Viljele ympäri vuoden – se on hauskaa, fiksua ja opettavaista koko perheelle

Kirjoittaja Lena Gillberg
15.12.2020

Kokeilu on yhä tärkeämpää viljelyssä – etenkin täällä, missä viljelykausi on lyhyt. Yhä useammat alkavat arvostaa paikallisesti viljeltyjä tai pikemminkin täällä viljeltyjä tuotteita. Tällä hetkellä voimakkaana trendinä on loputon viljelykausi; viljely ympäri vuoden, myös talvella. Aivan kuten tehtiin aiemmin, kun ei voitu luottaa myymälöiden tarjontaan kuten me voimme nykyisin.

Minusta on niin hauskaa nähdä, kuinka viljelyinto leviää. Varsinkin tänä myrskyisänä vuotena, kun olemme viettäneet paljon aikaa kotona ja olleet erityisen motivoituneita omavaraistalouden kokeilemiseen.

Viime talvena istutin kaalia ja pinaattia kasvatuslaatikoihini. Kylvin siemenet suoraan jäätyneeseen multaan ohueen kerrokseen sulanutta multaa ja laitoin sitten lunta päälle. Ja arvaas mitä – en koskaan enää viljele kaalia millään muulla tavalla! Kasvit kasvoivat nopeasti, ja niillä oli aikaa tulla riittävän vahvoiksi ennen kaalimatojen ilmestymistä. Tietenkin metsästin sekä matojen munia että toukkia, mutta sitkeät kasvit helpottivat taistelua niitä vastaan.


Täydennä siemenvarastoa vuodenajasta riippumatta

Istuttamalla vuoden jokaisena kuukautena saat loputtoman sadonkorjuukauden, ja se on myös erittäin tyydyttävää ja opettavaista kaikille perheenjäsenille.

Kukkatorin "viljele ympäri vuoden" -siemenvalikoima koostuu erityisesti tuotetuista sitkeiden vihannesten siemenistä, jotka soveltuvat kylvettäviksi avomaalle ja kasvihuoneeseen ympäri vuoden. Siemenpussien takaosassa on erittäin selkeät viljelyohjeet jokaiselle vuodenajalle – keväälle, kesälle, syksylle ja talvelle. Pusseissa on myös todella paljon siemeniä, joten ne riittävät koko vuodeksi. sara backmo odla aret runt

Siemenet tuottaa Nelson Garden yhdessä Pohjoismaiden suurimman puutarhablogin Skillnadens Trädgårdin kirjoittajan, viljelijä Sara Bäckmon kanssa.

Monien kaali-, pinaatti- ja juureslajikkeiden lisäksi valikoima sisältää myös uutuuksia, kuten lyhyitä tomaatti- ja kurkkukasveja, jotka soveltuvat sisäviljelyyn.

Meillä on myös vihanneslajikkeita, jotka on esiviljeltävä talvella, jotta niillä olisi aikaa tuottaa satoa, sekä kukkia, jotka voidaan korjata syksyllä ja talvella ulkona, jne.

Lue lisää talviviljelystä täältä.


Parempaa ruokaa ilman torjunta-aineita

Mielestäni on mukavaa, että hyönteiset viihtyvät kasveissani, sillä se tarkoittaa, että kasvini ovat puhtaita ja myrkyttömiä.

Globaalilla tasolla tehdyt testit ovat osoittaneet, että mansikka voi sisältää jäämiä jopa 22 erilaisesta torjunta-aineesta. Mansikat ovat itse asiassa ensimmäisellä sijalla eniten torjunta-aineita sisältävien hedelmien ja vihannesten maailmanlaajuisesessa luettelossa ympäristöjärjestö Environmental Working Group EWG:n tutkimusten mukaan. Hullua!

Tässä ovat pahikset – Dirty Dozen 2020:
 • Mansikat

 • Pinaatti

 • Lehtikaali

 • Nektariini

 • Omena

 • Viinirypäleet

 • Persikka

 • Kirsikka

 • Päärynä

 • Tomaatti

 • Selleri

 • Peruna

Koska monia näistä on erittäin helppo viljellä, päätin kasvattaa niitä itse (tai ostaa luomutuotteita).


Viljele tomaatteja ja kurkkuja talvella

Teen paljon viljelykokeita tänä talvena. Esimerkiksi nyt joulukuussa kylvän tomaattia (Siderno F1 -lajiketta) ja kurkkua (Baby F1 -lajiketta) ikkunalaudalle. Valitsemani lajikkeet ovat matalia ja niiden pitäisi sopia sisäviljelyyn.

Käytän lisävalaistusta ja lämpömattoa saadakseni erityisen vahvoja, matalia ja tiiviitä kasveja. Talvella pienet kasvit tarvitsevat lisävaloa, muuten niistä tulee pitkiä ja niukkoja. Ne tarvitsevat myös lämpöä (lämpömatto, lattialämmitys tai ikkunalaudalla elementin alla oleva lämmitys) kehittyäkseen parhaalla mahdollisella tavalla.

Kevättalvella aloitan idättää ensimmäisiä perunoita saadakseni varmasti perunoita juhannuksena! Tänä vuonna kokeilen uutuuttamme Eko Annabellea. Annabelle on erittäin hyvä varhaislajike, joka tuottaa hyvän sadon – se on kotimme suosikki!

Muuten. Oli niin hauskaa nähdä, että niin monet viljelivät perunoita viime vuonna. Meidän siemenperunamme loppuivat kokonaan varastosta! Varmista suosikkilajikkeesi saaminen tilaamalla ne etukäteen täältä.


Idut ja vesiviljely

Talvella sisällä voi myös idättää, viljellä pienilehtisiä vihanneksia, viljellä yrttejä vesiviljelyllä jne. Vesiviljely vie aikansa, mutta naattien idätys ja viljely on nopeaa ja hauskaa toimintaa koko perheelle. Lue lisää vesiviljelystä tästä.

