Kevättä puutarhassa

Kirjoittaja Lena Gillberg
24.03.2020

Huolimatta siitä mitä ympärillämme tapahtuu on tärkeää voida rentoutua hetken, menen silloin touhuamaan puutarhaan. Tässä muutama vinkki mitä juuri nyt voi tehdä puutarhassa. 

Kevääseen voi ottaa varaslähdön poimimalla erilaisia oksia sisälle, esim. koivun, omenapuun, angervon, koreaonnenpensaan, syreenin tai kirsikkapuun oksia. Jos olet allerginen voit valita allerigaystävällismpiä lajikkeita kuten esim. mustikan ja pihlajan oksia. 

kvistmblom

Raparperi ehkä jo pistää esiin? Laita suuri ruukku tai ämpäri päälle, silloin saat hieman erilaista raparberia koska se kasvaa pimeässä, jollin auringonsäteet eivät yllä raparberiin, niin oksaalihapon pitoisuus pienenee ja maku on miedompi. Tämä raparberi on väriltään vaaleampi, koska auringosäteiden puuttuessa lehtivihreää ei muodostu. Sitä ei tarvitse keittää yhtä kauan eikä sokeria tarvitse lisätä yhtä paljon. Käytetään muuten ihan samalla tavalla kuin tavallista raparberia.   

rabarber1

Kasvisten ja kesäkukkien viljely. Aloita kasvisten ja kesäkukkien kylväminen etukäteen myöhempää ajankohtaa silmälläpitäen, jollin ne istutetaan ulos, silloin pääset alkuun nopeasti. Lajikkeet joita kylvetään etukäteen sisällä ovat mm. tomaatti, minipaprika, maissi, sekä monet erilaiset kesäkukat. Muistathan että hyvä kylvömulta on kuohkeaa, se ei ole märkää. Katso koko siemenvalikoima tästä. Parvekkeella olevassa ruukussa voim myös viljellä kasviksia. Kokeile esim. tomaattia, perunaa, kaalia, porkkanaa, lehtimanogldia, pinaattia ja salaattia. 

pluggset

Kylvä salaatti, pinaatti ja kaali astioihin tai laatikoihin tai mielellään suoraan korotettuihin multapenkkeihin, jossa maa lämpenee nopeammin kuin tasamaalla. Osa juuriksista voidaan nyt jo kylvää tai niin pian kun meillä on ollut muutama päivää plus asteita. Tarkista koko kylmäkestävien lajitelma tästä.

Levitä kerros sulamultaa "lämmintä" multaa jäätyneen mullan päälle sim. kylvölaatikkoon. Tee vakoja ja kylvä siemenet. Sirottele päälle ja peitä lumella. Jos ei ole lunta, niin odota sadetta joka kastelee. Kylmäkylvön etu on että taimet karaistuvat automaattisesti ja näinollen taimia ei tarvitse edestakaisin nostella sisälle ja ulos. Vaihteleva lämpötila on haitta pienille taimille. On hyvä jos on mahdollista peittää arat taimet, jos luvassa on kylmiä päiviä ja öitä. 

vinterodla.4

Leikkaa perennat kun maa on jäässä, tällä tavalla suojelet mahdollisia sipulikasveja, jotka jo nyt valmistautuvat kauniiseen kukintaa. Onko sinulla kuunliljoja? Jos on niin voit korjata pistokassadon ja syödä ne parsan tavoin, se on mahdollista jas et ole käyttänyt torjunta-aineita tai muita kemikaaleja alueella. 

Omena ja marjapuita voi leikata siihen saakka kunnes nuput avautuvat. Keväällä leikataan tavallisesti nuoret puut, koska kevätleikkaus stimuloi kasvua, vanhat puut leikataan syksyllä. Tästä voit lukea enemmän puiden ja pensaiden lekkaamisesta.  

sekator

Jos sinulla on ollut talvisäilöss kesäsipulit (esim. Dahlia) ruukussa niin voit pikkuhiljaa nostaa ne valoon ja hallankestävään paikkaa. Älä kastele lainkaan jos multa tuntuu kostealta. Sipulit/mukulat ovat arkoja kosteudelle ja saattavat mädäntyä jo ne saavat liika vettä. Syksyllä otetaan taas sisälle säiliöön pakkaselta suojattuna. Jos ne ovat kasvaneet kukkapenkeissä voidaan nostaa ylös kukkapenkistä ja säilyttää pimeässä viileässä paikassa. 

Kun nokkoset alkavat näkyä voit nyppiä niistä pieniä hentoja pistokkaita, joita voit käyttää ruoanlaittoon. Nokkonen on erittäin ravintorikas! Niistä voidaan tehdä myös ravintorikasta lannoitetta ja niin kutsuttua nokkosvettä. Olet tarkka siinä, että jätät puutarhaan nokkosia, koska se on aino kasvi johon nokkosperhonen muniin. 

nassla

Ruusut leikataan silloin kun öisin ei enää ole hallan vaaraa. Yleensä samanaikaisesti kun koivuun tulee hiirenkorvat. Leikkaa ennen kuin ruusunnuput avautuvat. Jos leikkaa liian myöhään, vie se paljon energiaa taimelta. Lue tästä enemmän puskien kevätleikkauksesta.  

Puutarhan lannoitus aloitetaan siinä vaiheessa kun ilman lämpötila kohenee ja kosteus vähenee, silloin kasvit heräävät. Ajankohta vaihtelee vuodesta toiseen mutta viimeistään toukokuussa on aika lannoittaa. Tarkista myös että nurmikko, marja- ja hedelmäpuut sekä perennat ja puskat, joille on omat lannoitteet. Lue lisää lannoituksesta tästä

mulljord1

Tarkista viherkasvit! Tarvitseeko joku niistä ehkä suuremman ruukun? Nyt on aika ruveta antamaan enemmän lannoitetta pitkän talven jälkeen. Lue enemmän viherkasvien hoito-ohjeesta tästä.  

