelion

Lannoitus on hyvä ajoittaa juuri ennen sadetta niin että nurmikko imaisee ravintoaineet ja ei polta sitä. Voit myös kastella nurmikon lannoituksen jälkeen jos sadetta ei ole luvassa.  

Syksyllä lannoitetaan nurmikon syyslannoitteella, joka sisältää vähemmän typpeä ja enemmän fosforia ja kaliumia. Kyseinen yhdistelmä antaa ravintoa ja valmistelee nurmikon ennen talven tuloa. Syyslannoitus antaa parhaimmat edellytykset vihreälle nurmikolle seuraavalle kaudelle.

Ei muuta kun tuumasta toimeen!

Lena

Omenapuun leikkaaminen

Kirjoittaja Lena Gillberg
27.04.2018

Omenapuun leikkaaminen voi joskus kuullosta erittäin hankalalta, voi olla että pelkäät tekeväsi virheitä. Itse asiassa leikkaaminen ei ole ollenkaan vaikeaa. Tässä muutama vinkki miten se tapahtuu.

blogg appeltrad2

Milloin? Nuoret omenapuut leikataan yleensä keväällä ennen silmujen paisumista, toisin sanoen kun puu on lepotilassa. Leikkaaminen keväällä edistää kasvua. Vanhemmat puut voidaan leikata syksyllä, niin sanottu ylläpito- ja nuorennusleikkaus.

Muista, että tärkein leikkaus on ensimmäinen ja toinen kerta, nämä luovat perustan sille miltä puu näyttää ja tuottaa hedelmää koko elinikänsä.

Miten? Leikkaa aina silmun yläpuolelta, joka on ulospäin suuntautuva rungosta katsottuna. Silmusta muodostuu uusi oksa ja on tärkeää että kasvusuunta on ulospäin suuntautuva.

blogg snittyta appeltrad

Muita yleisvinkkejä:

  • Leikkaa vahingoittuneet, kuivat ja kuolleet oksat. Ylhäältä kuivunut oksa leikataan noin 1/3 sen kokonaismitasta. Leikkaa oksat jotka hankaavat muita oksia vastaan
  • Jos puussa on kaksi latvaa, jotka ovat suunnilleen yhtä korkeita, voidaan näistä yksi ottaa pois, jolloin niiden ei tarvitse kilpailla siitä kummasta muodostuu latva. Näin se voi keskittää energiansa kehittymiseen. (A)
  • Jyrkästi ylöspäin kasvavat oksat voidaan myös poistaa, koska ne katkeavat helposti puun vanhetessa. (B)
  • Jos puun rungosta kasvaa kaksi oksaa samalla korkeudella, yksi niistä voidaan poistaa jotta saat vahvemman puun. (C)
  • Jos leikattu pinta on yli 1 cm halkaisijaltaan, pinta suojataan haavabalsamilla välttääkseen homeen muodostumista ja sairauksilta.
  • Leikkaa oksat jotka kasvavat sisäänpäin kohti latvaa. (D)

beskarning av unga appeltrad

Lopuksi haluaisin muistuttaa ravinnon ja kalkin tärkeydestä. Keväällä annetaan ravintoa touko- kesäkuussa. Syksyllä levitään syyslannoite ja kalkki. Syyslannoite edistää tulevan kauden silmujen muodostumista ja auttaa puuta selviytymään talvesta ja vastustamaan sairauksia. Kalkki edistää ravinnon saantia maaperästä. Pidä mielessä, että juuristo on yhtä leveä kuin puun kruunu, joten lannoite ja kalkki täytyy levittää yhtä pitkälle kuin puun oksat yltävät.

Ravitsemus vaikuttaa yllättävän paljon makuun, jos haluat terveen, hyvänvointisen puun maukkailla hedelmillä - älä unohda lannoittaa ja kalkita.

Tsemppiä!