Kokeile valkosipulinnaatteja valkosipulinkynsistä, porkkanaa tai muita vihanneksia. Istuta valkosipulinkynnet ruukkuun ikkunalaudalle ja laita mukaan muutama porkkananpää. Odota muutama päivä. Porkkanannaatit alkavat kasvaa ensimmäisenä. Käytä niitä leivällä tai persiljana.

120275942 327316595237896 3930943061177098183 n

Onnea! Lena.


 

Tuotteita sinulle, joka olet kiinnostunut viljelemään ympäri vuoden:


odla aret runt1

Puutarhaharrastus Suomessa – haasteita ja etuja

Kirjoittaja Lena Gillberg
6.12.2020

Meillä on täällä Suomessa lämpimät kesät ja kylmät talvet ja joskus päinvastoin. Vuodenajoilla on viehätyksensä – ne ovat ihanaa vaihtelua! Samalla ne voivat aiheuttaa meille innokkaille puutarhaharrastajille harmaita hiuksia. Kasvien kasvatus Suomessa on sekä haastavaa että mielenkiintoista.

Puutarhainspiraation lähteitä on paljon.Verkossa ja sosiaalisessa mediassa on rajaton määrä tietoa ja inspiraatiota.Muotoillut puksipuupallot, jättiläismäiset sinisateet julkisivuja pitkin, hienot likusteripensaat jne.Valitettavasti nämä eivät aina toimi niin hyvin täällä meillä, eivät ainakaan tällä hetkellä.

Tietenkin voimme ostaa joka vuosi puksipuupalloja, jotka erittäin todennäköisesti kuolevat talven aikana, mutta se ei ole taloudellista eikä kestävää ympäristön kannalta.Ehkä voisimme ajatella muunlaisia kasveja?

Voisimme ajatella puksipuun vaihtoehdoksi pallotuijaa, mutta on olemassa myös useita muita kasveja, jotka voidaan muotoilla palloksi, jos pidät siitä.

Esimerkiksi marjakuusi, jos haluat jotain ikivihreää, tai pensasangervo tai taikinamarja, jos haluat, että ulkoasu muuttuu vuodenajan mukaan, tai tyrni (etenkin Hikul-lajike) hopeanharmailla lehdillään.

Kasvatus Pohjanmaalla – hyvä tietää:

 • Suomen Vaasa sijaitsee vyöhykkeellä III.
 • Saaristossa voidaan olla lähempänä vyöhykettä IV.
 • Nämä vyöhykkeet vastaavat suunnilleen Ruotsin vyöhykettä V (VI). Sen voi ottaa huomioon, jos lukee kasveista ruotsalaisilta sivuilta.

Aiottuun sijaintiin soveltumattomien kasvien ostaminen on taloudellisesti kestämätöntä ja vaikuttaa kielteisesti ympäristöön.

odla i osterbotten

Valitse sopivat kasvit oikeassa yhdistelmässä

 

Puutarhaa suunniteltaessa on tärkeää ottaa huomioon kasvien sitkeys. Aiottuun sijaintiin soveltumattomien kasvien ostaminen on taloudellisesti kestämätöntä ja vaikuttaa kielteisesti ympäristöön. Sitkeät kasvit kestävät erilaisia hyökkäyksiä paremmin kuin vähemmän sitkeät kasvit, ja torjunta-aineiden käyttö vähenee.

Kukkatorilla on suuri valikoima sitkeitä kasveja, ja autamme mielellämme löytämään oikean yhdistelmän puutarhaan.

 

Tunne puutarhasi – mikroilmastosta ja vyöhykerajoista

 

Luonto ei ole staattinen, vaam se muuttuu jatkuvasti. Ilmaston lämpenemisen myötä maapallon lämpötila kohoaa. Se tarkoittaa, että kasvit, jotka eivät ole aiemmin kyenneet selviytymään leveysasteillamme, voivat yllättäen tehdä niin. 

Vyöhykerajat eivät myöskään ole tarkkoja. Ne voivat vaihdella paikallisesti, jopa tontin rajojen sisällä. Erilaisten mikroilmastojen esiintyminen omassa puutarhassasi ei ole ollenkaan harvinaista.Ehkä sinulla on tuulinen, kylmä paikka tai ehkä todella lämmin ja suojainen paikka? Vaikeimmissa olosuhteissa sijaitseville paikoille kannattaa valita sitkeämpiä kasveja, mutta suotuisammassa paikassa on tilaa kokeilla.

Kaikkiin Kukkatorin monivuotisiin kasveihin on merkitty vyöhyke, ja voit luottaa siihen, että valikoimamme kasvit toimivat vyöhykkeillämme.Joskus saamme hieman herkempiä kasveja, joita käytetään kasvi- tai viherhuoneissa, ja vyöhyke on merkitty selvästi myös niihin.Autamme mielellämme kasvien valinnoissa ja niiden miettimisessä.

Marjamme ovat todella maukkaampia ja terveellisempiä. Kyllä, se on totta! Voimme kiittää siitä pitkiä kirkkaita kesäpäiviä.

plocka roda vinbar

Suomessa on ihanteelliset olosuhteet marjanviljelyyn

 

Suomi sijaitsee samoilla leveysasteilla kuin Alaska ja Grönlanti. Golfvirran ansiosta ilmasto on lempeämpi – se tarkoittaa ihanteellisia olosuhteita marjanviljelyyn.

Marjamme ovat todella maukkaampia ja terveellisempiä. Kyllä, se on totta! Voimme kiittää siitä pitkiä kirkkaita kesäpäiviä. Valo ja infrapunalämpö myötävaikuttavat parempaan makuun ja myös lisäävät flavonoidien määrää marjoissa, mikä tekee niistä terveellisempiä.