Ihanaa kevättä kaikille ja pitäkää hyvä huoli itsestänne!

Kohta nähdään!

Lena

Helmikuu

Kirjoittaja Lena Gillberg
31.01.2020

Kevättalvi. Valkoinen lumipeite lepää puutarhan yllä. Tunnet kuinka auringon säteet alkavat lämmittämään päivä päivältä. On helpompi kuvitella tuleva kevät ja kesä. Innokkaimmat viljelijät ovat jo istuttaneet muun muassa chilit ja paprikat jotta ne ehtii antaa satoa.

Useimmat vihannekset voidaan kylvää huhti-touko-kesäkuussa kun maaperä on tarpeeksi lämmin (vähintään +8 astetta) mutta jos haluat pidentää kautta ja kokeilla laajempaa valikoimaa kannattaa aloittaa suunnittelu jo nyt.

fro.2020

Kiinnostaako tavliviljely niin voin lämpimästi suositella Sara Bäckmon ”Viljele vuoden ympäri” lajitelmaa. Pussin takan on hyvät ohjeet miten viljelet kaudesta riippumatta.

fropase.bak

Olemme jo saaneet toimitettua kaikki tämän vuoden siemenet lämpimään varastoomme. Luomusiemenien määrä on kasvanut josta olemme erittäin iloisia. Kotisivullamme löydät kaikki siemenet ja tarvikkeet. Saat ne lähetettyä suoraan postilaatikkoon tai lähimpään Postin noutopisteeseen tai sitten voit hakea ne suoraan meidän varastosta ilman postikuluja.

Helmikuu on puutarhassa korjaa- ja huoltokuukausi ja tässä tehtäviä joita voit tehdä. Koko vuoden puutarhakalenteri löytyy myös kotisivultamme.

- Helmikuu on hyvä aika aloittaa puutarhan suunnittelemisen jos haluat tehdä muutoksia.

-    Elohopean kipuessa plussan puolelle voit poistaa kuolleita oksia pensaista ja puista.

-    Jos talvehdit viherkasveja sisätiloissa on hyvä aloittaa näiden kastelu.

-    Ulkona ruukuissa olevat kasvit kannattaa tarkistaa vedenpoistoreikä pohjassa, siten että vesi pääsee valumaan välttääkseen ruukun halkeamista.  

-    Pensaat ja monivuotiset kasvit jotka ovat halla-alttiita on hyvä peittää. Kevättalvella on hyvä suojata ikivihreät kasvit auringolta, koska säteet voivat herättää kasvin ennen aikoja ja jos maaperä on jäässä kasvi kuivuu ja ruskistuu.

-    Varmista että raska lumi ei paina oksia.

-    Suihkuta ja vaihda multa viherkasveille, leikkaa ja lannoita maltillisesti.

-    Puhdista linnunpönttö uusia vuorkralaisia odotellessa.

-    Jos maa on lumeton, kannattaa peittää sipulit havuilla tai lehdillä ettei halla pääse vahingoittamaan.   

-    Ota varaslähtö kevääseen ja ota sisälle puiden tai pensaiden oksia ja laita maljakkoon, näin saat kevättunnelman olohuoneeseen.

Oikein mukavaa kevätalvea!

Lena

Vuoden vihannes: Juurikkaat

Kirjoittaja Jennifer Ahlbäck
18.06.2019

Juurikkaat ovat nimetty vuoden vihannekseksi, valinnan suorittaa puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry. Näihin kuuluvat perinteiset punajuuret, kelta- ja raitajuuri. Haluamme kunnioittaa näitä maukkaita ja koristeellisia vihanneksia joten alla annamme vinkkejä sekä viljelyyn että niiden käyttöön. Parasta vihannesten kasvattamisessa on tietenkin se, että saat syödä ne ihan itse.

rodbetor

Juurikkaiden kasvattaminen on onneksi erittäin helppoa. Ne viihtyvät parhaiten auringossa, mutta eivät kuitenkaan ole hirveän kranttuja istutuspaikan suhteen. Monet saattavat ajatella, että nyt on liian myöhäistä kasvattaa juurikkaita, mutta kesäkuussa voi ihan hyvin vielä viljellä. Ennen istuttamista kannattaa laittaa siemenet veteen yön yli. Istuta siemenet noin 3 cm etäisyydelle, 2 cm syvälle ja 40 cm riviväleille. Kun kasvit ovat noin 5 cm korkeat, voit aloittaa karsimisen. Juurekset menestyvät parhaiten savisessa maaperässä avomaalla, mutta kasvattaminen lavakauluksessa onnistuu myös. Juurikkaat lannoitetaan hyvin palaneella lehmän- tai hevosen lannalla tai pelletoidulla kananlannalla.