Lena

Pensaiden kevätleikkaus

Kirjoittaja Adrian Evans
21.04.2018

Pitkän talven jälkeen tämän viikon kevään merkit antaa lupauksia siitä että pääsemme vihdoinkin aloittamaan tämän vuoden puutarhakauden. On kuitenkin tiettyjä tehtäviä joilla aloitamme puutarhassa varmistaakseen terveellisen ja energisen alun.  

Yksi näistä tehtävistä koskee kaikkia puuvartisia kasveja, pensaita ja puita, jotka muodostavat puutarhan rungon. Paras aika leikata on ennen kuin silmut puhkeavat. On monia syitä miksi leikkaamme, mutta lähinnä tämä liittyy kasvien elinvoimaan ja muotoon.

sekator blogg

Uusi pensas joka on ostettu puutarhamyymälästä, on kasvatettu pistokkaista ja aloittanut mitä todennäköisimmin elämänsä vuoden tai pari sitten. Kun nuori pensas on leikattu, se ohjaa energiansa tuottamaan enemmän oksia, mikä antaa paljon tukevamman kasvin ja tasapainoisemman muodon.

Jos valitsemme marjapensaan, esimerkiksi punaisen viinimarjan, jossa on 3-5 oksaa ostaessa sen puutarhamyymälästä, pensaan voi leikata n.20cm matalaksi juuri versojen yläpuolelta. Tuloksena on että pensas tuottaa ehkä 10–15 uutta oksaa ensimmäisenä vuotena, ja seuraavana vuotena antaa enemmän satoa.

Kun kasvit vanhenevat, aivan kuten me ihmiset, niillä ei ole sama energiaa joka niillä kerran oli. Jotkut oksat kuolevat ja jotkut tekevät vähemmän kukkia. Kun vanha pensas on leikattu, syntyy uutta kasvua, mikä tuo uuden voiman kasviin joka näin ollen kukkii runsaammin.

Suuri pensas on voinut kasvaa liiankin isoksi tarkoitettuun tilaan ja varastaa valon muilta kasveilta, jotka kasvavat sen alapuolella ja sen ympärillä. Jotkut kasvit, kuten esim. Angervot, kestävät erittäin kovaa leikkaamista, ja ne voidaan leikata melkein alas asti, poistaen kaiken kasvun yhdellä kertaa. Versot jotka ovat jääneet lepotilaan aiempina vuosina, puhkeavat auki tuottaen useita nuoria versoja. 5-10 voimakkaimmista versoista voidaan valita ja säilyttää, heikommat leikataan jotta saamme hyvänmuotoisen ja tasapainoisen pensaan.

Muut vanhemmat pensastyypit eivät kestä kaikkea rasitusta kerralla, joten leikkaamisen on tapahduttava yli 2-3 vuoden ajan. Ensimmäisen vuoden aikana, kolmasosa oksista voidaan leikata alas asti, erityisesti kuolleet, sairaat tai oksat jotka hankaavat tosia oksia vastaan. Näin pensas saa enemmän valoa ja paremman kukinnan. Jäljellä olevat vanhat oksat voidaan leikata seuraavina vuosina ja kasvi lähtee uuteen, terveelliseen ja vahvaan kasvuun.

Ikivihreät pensaat, kuten alppiruusut, vaativat hyvin vähän leikkaamista lukuun ottamatta poistamalla kuolleita tai sairaita oksia keväällä. On olemassa 12 eri leikkausryhmää eri pensaslajikkeille, siksi on hyvä tutustua oman puutarhan kasveihin ja niiden leikkausmenetelmiin. 

Kaikki keväällä leikatut kasvit todella hyötyvät siitä, että niille lisätään uutta multaa ja lannoitetta, mikä auttaa säilyttämään kosteuden maassa, hillitsee rikkaruohojen kasvua ja antaa ravinnetta kasville kasvaessaan. Hyvät puutarhasakset, pitkäkahvaiset oksasakset ja saha pitäisi olla osa puutarhurin työkalulaatikkoa, varmistaen että kaikki leikkaustoimenpiteet voidaan suorittaa onnistuneesti.