Tiedämme, että tuodut marjat eivät ole ollenkaan niin hyviä. Viileät yömme merkitsevät sitä, että marjat eivät kypsy liian nopeasti, ja siten niistä tulee myös makeampia.

 

Puutarhamarjojen kasvatus Suomessa

 

Kun aiot kasvattaa puutarhamarjoja, on valittavissa paljon lajikkeita. Voit halutessasi kasvattaa marjoja pensaissa tai varsissa.

Voit sijoittaa marjapensoja ryhmiin, ehkä erottimeksi metsäalueelle tai oleskelualueelle tai leikkimökin ympärille? 

Esimerkkejä kasvatettevista marjalajikkeista:

 •  Perinteiset herukat, kaikissa väreissä (punainen, musta, valkoinen, vaaleanpunainen, vihreä)
 • Mansikat
 • Karviainen
 • Mustikat tai makeasinikuusamat
 • Erilaiset vadelmat ja karhunvatukat
 • Puolukka
 • Aronia
 • Tyrni
 • Kirsikka
 • Minikiivi

 

Usein tulee uusia lajikkeita ja makuja, jotka sopivat olosuhteisiimme yhä paremmin. 

 
64437804 473545033408030 2394618030131419287 n

Luultavasti juuri siitä syystä asumme täällä. Vuodenaikojen viehätys yhdistettynä haasteisiin ja puutarhassa onnistumisen aiheuttama tunne. Vihreät kasvavat lehdet keväällä – ihanaa!

Kun nenää palelee eniten kylmänä joulukuun aamuna, kun on melkein koko päivän pimeää, ajattele kaikkia pitkiä kesäpäiviä ja mitä ravitsevia marjoja nämä kasvit antavat meille.

 Lena

 

Ruukkukasvit koetuksella – vältä yleisimmät virheet

Kirjoittaja Kukkatori - Blomtorget
16.11.2020

Tähän vuodenaikaan päivänvalo vähenee ja heikkenee. Ruukkukasveilla on rankkaa!

Keräsimme parhaat vinkkimme ruukkukasvien talvettamiseen.

Näin hoidat ruukkukasvejasi talven aikana

krukvaxter1

 • Talvi on viherkasvien lepoaikaa. Siirtele niitä mahdollisimman vähän.
 • Kastele säästeliäästi! Kun kasvit nuokkuvat, tekee mieli tarttua kastelukannuun – siitä vain on harvoin hyötyä. Syy on useimmiten valonpuutteessa. Jos kastelet liikaa, vesi jää multaan muhimaan ja johtaa hapenpuutteeseen.
 • Tarkista ennen kastelua, onko multa kosteaa. Multaan upotettava kosteusmittari on hyvä sijoitus.
 • Anna kasvien kuivua kasteluiden välillä.
 • Laita soraa ruukun pohjalle.
 • Sumuttele kasvit silloin tällöin vedellä. Näin parannat mikroilmastoa ja pidät ötökät loitolla kuivassa sisäilmassa.
 • Hemmottele kasveja ilmankostuttimella.
 • Tasainen lämpötila – älä sijoita ruukkukasveja paikkaan, jossa lämpötila vaihtelee paljon ja jossa vetää.
 • Valoa, valoa, valoa – sijoita kasvit eteläikkunalle ja lisää valaistusta tarvittaessa kasvivalolla.

 

 
125077500 3511519402259988 4083996026380497933 n1

Kuva: Tittimadii 

 

 

 

 

Opas: Kompostoi ruokajätteesi Bokashi-keittiökompostilla

Kirjoittaja Lena Gillberg
14.10.2020

Laitatko paljon ruokaa kotona? Onko sinulla puutarha? Hyvä. Sitten voit kompostoida ruokajätteesi ja tuottaa omavaraisesti ravinteikasta multaa kasveillesi. Bokashi on täydellinen tähän.

Lue lisää tästä fiksusta tavasta kierrättää ruokajätteet käymisen avulla.
Namnlos design 42

Kotikomposti on kiertotaloutta ja kestävää kehitystä – kaikkea yhdessä. Bokashista tulee kuin oma ympäristöystävällinen, pieni kierrätyskeskuksesi, joka hyödyntää ruokajätteestä saatavat ravinteet ja palauttaa ne puutarhaan – ja maaperään. Kaikki kätevällä etäisyydellä keittiössäsi.

Täältä löydät bokashi-kompostivalikoimamme.

 

Hyödynnä ruokajätteesi maapallon takia

Suomessa (ja koko maailmassa) heitetään joka päivä aivan liian paljon pois hyvää ruokaa – maaperän ruokaa. Itse asiassa jokaisen nostetun vihanneskilon myötä katoaa myös pintamaata. Meidän on hyvitettävä se, mitä otamme maaperästä. Maaperä on jotain, jota pidämme itsestäänselvyytenä, jotain, joka on vain olemassa eikä koskaan vähene. Mutta näin ei ole, pintamaa vähenee jatkuvasti. Tulevaisuudessa tarvitsemme vielä enemmän maaperää voidaksemme tuottaa ruokaa kaikille ihmisille. Yksi asia, jonka voit tehdä kotona ympäri vuoden, on kompostoida roskat uusiksi ravinteiksi.


jord

Bokashin pitkäaikaisena käyttäjänä voin kertoa, että on uskomattoman tyydyttävää pystyä käyttämään omia jätteitään ravinteikkaan mullan valmistamiseksi puutarhaan. Tänään kerron tarkalleen, miten voit tehdä sen itse kotona!

Mitä on bokashi-keittiökompostointi?

Kompostointia on ollut aina olemassa, mutta bokashi-keittiökompostointi on melko uusi asia. Menetelmä on peräisin Japanista, missä sitä on käytetty 80-luvulta lähtien.