Juurikkaat voidaan korjata useissa erissä. Niiden lehtiä voidaan myös käyttää esimerkiksi salaatissa, eli sitä käytetään samalla tavalla kuin pinaattia. Kasvuvaiheessa muista kuitenkin jättää lehtiä varteen ettei juurikas kuole. Mitä aikaisemmin korjaat juurikkaat sitä miedompi maku. Kun juurikkaat ovat sitten syksymmälle kasvaneet, on helppo nähdä ovatko ne valmiita sadonkorjuuseen. Juurikkaat nimittäin nousevat hieman ylös maaperästä, jotta näet suhteellisen helposti kuinka suuret ne ovat. Valmiit korjatut juurikkaat varastoidaan viileässä.

polkabetor

Juurikkaat voidaan nauttia monin eri tavoin. Koko vihanneksen voi syödä sellaisina tai viipaloituna salaatissa, paahtaminen uunissa on myös tosi kätevää. Tiesitkö että vuohenjuusto ja hunaja sopii uunissa paahdetun juurikkaan kanssa aivan erinomaisesti? Jälkiruuaksi juurikkaat sopivat myös, esimerkiksi maistuisko mehukas punajuurikakku?
rodbetskaka

Punajuurikakku

Mehukas ja makea punajuurikakku, sopii täydellisesti kauniiseen kesäpäivään. Kakku voidaan helposti valmistaa sekä gluteenittomaksi että laktoosittomaksi valitsemalla oikeat tuotteet.

Kakun ainesosat:

3 luomu munaa

3 dl luomu sokeria

3 dl vehnäjauhoa (voidaan vaihtaa gluteeni jauhoksi)

1 tl vaniljasokeria

3 tl ruokasoodaa

1 1/2 tl jauhettua kanelia

1 tl jauhettua kardemummaa

1/2 tl inkivääriä

1/2 suolaa

1 1/2 dl auringonkukkaöljyä

4 1/2 kupillista raastettua punajuurta

 

Kuorrutus

60 g pehmeää voita

4 dl luomu sokeria

1 tl vaniljasokeria

Raaste 1 limen kuoresta, ekologinen

100 g maustamatonta philadelphia-tuorejuustoa

TEE NÄIN

Laita uuni 150 asteeseen.

Kuori ja raasta punajuuret (käytä käsineitä jos et halua punaisia sormia)

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi

Sekoita kaikki kuivat ainesosat erilliseen kulhoon ja sekoita varoen kuohkeaan munavaahtoon.

Lisää auringonkukkaöljy ja raastettu punajuuri.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan, halkaisija n. 24 cm.

Paista uunin keskellä noin 55 minuuttia. Voit tarkistaa pistämällä hammastikun taikinaan, se ei saa olla tahmea.

Anna kakun jäähtyä.

Frosting (Kuorrutus)

Sekoita kaikki ainesosat tasaisekisi vaahdoksi. (Lisää tomusokeria vähän kerrallaan)

Levitä kuorrutus huonelämpöisen punajuurikakun päälle.

Koristele esim. punajuurilla tai syötävillä kukilla.

Jennifer

No-dig

Kirjoittaja Adrian Evans
4.06.2019

My early childhood years spent with my grandmother and her brother in their gardens saw me pushing my little wheelbarrow filled to the top with cow manure. Roses were the big trend in the 1970’s and we fed them by spreading a thick layer of manure around them. So too as a 14-year-old boy taking my first steps in professional horticulture, I pushed endless barrows of composted cow manure from the heap to incorporate in the soil of the kitchen garden.

When finally making it to horticulture school some years later I was particularly taken by a lecturer who held a firm belief in ‘No-dig’ gardening. He was a soil scientist by profession and one who saw the soil as one big organism that should be left alone in order to be of its most benefit to plants. Instead of digging the soil, an annual covering of composted organic matter was spread over the top which would be further broken down by worms, bacteria and other soil life and then directly planted into.

Over the last 10 years, Charles Dowding in the UK has been growing vegetables in his market garden using exactly this same method. Through his pioneering work, organisations such as the Royal Horticultural Society and head gardeners of large estates have been adopting his simple methods. Indeed, my own kitchen garden is now 100% ‘No-dig’ and is saving me a lot of work.

nodig.1

The method can be used on any size of garden and on any type of soil – the aim being to feed that soil by adding an annual dressing of composted material and leave it mechanically untouched. In the first year, as many perennial weeds are dug out as possible on the intended area, which is then covered in a layer of cardboard. The carboard is covered with a 20-30cm layer of composted mulch, which can be own garden compost, or indeed a compost material bought from a local municipality.

I pre-grow my vegetable seeds indoors as small plug plants during the latter winter months which are ready to plant when the last chance of night frosts has passed. I plant these plug plants directly into the compost mulch and over the growing season the cardboard will start to decompose, and the vegetables grow their roots through it. The carboard and mulch act as a barrier to stop light of any below ground weed growth and I find I only have to hoe or pull by hand any annual weed seed growth only twice over the whole summer. I have no need whatsoever to use any chemical herbicides!

nodig.2

The mulch also helps keep valuable moisture in the soil where the plants need it. It reduces evaporation of moisture from the soil, hence the need to water the plants is also reduced. It is important to note here that when the young plants are planted in spring, it is important to give a real good initial watering to get their roots growing into the below soil.

nodig.3

A lot of research and better understanding of mycorrhizal fungus networks that live in the soil are bringing to light their incredible function to plants. When left undisturbed by not digging the soil, these networks attach themselves to plant roots and exchange water and nutrients to the plants, which are then in turn provided with carbohydrates formed in photosynthesis by the plants in order for the mycorrhizae to continue to grow.

The benefits to me as a gardener are many as I don’t have any back breaking digging to do, weed growth is much less as well as watering, which leaves me free to concentrate on other things in the garden.

Lyhyesti Suomeksi:

No-dig on käsite joka kiinnostaa yhä useampia. No-digin ideana on että maaperää ei kaiveta eikä möyhitä muuta kuin lisäämällä kompostoitua, eloperäistä katetta keväisin ja syksyisin. Kyseisellä menetelmällä jäljitellään luonnon omaa menetelmää huolehtia puutarhasta. Mykorritsaverkosto on kasvin juuren ja sienen muodostama symbioosi, jonka olemassaolo on tärkeä ja tämän ansioista kasvin juuristopinta-ala kasvaa. Näin kasvin veden- ja ravinteiden saanti tehostuu ja kasvi kestää paremmin esimerkiksi kuivuutta ja tauteja. Adrianin keittiöpuutarha on 100% No-dig ja hänen blogipostauksessa voit lukea vaihe vaiheelta miten hän sen tekee.

Lannoittamisen ABC

Kirjoittaja Lena Gillberg
31.05.2019

Puutarhalannotteiden kirjo on valtava ja oikean ravinnon valitseminen voi olla haastavaa. Kasveille on kullekin oma optimaalinen lannoite. Puutarhan yleislannoite toimii käytännössä aina, mutta juuri oikean koostumuksen avulla saat entistä kauniimman ja terveellisemmän puutarhan.

jord.hand

Lannoitepakkauksen takana on aina ns NPK-arvo, NPK tarkoittaa typpeä (N), fosforia (P) ja kaliumia (K), jotka ovat kasvillisuuden ja kasvien tärkeimmät ravintoaineet.

Typpi on tärkeä kasvun kannalta ja antaa kasveille vihreän terveellisen värin. Typpi on ravintoaine, jota useimmat kasvit tarvitsevat eniten, joten jos kasvi tai esim. nurmikko näyttää vaalealta, heikolta ja surulliselta, tämä johtuu todennäköisesti typen puutteesta. Typpilannoitteita ovat esimerkiksi kanan lanta, hevosenlanta ja verijauho. Fosfori taas edistää juurtumista, alkuunpanoa ja hedelmää. Lannoite, jossa on suuri fosforipitoisuus, on esim. luujauho, merilevä ja nokkonen. Kalium auttaa kasveja talvehtimaan lisäämällä sokeripitoisuutta ja edistämällä fotosynteesiä.

tomat

Teollisesti valmistetut lannoitteet vs. Luonnon lannoite

Teollisesti valmistettua lammoitetta käytettäessä syötetään vain maaperässä eläviä kasveja, kun taas luonnollisen lannan käyttö ruokkii myös maaperää, parantaa hummuspitoisuutta ja lisää hapen ja veden imukykyä. Valitse luonnollien lannoite tai täysin ekologinen vaihtoehto maan ja biologisen monimuotoisuuden vuoksi. Nyrkkisääntönä on käyttää teollisesti valmistettuja lannoitteita, jos kasvatat ruukuissa tai suljetuissa astioissa, ja luonnollista lannoitetta jos kasvatat maaperässä.

Jos valitset kiinteässä muodossa olevan lannoitteen, sinun ei tarvitse lannoittaa usein, koska rakeet tai jauho ovat pitkävaikutteisia. Jos haluat saada välitöntä vaikutusta, sinun on valittava nestemäinen ravintoaine, joka menee suoraan juuriin. Jos käytät nestemäisiä ravintoaineita, sinun tulee lannoittaa useammin.

blommor12

Keväällä, kun kasvit heräävät ja ryhtyvät vihertymään, on aika lannoittaa. Monivuotiset kasvit lannoitetaan juhannukseen asti, jonka jälkeen kasvi alkaa valmistautua syksyn ja talven tuloon. Syyslannoitteet sisältää puollestaan vähemmän typpeä ja enemmän fosforia ja kaliumia, jotka parantavat kasvin sietokykyä ennen talven tuloa. Yksivuotisia kasveja ja kukkia voidaan lannoittaa koko kasvukauden ajan.

seedlings

Yhteenvetona voidaan todeta, että lannoittaminen on tärkeä koko puutarhan hyvinvoinnin kannalta. Vahvat terveet kasvit ovat kauniita, tekevät hyvän sadon ja on vähemmän alttiita sairauksille. Keväällä lannoitetaan typpirikkaalla lannoitteella.  Syyslannoite levitetään elokuussa, näin kasvi ehtii varastoimaan ravinnon ennen kylmän tuloa. Käytä luonnollista lannoitetta maaperään ja ja keinotekoisia lannoitteita ruukkuihin.

Lena

Vihreän nurmikon salaisuus

Kirjoittaja Lena Gillberg
16.05.2019

Nurmikon ylläpito ja hoito on avain sen hyvinvoinnille ja miten pidät sammaleen ja rikkaruohon poissa. Vihreän nurmikon salaisuus ilman sammalta on läpäisevä maaperälannoitekalkki ja sen leikkaaminen usein. Hyvin valutettu nurmikko kuivuu nopeammin sateen jälkeen, näin sammal ei viihdy. On tärkeää lisätä nurmikkolannoitetta, siinä on tarvittavat ravintoaineet joka mahdollistaa ruohon vahvan kasvun.

gras2

Jos käytät tavallista ruohonleikkuria, sen kerääjä estää että nurmikolle ei muodostu paksuja kerroksia kosteita leikkuujäämiä jossa sammal viihtyy. Sammaleen ja rikkaruohon pidät poissa leikkaamalla usein, kerran tai mieluiten kaksi kertaa viikossa sesonkiaikana jolloin nurmikko kasvaa eniten. Robottileikkuri leikkaa vähän ja usein - ehdottomasti hyvä keino pitää sammal poissa.

Aloita kausi nurmikon kevätsiivouksella, mutta älä aloita liian aikaisin. Kun maa on märkä ja kylmä voi nurmikolle tehdä enemmän haittaa kuin hyötyä.

Odota kunnes nurmikko on ehtinyt vähän kuivua, näin juuret ei vahingoitu.