Asian ydin on, että vanhasta ruoasta voi tulla uutta multaa – ilman vaivaa ja suurta tilaa. Bokashilla voit tehdä multaa kaikista keittiössäsi olevista ruokajätteistä: kahvinporoista, vihanneksista, banaaninkuorista, kananluista, munankuorista, avokadonsiemenistä jne. Poikkeuksena ovat märät jätteet, kuten kastikkeet, jogurtit ja vastaavat.

Säilytät jätteitä bokashi-ämpärissä, joka fermentoi jätteet ja tekee niistä suotautuvaa ja käyvää jätettä, jonka voit sekoittaa vanhaan ruukkumultaan. Säilytyksen jälkeen jäte on valmis käytettäväksi puutarhassa tai ruukkumultana sisätiloissa.

Miksi minun pitäisi hankkia bokashi?

Käytännöllisistä ja luonnollisista syistä.

Jos tarvitset hyvää multaa puutarhaan, bokashi on joustavampi kompostointivaihtoehto. Teet biojätteestä uutta puutarhamultaa paikallisesti sen sijaan, että veisit jätteet kierrätyskeskukseen. Sinusta tulee omavaraisempi puutarhanomistaja. Säästät rahaa, teet hyvän teon ilmastolle, inspiroit muita...kyllä, luettelo on pitkä!

Joten miksi ei? :)

 

Kuinka bokashi eroaa perinteisestä kompostoinnista?

Perinteisessä kompostissa jäte hajoaa aerobisesti (hapen avulla), bokashissa jäte fermentoidaan (anaerobinen prosessi, eli ilman happea). Tämä on nopea prosessi, jonka voit suorittaa helposti keittiössäsi.

Toinen suuri ero on se, että bokashi-jätettä ei säilytetä astiassa siihen saakka, kun se on muuttunut mullaksi. Sen sijaan saat vedellä laimennettua suotovettä ja multaan sekoitettua hiivajätettä.

Namnlos design 41

Mitä muita etuja bokashilla on?


Bokashilla on paljon enemmän etuja kuin jo mainitsin, kuten se, että siinä tapahtuu kylmä prosessi, joka hyödyntää enemmän ravinteita kuin perinteinen prosessi. Lisäksi hiili sitoutuu maaperään sen sijaan, että se vapautuisi ilmaan ja siitä tulisi hiilidioksidia.

 

Näin aloitat bokashi-keittiökompostoinnin


Tarvitset:

Tee näin:

 1. Aloita laittamalla ämpärin pohjalle paperipyyhettä ja ruokalusikallinen bokashi-kuiviketta.
 2. Kerää päivän aikana ruokajätteet erilliseen astiaan.
 3. Kaada ruokajätteet bokashi-ämpäriin esimerkiksi illalla.
  Huom! Älä avaa bokashi-ämpäriä useammin kuin 1–2 kertaa päivässä, muuten happea tulee liian paljon ja prosessi pysähtyy.
 4. Ripottele kunkin jätelitran päälle 1 rkl bokashi-kuiviketta, pakkaa massa (purista ylimääräinen happi pois) ja laita kansi päälle.
 5. Tyhjennä suotovesiämpäri tarpeen mukaan (saatetaan tarvita noin 3–5 kertaa viikossa). Mitä enemmän ämpärissä on jätettä, sitä useammin se on tyhjennettävä. Älä ole epätoivoinen, jos suotovettä ei muodostu alussa. Prosessin alkaminen kestää jonkin aikaa.
 6. Kun ämpäri on täynnä, anna sen jälkikäydä huoneenlämmössä 2 viikkoa. Aloita tänä aikana täyttämäänn seuraavaa ämpäriä.

 Bokashi BioProffa Pergo

Tärkeää tietää bokashi-keittiökompostoinnista

 • Käyminen ei ala ilman kuiviketta, eikä silloin saa hyvää bokashia.
 • Kuivikkeita on erilaisia: kuiva tai kostea vehnälese, biohiili ja suihke. On tärkeää yrittää löytää haluamasi vaihtoehto.
 • Kaikki bokashi-kuiviketyypit aktivoidaan samoilla mikrobeilla tai tehokkailla mikro-organismeilla – maitohappobakteerien, hiivasienten ja fotosynteettisten bakteerien symbioosilla.
  Nämä mikrobit hajottavat yhdessä jätteet heti, kun ne joutuvat kosketuksiin niiden kanssa.
 • Käymisprosessi bokashissa edellyttää mahdollisimman vähähappisen ympäristön.
 • Parhaan tuloksen saavuttamiseksi voit hienontaa ruokajätteet, jotta massasta tulee mahdollisimman tiivis ja vältetään ilmataskut.
 • Kun ämpäri alkaa täyttyä, neste (suotovesi) kerääntyy jätteen kosteudesta riippuen ämpärin pohjassa olevaan keräyssäiliöön. Tyhjennät ämpärissä olevan suotoveden kokonaan (3–5 kertaa viikossa), jotta ämpärin sisältö pysyy mahdollisimman kuivana.
   