Muista että lehdet, kuollut ruoho, oksat jne. on luonnollinen lannoite nurmikolle, poistaessa nämä on lisättävä ravintoa.

lov

Väsähtäneen näköinen nurmikko tarvitsee happea. Nurmikon ilmaaja tekee pieniä reikiä nurmikkoon, joka mahdollistaa juurien hapen saannin, saat läpäisevän nurmikon jossa ravinteet ja vesi löytää helpommin juurien luokse. Odota ilmaajan käytön kanssa kunnes olet leikannut ensimmäisen kerran. On hyvä jos ruoho on ruvennut kasvamaan.

Tasoittaakseen ja korjatakseen nurmikkoa on hyvä lisätä hiekkapitoista turvemultaa noin 1-2cm paksu kerros. Toimenpidettä ei tarvitse tehdä joka vuosi mutta kohdissa jossa nurmikko on jotenkin vahingoittunut, hiekkapitoista turvemultaa voi lisätä useammankin kerran kaudessa. Nurmikko jossa on hiekkapitoista turvemultaa, pystyy pitämään kosteuden kauemmin ja ottamaan ravintoaineet talteen paremmin. 

Uusi nurmikko kylvetään hiekkapitoiseen turvemultaan jolloin saat tiheämmän nurmikon. Valitse korkealaatuiset siemenet, kylve kun maaperän lämpö on 8 astetta. Jos kylvät liian kylmään maahan siemen ei kasva ja todennäköisyys että se mätänee on suuri.

regn.gras

Lannoita keväällä kun nurmikko on herännyt, sekä kerran ennen juhannusta. Ensimmäinen lannoitus toukokuussa on tärkeä koska tämä on voimakkain kasvukausi ja nurmikko tarvitsee ravintoa jotta se pystyy kasvamaan ja työntämään pois rikkaruohon. Rikkaruoho ja ruoho kilpailevat keskenänsä, kilpailu jossa vahvin voittaa. Varmista että ruoho viihtyy, näin rikkaruoho ei kasva.

gras

Lannoitus on hyvä ajoittaa juuri ennen sadetta niin että nurmikko imaisee ravintoaineet ja ei polta sitä. Voit myös kastella nurmikon lannoituksen jälkeen jos sadetta ei ole luvassa.  

Syksyllä lannoitetaan nurmikon syyslannoitteella, joka sisältää vähemmän typpeä ja enemmän fosforia ja kaliumia. Kyseinen yhdistelmä antaa ravintoa ja valmistelee nurmikon ennen talven tuloa. Syyslannoitus antaa parhaimmat edellytykset vihreälle nurmikolle seuraavalle kaudelle.

Kalkitseminen on tärkeää koska se nostaa maan pH-lukua ja vähentää maan happamuutta. Kalkitussa maassa ravinteet ovat helpommin kasvien saatavilla. Kalkitseminen on hyvä tehdä syksyllä mutta voit myös tehdä sen aikaisin keväällä.

Lena

Increasing the pollinators of the garden

Kirjoittaja Adrian Evans
11.05.2019

(Lyhyt versio suomeksi alla)

Insects make up about two-thirds of all life on Earth, yet the number of flying insects has dropped by a staggering 75 per cent in the last 25 years. Large scale agriculture with its widespread destruction of wild areas to make way for crops, combined with the increased use of pesticides are the likely factors for this dramatic loss in insect populations. Agricultural policies are being reformed as we speak in an attempt to reverse some of the damage caused, yet as gardener’s our gardens play a vital role in helping to provide habitats in order to increase insect species, especially the pollinators such as bees and butterflies.

humla

All honey bees in Finland are domesticated (genus Apis), those kept by bee keepers and not to be found in the wild. As a country we hold a species list of 43 different wasps, 200 bees and 37 of the furry bumble bees. Bees produce honey from regurgitating the sugary nectar which they collect from plants. In order to build their beeswax honeycombs where the honey, pollen and larvae are stored, bees need to consume honey. They secrete the wax from eight glands on their lower abdomen which then hardens and flakes off into clear flat pieces known as scales. The scales are chewed and softened by the worker bees and formed into the hexagonal cells in the honeycomb.

The successful pollination of all plants on earth happens by the transference of pollen from the male part of the flower (the stamen) to the female flower part (the pistil). When bees collect their valuable nectar, the pollen sticks to their bodies, thus making the transfer from the stamen to the pistil. This is how the seed is then produced. Butterflies are another important pollinating insect but aren’t as successful as bees due to their long legs, hence not so much pollen sticking to them. Other pollinators include ants, flies, hoverflies, moths and flower beetles.

In order to increase their numbers, we have to increase the biodiversity within the garden. Look to the forest as the best example. A typical forest is made up of a tree canopy, the below layer of shrubby plants and a carpet of perennial and annual herbaceous plants. It provides habitat for larger animals, smaller mammals, birds and insects. A successful garden can increase its biodiversity by replicating the forest structure. The trees, shrubs and conifers can be seen as the bones of the garden, all finished off with the dress of perennials, annuals and bulbs. Compare this to the monoculture of a grass lawn which holds very little biodiversity!

blomsterang

A couple of years ago The Royal Horticultural Society (RHS) in the UK carried out a study to determine if pollinating insects were attracted more to the wild native plants found in nature, to those non-native plants that we find in the garden centres. The study revealed that there was no real difference. The bees were only attracted to the nectar that each plant produces. There are certain plants though that produce more nectar than others and some plants where nectar is more easily collected with less work. Take Veronicastum as an example. The flower spikes of this plant are made up of hundreds of smaller flowers and the bees simply climb the spike collecting nectar as if climbing a ladder.

Below is a list of the top 10 of must have of pollinating plants, a garden shouldn’t be without;

Lavender (Lavandula sp.), Dahlia (Single or double-flowered varieties), Red Valerian (Centranthus ruber), Giant fleabane (Inula magnifica), Foxgloves (Digitalis sp.), Cosmos (Cosmos bipinatus), Scabious (Scabiosa sp.), Verbena bonariensis, Marigolds (Tagetes sp.) and Cone flower (Echinacea sp.).

pollinerarvanliga vaxter

Adrian

Höynteisten osuus kaikesta maan elämästä on kaksi kolmasosaa, kuitenkin lentävien hyönteisten osuus on laskenut 75% viimeisten 25 vuoden aikana. Yksi suurimmista hyönteisväestön vähenemisen syistä on laajamittainen viljely, jolla luonnonmukaista aluetta tuhoutuu laajalti laidun- ja peltomaiden hyväksi, yhdistettynä lisääntyvän torjunta-aineiden käytön myötä. Maataloudessa ympäristövaikutusten vähentämisen eteen tehdään jo paljon, mutta myös kotipuutarhurit voivat vaikuttaa enemmän kuin ajattelevatkaan lisätäkseen hyönteisten määrää, erityisesti tärkeitä pölyttäjiä, kuten kimalaisia, mehiläisiä ja perhosia. Meidän englantilainen puutarhuri Adrian antaa vihjeitä siitä, miten rakentaa puutarhasi edistäen biologista monimuotoisuutta, ja yksi hänen vinkeistä on ottaa metsä lähtökohdaksi, kun suunnittelet puutarhan monimuotoisuutta. Puut, pensaat ja havupuut ovat tärkeä osa puutarhaa, joka täydennetään monivuotisilla, kukilla ja sipuleilla. 

Muoviton puutarha

Kirjoittaja Jennifer Ahlbäck
1.05.2019

Muovi on hyvä materiaali koska se kestää ja on helppo käsitellä, samasta syystä muovi on myös huono materiaali. Kaikki muovi joka koskaan on tuotettu, on vielä olemassa jossain muodossa maassa koska se maatuu todella hitaasti. Muovipullon maatuminen esimerkiksi kestää 1000 vuotta. Osa muovista kierrätetään uusiin muovituotteisiin mutta suuri osa päätyy valitettavasti luontoon missä se tekee suurta haittaa.

Entistä enemmän on herännyt eräänlainen epäilys kaikkia muovituotteita kohtaan jota käytämme kodeissamme. Tämä on johtanut siihen että monelle on meneillään ”muovidieetti” kodissa.  Mutta entäs puutarhassa? Pitäisikö meidän poistaa muovi myös puutarhasta?

plaststol

Kaikki arkipäivän valinnat vaikuttavat ympäristöön, muovituotteiden vaihtaminen ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin on jotain mitä jokaisen puutarhan omistajan tulisi tehdä. Puutarha jossa on paljon kukkia ja hyönteisiä on askel oikeaan suuntaan, mutta kannustan edelleen luontoystävällisempiin valintoihin ja näillä pienillä teoilla voimme myötävaikuttaa kestävään kehitykseen myös puutarhassa.

Haluan kuitenkin painottaa että kannattaa käyttää sitä mitä meillä jo on. Älä heitä pois ehjiä ja täysin toimivia muovituotteita vain asian vuoksi. Haluan rohkaista jokaista käyttämään niitä niin kauan kunnes ne pitää viedä kierrätykseen. Vanhoja muoviruukkuja ja kasvialustoja voi käyttää uudelleen, tai mieti miten niitä voi käyttää muihin  tarkoituksiin? Ainoastaan mielikuvitus on rajana. Kun muovituote on tehnyt tehtävänsä eikä ole käyttökelpoinen, pitää muistaa kierrättää se oikein. Noudata aina tuotteiden kierrätysohjeita. Kun on aika hankkia uusi puutarhatuote, muista että on olemassa monta muovitonta vaihtoehtoa.

Työkalut

Puutarhatyökalujen valikoima on nykyään tosi kattava ja useimmiten on olemassa yksi vaihtoehto muovista ja toinen metallista/raudasta. Muovinen on usein halvin, ja siksi moni päätyy siihen, mutta tuotteen kestävyys on usein huonompi kuin esimerkiksi se että valitsee metalliharavan muovisen tilalle. Loppujen lopuksi metalliharava on myös se taloudellisesti kestävin vaihtoehto. Voit aina kysyä muovitonta vaihtoehtoa. Ei vaan haravia, lapioita, saksia ja vesikannuja, myös käsineitä ja suojavaatteita. Kotimaisuus ja luonnonmukaiset tuotteet ovat aina plussaa!

 vattenkanna1

Istutus

Viljeiljöille suuret istutusastiat ovat suosittuja, mutta meille pienviljelijöille on  olemassa muita hyviä vaihtoehtoja. Biologisesti hajoavia viljely-astioita, tai sitten käyttää käytettyjä munakartonkeja ja kylvöä niihin. Munakartonki on siitä hyvä että sen voi istuttaa sellaisenaan koska se maatuu.

aggkartong1

Ruukkujakin on monenlaisia, valitse savi- tai metallirukkuja muoviruukun sijaan.

Jos mietit kasvihuoneen hankkimista, muovi on ilmeisesti halvin vaihtoehto, mutta jos valitsee oikean muovin, se kestää vuosia. Jos kuitenkin haluat välttää muovia voit rakentaa kasvihuoneen lasista – tai jos olet hyvä rakentamaan itse voit käyttää vanhoja ikkunoita. Uudelleenkäyttöä parhaimmillaan!