 

Hyödynnä bokashissa oleva jäte

 • Ensimmäisessä vaiheessa hyödynnät suotovettä. Suotoveden haju on hapan, mutta vesi on kullanarvoista.
  Se voidaan laimentaa suhteessa 1:100 ja sitä voidaan käyttää lannoitukseen sekä ulkona että sisällä.
 • Vinkkejä! Kaada hieman suotovettä pesualtaaseen, ja mikrobit syövät putkiin muodostuneen rasvan ja kertymät täysin ekologisesti ilman syövyttäviä myrkkyjä.
 • Jälkikäymisen jälkeen jäte voidaan tyhjentää. Jäte näyttää edelleen aivan samalta kuin kaksi viikkoa sitten, kun kansi suljettiin, mutta prosessi on käynnissä. Bokashi-kuivikkeen mikrobit ovat alkaneet toimia.
 • Muuntuminen uudeksi pintamaaksi alkaa todella, kun jäte joutuu kosketuksiin maaperän kanssa. Jäte ei siten muutu mullaksi ämpärissä.
 • Syksyllä, talvella ja keväällä voit laittaa käyneen jätteen suoraan puutarhamaahan.
 • Kesällä, kun maassa on usein kasveja, voit säilyttää käynyttä jätettä ns. multa-asemalla.
 • Voit laittaa bokashi-jätettä suoraan kasvien väliin jo kesällä, mutta koska se on niin hapanta, kasvit VOIVAT vahingoittua. Turvallisuuden vuoksi voit pitää käynyttä jätettä multa-asemalla multaan sekoitettuna vielä 2 viikon ajan ennen kuin laitat sitä kasvien joukkoon.


 bokashi.jordstation

Säilytä bokashi-jätettä multa-asemalla

 • Multa-asema voi koostua esim. kuormalavojen kauluksista, joiden päällä on kansi, ja joihin kaadat jätteet.
 • Turvallisuuden vuoksi voit laittaa pohjalle jyrsijäverkot, mutta yleensä bokashi ei kiinnosta eläimiä, koska se on niin hapan.
 • Jätteet voidaan laittaa myös suoraan viljelypenkkeihin tai laatikoihin, joihin ne haudataan tai jossa ne peitetään.
 • Multa-asemalla jäte sekoitetaan multaan. Kaksi osaa multaa yhteen osaan jätettä on hyvä ohje. Käytä mieluiten ruukuista saatavaa ravintoköyhää ja vanhaa multaa.
 • Älä kiirehdi käyttämään bokashi-jätettä. Koska se on niin hapanta, se voidaan jättää ulos pariksi viikoksi, ennen kuin käytät sitä.
 • On hienoa kompostoida ympäri vuoden, miinusasteet ulkona eivät vaikuta mitenkään. Bokashi jäätyy ja aktivoituu uudelleen, kun ilma lämpenee keväällä.
 • Prosessi on optimaalinen 23–25 asteessa, sitten alkaa muuttuminen uudeksi, hyväksi mullaksi, mikä kestää 6 viikkoa multa-asemalla.
  • Joten kokonaisaika tyhjästä ämpäristä on seuraava: noin 2 viikkoa täyttämiseen (riippuen siitä, kuinka paljon jätettä sinulla on), 2 viikkoa jälkikäymisen jälkeen (täysi ämpäri), 2 viikkoa maa-asemalla multaan sekoitettuna = 6 viikkoa jätteestä ravinteikkaaseen multaan.
  • Avokadonsiemenet, kananluut jne. eivät maadu niin lyhyessä ajassa. Banaanikuorien ja hienonnettujen vihannesjätteiden maatuminen kestää yleensä 6 viikkoa, jos lämpötila on optimaalinen (23–25 astetta).

 

Bokashi asunnossa

Kaikki, jotka tarvitsevat multaa, hyötyvät bokashi-kompostista! Sen avulla luodaan uutta multaa viherkasveille ja parvekekasveille. Voit käyttää bokashia asunnossa samojen ohjeiden mukaisesti.

 • Tee multa-asema muovilaatikkoon sisätiloihin tai parvekkeelle (aseman on oltava noin 60 litraa 16 l:n bokashi-ämpärille, jossa on jätettä + multaa x 2).
 • Kaada jäte muovilaatikkoon ja sekoita suhteessa 1:2 vanhan mullan kanssa ja niin, että ylimpänä on multakerros.
 • Muovilaatikon kannen ei pidä olla täysin tiivis, koska uusi ravinteikas multa tarvitsee happea.
 • Voit käyttää multaa 6 viikon kuluttua.


ONNEA MATKAAN!

Avainsanat:

KUKKATORI & FRIENDS: SYYSTAPAHTUMA 3.19

Kirjoittaja Malin V
2.10.2020

Kukkatorilla tapahtuu lauantaina!

Tervetuloa syysmarkkinoille! Hyvät hinnat, omenaglög-itarjoilu, syystuotteita...

Aukioloaika klo 10-16.

Huom. Säävarous.
Namnlos design 36

 Myytävänä: Omenamehu asiakkaiden omenoista

TARJOUKSET

 • Taimitarhan loppuunmyynti (valitut kasvit) - 50%
 • Viherkasvit - 30%
 • Puutarhan suunnittelija paikalla vastaamassa kysymyksiin

MINI MARKET

 • Kukkatorin omena glögi-maistiaisia
 • Kråkskogsbagaren myy vastaleivottuja lämpimiä hillopossuja, ruissekaleipiä ja piimälimppuja.
 • Kotona tehtyt leivokset ja siemmennäkkäri
 • Koskö mill
 • Namikimppu 
 • My edge pudotuspiste veitsien ja työkalujen teroittamiseen

my edgefi

 

Puutarhan suunnittelu – näin se tapahtuu 10 vaiheessa

Kirjoittaja Lena Gillberg
20.08.2020

Puutarhan suunnittelusta on tullut yhä suositumpaa näinä aikoina, kun monet viettävät enemmän aikaa kotona. Mutta miten puutarha suunnitellaan?

Tässä blogijulkaisussa kuvaillaan, kuinka puutarha suunnitellaan ja mitä otamme huomioon luodessamme uusia tiloja, muotoja ja vastakohtia pihallesi. Paikka, jossa voi viihtyä ja josta voi nauttia!

blomtorgetsblogg 1

 

Mikä on lähtökohta, ja mitkä ovat perheesi tarpeet? Mitkä kasvit viihtyvät parhaiten ja missä?

On paljon huomioon otettavaa – jopa helppohoitoisin puutarha vaatii tarpeeksi hoitoa. Mutta kun sinulla on hyvä suunnitelma, sinulla on kaikki mahdollisuudet onnistua. Suunnittelemme yhdessä saadaksemme parhaan mahdollisen kokonaisuuden.

Jokaisella suunnittelijalla on oma tyylinsä, eikä ole olemassa "oikeaa tai väärää". Kukkatori pyrkii luomaan harmoniaa puutarhaan.

blomtorgetsblogg2

Tasapaino ja harmonia tarkoittavat samaa

Puutarhassa on paljon vastakohtia, jotka on otettava huomioon sekä värien että muotojen valinnassa, ja niiden välillä on oltava tasapaino. Muotojen kohdalla ajattelemme järjestää sekä järjestetyt (leikatut) että villit (vapaasti leviävät) muodot mukavaksi kokonaisuudeksi. Haluamme simuloida luontoa. Siellä on suuria puita, keskikokoisia pensaita ja jopa matalia kasveja.

Toistuvat elementit joko materiaaleissa tai kasveissa edistävät rauhaa puutarhassa. Käyttämällä erikorkuisia kasveja luomme tasoeroja ja tasapainotamme siten myös korkeutta.

 

 

Näin suunnittelemme puutarhasi

 1. Ensin on tehtävä puutarhan tilannesuunnitelma.
  Yksinkertaisin mittakaava työskentelyä varten on 1:100, jossa piirustuksen 1 cm vastaa todellisuudessa yhtä metriä. Kun meillä on yleiskatsaus paikasta, voimme aloittaa luonnostelun ja suunnittelun.

 2. Keskustelemme tarpeistanne ja toiveistanne. Puutarha on oleskelua varten! Mikä on teille tärkeää? Trampoliini, kasvatuslaatikot, aurinkoterassi, pergola, kukkapenkit, ruohokenttä, leikkialue, jne.

 3. Kartoitamme tontin edellytykset. Onko siellä jotain ainutlaatuista, jota voidaan korostaa, esimerkiksi kaunis puu tai näkymä tai korkeuseroja? Valaistuksen, kiveyksien ja istutusten avulla puutarhan "persoonallisuuden piirteitä" voidaan vahvistaa kauniiksi katseenvangitsijoiksi. Jos siellä on ongelmallisia alueita, kuten varjoisia, kosteita, tuulisia, kuumia tai kuivia alueita, ne täytyy ottaa huomioon viimeistään kasveja valittaessa. Voimme myös parantaa maaperää, rakentaa suojia, tuulensuojia, jne. olosuhteiden parantamiseksi.

 4. Nyt ajattelemme tasapainoa materiaalien ja kasvien välillä. Jos tontilla on vain nurmikkoa, se on melko tasainen, eikö vain?

 5. Värit ja muodot ovat jotain hyvin henkilökohtaista – mutta jopa tässä voimme ajatella tasapainoa. On uskomattoman hienoa istuttaa kasveja, joiden muoto on luonnollisesti pyöreä, yhdessä kasvien kanssa, joilla on hiukan villimpi kasvutapa.

 6. Linjat. Missä ne ovat? Jos mahdollista, aloitamme ennen piirtämistä puutarhassa jo olemassa olevista linjoista ja muodoista – muuten puutarha on nopeasti hajallaan joka suuntaan. Ajattele, missä te liikutte puutarhassa. Onko siellä luonnollisia käytäviä ja polkuja?

 7. Nyt todella luovaan osaan –  luomme tilaa puutarhaan kasveilla, pensasaidoilla, suojilla, aidoilla, porteilla jne. Kaiken ei tarvitse näkyä ensisilmäyksellä! Tulemme uteliaiksi siitä, mitä mutkan takana voi olla...

 8. Katseenvangitsija ja näkölinjat. On mukavaa, että puutarhassa on jotain, jossa silmä voi levätä; kaunis puu, suihkulähde, kallio tai vastaava.

 9. Trendit! Tällä hetkellä haluamme viettää yhä enemmän aikaa puutarhassa, haluamme kasvattaa itse ja ajatella kestävästi myrkkyjä välttäen ja pölyttäjiä auttaen.
   Kuuma vinkki on rakentaa koko perheen aktiviteettipolku, jossa on seinä tai puukehykset ja mursketta keskellä.

 10. Kasvien valinta. Vasta kun olemme saaneet kaikki puutarhan toiminnot valmiiksi, aloitamme kasvien suunnittelun. On tärkeää, että valitsemme kasvit huolellisesti ja että valitsemme oikeat kasvit oikeaan paikkaan. On erittäin surullista menettää kasveja, koska ne eivät viihdy! Sekä rahaa että arvokasta aikaa menetetään, jos joudut aloittamaan alusta tyhjästä.
  Voimme luoda kasviluettelon, jossa on myös hoito-ohjeet.

Blomtorget by Vilja Media 10

Seuraavaksi: Kuinka saan kauniin puutarhani selviämään?

Valitettavasti työ ei ole ohi kun kaikki on istutettu, riippumatta siitä, kuinka helppohoitoinen puutarha on.

Ajattele seuraavaa, niin se menee todennäköisesti todella hyvin:

 •  Alussa, ennen kuin kasvit ovat asettautuneet kunnolla, on erittäin tärkeää kastella niitä.
 • Maaperässä on usein ravinteita jossain määrin alusta alkaen edellyttäen, että kasvit on istutettu uuteen, ravinteikkaaseen maaperään (tai jos olet parantanut maaperää esimerkiksi jonkinlaisen kompostin avulla), mutta on tärkeää jatkaa lannoittamista joka vuosi kasvien tarpeiden mukaan!
 • Kasvit lannoitetaan yleensä toukokuussa ja mahdollisesti uudelleen kesäkuussa. Tarkista kasviesi tarve ja tee mielellään puutarhakalenteri, jossa on kuukausittaisia hoitovinkkejä. Silloin on helpompi muistaa, mitä täytyy tehdä.