Peittoviljely

Peittoviljely menetelmällä peitetään avomaan viljely rikkaruohoista, esim. mansikkamaassa. Moni kuitenkin käyttää peittämiseen muovia, mutta on olemassa muitakin vaihtoehtoja. Biomuovi joka maatuu auringonvalossa voi sisältää mikromuovia, jotka jää maahan.  Mutta on olemassa tuotteita jotka ovat täysin kasvipohjaisia, suosi näitä.

Hyvänä vaihtoehtona peittoviljelyyn on myös vanhojen sanomalehtien, pahvin, villan tai heinän käyttäminen.

tackodling1

Koristeet

Puutarha ei ole ainoastaan paikka missä viljellään ja nautitaan sadosta, vaan käytämme myös koristeellisiä elementtejä joita voimme ihastella. Moni pitää hyvin tyylipuhtaasta puutarhasta, jossa on suorat linjat ja selkeä rajaus nurmikon ja kivetyksen välillä. Muureja, aitoja ja muotoonleikattuja pensaita. Jotkut haluavat taas sisustaa patsailla, tuulipeleillä ja suihkulähteillä. Valitettavasti moni yllä mainituista tuotteista ovat useimmiten tehty muovista, mutta näillekin löytyy ihan varmasti kestäviä vaihtoehtoja betonista, keramiikasta ja metallista.

stol.1

Hyvä vinkki on käyttää puutarhassa metallireunoja muovin sijaan. Nämä ovat vähän kalliimpia, mutta kestäviä, kauniita ja ajattomia. Jos ei halua panostaa metallireunaan, voit rakentaa reunan vanhoista laudoista tai kivistä. Käsittele puu ympäristöystävällisellä pinnoitteella niin se kestää pidempään, tai anna sen hajota luonnollisesti ajan myötä jolloin sitä tulee hieno hyönteishotelli.

stenkant

Jennifer

Tee-se-itse mehiläispesä

Kirjoittaja Lena Gillberg
19.04.2019

Aikaisin keväällä, sään lämmetessä, mehiläiskuningattaret heräävät talvilevosta ja aloittavat oitis ruuan ja pesäpaikan etsimistä. Mehiläiset rakentavat usein pesänsä maan tasolla, vanhoihin myyränkoloihin tai hiirenpesiin. Jos tällaisia paikkoja ei löydy puutarhastasi, sinä voit auttaa rakentamalla mehiläispesän hyvin pienillä keinoilla ja kaiken lisäksi se on helppoa ja hauskaa!

humlebo1

Tämä tee-se-itse projekti on kiva tehdä lapsien kanssa ja hyvin, hyvin tärkeää ympäristölle. Mehiläiset kiittävät pölyttämälla kasvisi. Kaikki voittaa!

Näin rakennat mehiläispesän!

1.     Tarvitset saviruukun, noin 15cm halkaisija. Tästä tulee mehiläisten koti.

humlebo2

2.     Kaiva kuoppa lämpimälle, suojatulle paikalle, mielellään kasvillisuuden lähelle, missä ruukku mahtuu ylös alaisin ja niin että pohja on maan tason korkeudella.

3.     Täytä pesä sahanpuruilla tai heinällä, mielellään hiirenpesästä tai hamsterin häkistä. Haju houkuttelee meihläiskuningattaren. Jos sinulla ei ole hamsteria tuttavuuspiirissä, voit vaikka kysyä paikalliselta eläinliikkeeltä. Laita ruukku kuoppaan ja täytä mullalla niin että vain pohja näkyy.

humlebo3

4.     Rakenna pieni katto saviruukun pohjan reiän yli muutamalla kivellä että se näyttää luonnolliselta, kuitenkin niin että mehiläiset pääsevät helposti sisälle, pitäen vesisateen ulkopuolella.

5.     Kun olet valmis ota mehiläispesästäsi kuva ja tägää @kukkatori_blomtorget Instagramissa tai Facebookissa, ja inspiroi muita tekemään omansa. Kiitoksena saat 15% alennuksen kun ostat meiltä perennoja tai kesäkukkia! Voimassa 12.5.2019 saakka ja yksi ostos per asiakas. Näytä kuvasi kassalla.

Jos haluat hemmotella pölyttäjiä, voit tehdä pienen altaan jonka pohjalle asetat pieniä kiviä. Pölyttäjät voivat laskeutua kiville ja juoda vettä kuumina kesäpäivinä.

humlebo5

Mieti, että joka kolmas suupala on pölyttäjien ansiota! Tarvitsemme pölyttäijiämme, ja ne tarvitsevat meitä. Kukaan ei voi tehdä kaikki, mutta me kaikki voimme tehdä jotain!

Tsemppiä pölyttäjien auttamiseen!

Lena

 

Kestävä puutarha

Kirjoittaja Lena Gillberg
6.04.2019

Nykyajan maailmanlaajuiset ympäristöön liittyvät kysymykset tuntuvat niin suurilta että on vaikea hahmottaa miten itse voi vaikuttaa niihin omalla tekemisellä, mutta jos ajattelet asian niin että puutarhasi on monelle hyönteiselle ja eläimelle heidän universumi. Jos sinun puutarhassasi on toimiva ekosysteemi, edistät biologista monimuotoisuutta, ja kaikki voivat paremmin, kasvit, eläimet ja ihmiset.

Tässä vinkkejä siihen, miten voit tehdä puutarhastasi entistä kestävämmän. 

Luonnollisuus ja biologinen monimuotoisuus

- Pidä puutarha mahdollisimman luonnollisena. Käytä puita ja pensaita jotka luovat eliöille luonnollisia tiloja ja rakenteita. Näin luot harmonisen kokonaisuuden mutta sen lisäksi edesautat biologista monimuotoisuutta jota tarvitsemme kipeästi. Pienet ja suuret eliöt viihtyvät takuulla puutarhassasi, ja tekevät kaiken lisäksi paljon hyötyä.