Milloin on paras aika varata puutarhan suunnittelu?

Asiakkaat alkavat yleensä miettiä puutarhaa keväällä, mutta silloin on hieman myöhäistä suunnitella. Alamme odottaa seuraavaa kautta jo juhannuksen jälkeen  ja otamme mielellämme vastaan uusia suunnittelutöitä.

Aloitamme asiakasprojektien suunnittelun mieluiten jo loppukesästä, kun monet puutarhurit ovat töissä. Varaamme ja suunnittelemme rakennustöitä koko syksyn ja talven ajan – silloin kun kevät on vihdoin täällä, kaikki haluavat mennä puutarhaan ja aloittaa!

Kiinnostuitko puutarhanhoidosta? Voit varata keskustelun kanssamme täältä.

Voit myös soittaa tai lähettää sähköpostia, niin jatkamme sitten siitä.

 

Avainsanat:

Näin kasvatat tyrniä kotona + superjuoma-resepti tyrnillä

Kirjoittaja Lena Gillberg
5.08.2020

Hapan oranssi tyrnimehu on alueemme arvostettu ainesosa, jonka monet yhdistävät saaristoon. Mehu puristetaan suoraan oksista ja säilötään pulloihin talvella otettavaksi vitamiinikuuriksi. Tyrni on nimittäin marjatyyppi, joka sisältää suurimman osan erilaisista vitamiineista, ja monet niistä suurina pitoisuuksina.

Jos sinulla on oma tyrniviljelmä, voit kerätä marjoja suoraan omalta pihaltasi. Tässä tekstissä selvitämme osan tyrniin liittyvistä väärinkäsityksiä, kuten sen, että tyrnin pitäisi kasvaa lähellä merta. Annamme myös vinkkejä onnistuneeseen istuttamiseen.

 

Luonnonvaraisen ja viljellyn tyrnin välinen ero

 Luonnovarainen tyrni kasvaa rannikolla. Voisi ajatella, että ne viihtyvät parhaiten siellä, lähellä vettä. Tosiasia on kuitenkin se, että ne menivät sinne vain välttääkseen muiden pensaiden ja puiden kanssa kilpailemisen. Tämä on hyvä uutinen meille tyrnifaneille! Tyrni voi nimittäin parhaiten paljon orgaanista ainesta sisältävässä maassa lämpimässä ja aurinkoisessa paikassa – se on siis täydellinen kodin hyötykasvi. Joka tapauksessa niin kauan kuin niiden kasvupaikka on suojattu muilta pensailta ja puilta.

Toinen peruste tyrnin viljelemiselle on se, että satoa on helpompi korjata. Sinä, joka olet kokeillut sitä, tiedät sen: Luonnonvaraisen tyrnin poimiminen voi olla todellinen haaste. Sen lisäksi, että piikikkäitä pensaita on hankala käsitellä, pienet hauraat marjat ovat tiukasti kiinni oksassa ja murtuvat helposti.

 IMG 6464 web

Tyrnin viljely – neuvoja ja vinkkejä

 •  Tyrni on yksisukupuolinen, mikä tarkoittaa, että sadon saamiseksi tarvitaan sekä uros- että naaraskasveja. Yleensä istutetaan yksi urospensas kolmea naaraspensasta kohden.
 •  Tyrnin istutusaika on varhaiskeväästä myöhäissyksyyn saakka. Istutetut pensaat ovat herkkiä kuivuudelle, joten ole erityisen tarkka kastelemisen kanssa.
 •  Istutusetäisyyden on oltava vähintään 2–3 m, jotta pääset pensaiden väliin.
 •  On tärkeää, että pensaat eivät ole muiden puiden varjossa – tyrni haluaa paljon valoa.
 •  Koska tyrni on niin herkkä kilpailulle, on tärkeätä pitää runkoa ympäröivä alue vapaana rikkakasveista. Voit tehdä tämän esimerkiksi peittämällä maan kaarnalla. Sitten taas – kaarna happamoittaa maaperää. Joten maaperän pH:n vakauttamiseksi sinun on lisättävä kalkkia.
 •  Kaikki marjapensaat tarvitsevat lannoitetta sadon saamiseksi. Suosittelemme lannoittamista toukokuussa – mutta vältä paljon typpeä sisältäviä lannoitteita. Tyrnillä on typpeä sitovat juuret, jotka varastoivat typpeä, joten paljon typpeä sisältävä lannoite voi johtaa liian voimakkaaseen kasvuun ja aiheuttaa talvivaurioita. Marjalannoite on paras vaihtoehto tyrnille.

Onnea viljelyyn!

 

-

 

Tyrniä sisältävä resepti

 

Superjuoma vilustumista vastaan voi sekoittaa tyrnistä, inkivääristä, hunajasta ja sitruunasta.

Aloita joka aamu ottamalla annos tai sekoittamalla sekoitus veteen lasissa ja juomalla mehuna. Voit lisätä seoksen myös iltateehen, mutta muista, että osa juoman ravinteista häviää korkeissa lämpötiloissa.