- Rakenna hyönteishotelli!

- Huolellinen puutarhasuunnittelu kannattaa, sillä vältyt myöhemmin suurilta muutoksilta jotka kaikki vaikuttavat enemmän tai vähemmän puutarha ekosysteemiin.

Torjunta ja hoito

- Käytä ympäristöystävällisiä torjunta-aineita sillä myrkyt eivät kuulu puutarhaan ja niistä on enemmän haittaa mitä arveletkaan.  Ei vain kasveille, maaperälle, pohjavedelle, hyönteisille ja eläimille, mutta myös ihmisille ja etenkin lapsille jotka liikkuvat puutarhassa. Ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja on olemassa jos torjuntaan on tarvetta.

- Hyödynnä sadevettä, ja yritä vähentää kraanaveden käyttöä. Kastele paljon kerralla ja harvemmin, sen sijaan että kastelet vähän ja usein.

Kaikkein kestävin vaihtoehto kasteluun on käsin sadevedellä. Sadevettä voi helposti ottaa talteen kinnittämällä sadevesiränniin vesisäiliön. 

pure raindrop.i5.jpg

- Vähennä energiakulutusta käyttamällä käsivoimin toimivia työkaluja tai aurinkopaneli/sähkö ladattavia bensiinillä toimivien laitteiden sijaan.

Ravinto, maa ja multa

- Kompostoi enemmän! Jos sinulla on mahdollisuus, ota ruokajätteesi talteen ja tee siitä ravintorikasta multaa. (esim. Bokashi)

- Maahan pudonneet lehdet ovat hyödyksi maan humuspitoisuuden kannalta. Usein haravoimme pois puun luonnollista tapaa itse hoitaa maanparannuksen ja ravinnon saannin.

- Käytä orgaanista lannoitusta (kompostia, lehtimultaa, tallilannoitetta) kemiallisien valmisteiden sijaan.

- Vaihtoviljelyä on hyvä harjoittaa koska viljelykasvit tuovat kukin erilaiset ravintoaineet maahan jossa ne viljellään. Jos viljelee samat kasvit vuodesta toiseen samalla paikalla, maaperästä tulee heikko joka helpottaa tautien ja rikkaruohojen syntymistä.

- Hyvänlaatuinen luonnollinen multa sitoo kosteuden paremmin, ja kasveja ei tarvitse kastella yhtä usein.

- Käytä olemassa olevaa multaa niin paljon kuin mahdollista. Vanhaan multaan voit tehdä maanparannuksen lisäämällä uutta ravintorikasta multaa esimerkiksi kompostista tai voit myös peittoviljellä. Jos olet epävarma voit myös testata maaperää jolloin haluat tietää sen pH-arvon ja ravintopitoisuuden. 

Viljely ja kasvit

- Viljelemällä kotona vähennät muovipakkauksien käyttöä ja toimituksia. Monet lajikkeet voi hyvin varastoida. Suunnittele niin että muutama lajike syödään heti ja muutama varastoidaan. 

- Eteläseinämällä viljely pidentää sesonkia.

- Viljele kasveja jotka tekevät maaperästä kuohkean ja edesauttavat hiilen sitomisen juurien avulla syksyn tullessa.

- Valitse kasveja jotka kukkivat mahdollisimman pitkään, samalla ruokkien kaikkia aisteja.

- Valitse kestäviä lajikkeita niin vältät tauteja. Mielellään lajikkeita jotka eivät kilpaile muiden lajikkeiden kanssa.

- Luonnossa harvoin näkee alueita jossa on pelkästään multaa. Paljas alue on kuin avoin haava, jonka luonto peittää nopeasti rikkaruohoilla.

Materiaalit

- Käytä kierrätettyä materiaalia ja biologisesti hajoavia materiaaleja kun istutat ja rakennat puutarhassasi. Kovat puulajikkeet ovat kestäviä, ja tarvitsevat harvoin hoitoa ja kunnossapitoa. Varmista ettei puu on käsitelty ympäristölle haitallisilla aineilla.

- Käyttämäsi materiaali saa tietenkin olla ilmaista, valmistettu paikallisesti ja mahdollisimman lyhyellä kujettuksella.

- Vinkki kestävälle puutarhalle on vähän materiaalia ja paljon kasveja. Rikkaruohot tulevat ennemmin tai myöhemmin sekä kivien väliin että katteeseen. Joko alhaalta tai ylhäältä. Ilmassa on paljon itiöitä ja siemeniä jotka etsivät kasvupaikkaa.

Nurmikko

- Valitettavasti hyvin hoidetussa nurmikossa on usein todella vähän eri lajikkeita, tämä ei tue biologista moninaisuutta. Lisäksi nurmikkoa käsitellään usein kemiallisillä aineilla kuten nurmikonlannoitteet ja sammaltuhoaineet, ja nämä tuhoaa puutarhan mikroelämää. Käytä tarvittaessa ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja!

- Sammalnurmikko on yksi hyvä vaihtoehto nurmikolle. Monen sammallajikkeen lisäksi, sammal puhdistaa saasteet ilmasta. Mieti jos voit allokoida osan nurmikosta pienelle niitylle? Kysy meiltä mielellään eri vaihtoehdoista nurmikolle.

Toivon että olet saanut vähän inspiraatiota tekemään puutarhastasi kestävämmän. Ajattelemalla kestävämmin voimme kaikki vaikuttaa parempaan huomiseen.

Lena