 

Tässä on resepti:

 

TYRNIÄ SISÄLTÄVÄ TERVEYSJUOMA

 • 6 dl vettä
 • 4 dl raakaa puristettua tyrnimehua
 • noin 300 g inkivääriä
 • 1/2 dl hunajaa
 • 1 sitruuna

 

 1. Kiehauta vesi ja tyrnimehu. Anna mehun jäähtyä kädenlämpöiseksi.
 2. Raasta inkivääri karkeasti ja sekoita se tyrnimehuun yhdessä hunajan kanssa.
 3. Sekoita juoma ja suodata se.
 4. Lisää sitruunamehu.
 5. Kaada juoma pulloon ja säilytä jääkaapissa. Juoma on nautittava 2 viikon kuluessa.
Avainsanat:

JAS! Pikakoulu oksien leikkaamiseen loppukesän kuukausina

Kirjoittaja Lena Gillberg
22.07.2020

Oksien leikkaamiseen on olemassa useita erilaisia koulukuntia. Jos haluat noudattaa JAS-menetelmää, nyt on hedelmäpuiden karsimisen aika!

JAS-menetelmä tulee HEINÄ-ELO-SYYSKUUSTA (ruotsiksi JULI-AUGUSTI-SEPTEMBER) ja tarkoittaa, että puut voivat parhaiten, kun ne karsitaan vahvimmillaan - loppukesän kuukausina. Silloin on optimaalinen aika puuttua niiden hoitoon, mukaan lukien tarvittaessa oksien katkominen. Jos kuitenkin asut kaukana pohjoisessa, sinun ei pitäisi karsia oksia syyskuun lopulla, mieluiten vähän aikaisemmin. Heinä- ja elokuussa on kuivaa ja silloin leikkaukset ehtivät kuivua ennen kylmän ja kosteuden saapumista.

Puun iällä on myös merkitystä oksien leikkaamisen ajoituksessa. Kun kyse on omenapuista, on esimerkiksi parasta pitää huolta vanhemmista puista juuri nyt syksyllä, koska sillä on "nuorentava" vaikutus niihin.

Sitä vastoin nuoremmat puut soveltuvat paremmin karsimiseen keväällä, koska se kiihdyttää niiden kasvua ja käynnistää niiden kauden paremmin.

beskarning1

Pikakoulu hedelmäpuiden karsimiseen

Monet ajattelevat, että on helpompi karsia oksia lehtien ollessa puissa, jolloin näkee nopeasti, mistä harventaa.

 • Aloita tutkimalla puuta kaikista suunnista ja tarkistamalla, kuinka oksat kasvavat.
 • Tee etenemissuunnitelma ennen aloittamista!
 • Vaurioituneet ja kuolleet oksat poistetaan ensin, sitten oksat, jotka kasvavat suoraan ylös, alas tai puun sisään.
 • Poista oksat, jotka hankaavat toisiaan vasten
 • Poista alhaalla olevat oksat, jotka vievät liian paljon tilaa tai ovat tiellä, mutta muuten puun alempi osa on hyvä, koska hedelmäsadon korjaaminen on silloin helpompaa.
 • Pyri kevyeen ja ilmavaan latvaan, jotta puu voi kuivua helposti sateen jälkeen.
 • Poista pitkät ohuet oksat, jotka eivät jaksa kannatella hedelmäänsä. Jos ne katkeavat hedelmän painosta, puuhun voi syntyä halkeamia.

 

Kukkivien pensaiden leikkaaminen

Ennemmin tai myöhemmin myös koristepensaat kärsivät, harvenevat ja kukkivat huonommin. Siksi on hyvä leikata niitä joskus. Poista vanhat oksat, jotka eivät enää kuki niin paljon, näin jätät sen sijaan tilaa uusien, elinvoimaisempien oksien kasvulle. Nyrkkisääntönä on poistaa vanhat oksat noin 5-10 cm korkeudelta.

 syren forsythia

 

Kukkivien pensaiden ja pensasaitojen kova karsiminen

Kukkapensaiden pienet karsinnat siellä täällä eivät vaikuta kukintaan, kukkivat ne sitten kauden lopussa tai alussa. Mutta joskus haluat uudistaa puutarhaa ja leikata suuria osia pensaista ja pensasaidoista. Silloin kannattaa valita oikea vuodenaika!

Pensaat, jotka kukkivat varhain kesällä luovat kukintojaan syksyllä. Jos karsit näitä pensaita liian kovasti ja epätasaisesti syksyllä, on suuri riski, että leikkaat pois kukinnon alut, josta seuraa, että kukintaa ei tapahdu seuraavana vuonna. Yleensä ottaen karsiminen on aina riski.

Eri lajikkeet sietävät karsimista eri tavoin, joten kannattaa tarkistaa tämä etukäteen.

Alkukesästä kukkivat pensaat:

 • Syreeni
 • Onnenpensaat

Huom! Harvennettaessa sanotaan usein, että "tulisi ottaa enintään 1/3", mutta se ei ole kuitenkaan niin suoraviivaista.
Normaalissa nuorennuskarsinnassa oksista poistetaan 1/3, mutta selvyyden vuoksi tämä ei tarkoita 1/3 latvasta (missä kukintojen alut sijaitsevat), vaan suunnilleen joka kolmatta oksaa.Jos et halua poistaa koko pensasta, sovelletaan enimmäissääntöä 1/3. Eri lajikkeet sietävät karsimista eri tavoin, joten kannattaa tarkistaa tämä etukäteen.

Pensaat, jotka kukkivat loppukesästä eivät ole yhtä herkkiä karsimiselle, koska ne muodostavat kukintojen alkuja samana vuonna, kun ne kukkivat. Voit karsia ne hyvin syksyllä tai varhain keväällä.

hydrangea.mustila

Myöhäiskesän aikana kukkivat pensaat:

 

 • Hortensia (harvennus vain tarvittaessa)
 • Jasmikkeet
 • Pensasangervot (kestää hyvin leikkaamista)


Myöhemmin loppukesällä kukkivat pensaat ovat keränneet voimia monien viikkojen ajan ja kasvaneet suuriksi ja kauniiksi päättääkseen kauden kauniiseen kukkien ilotulitukseen. Muutamilla myöhään kukkivilla monivuotisilla kasveilla ja pensailla puutarhassa voit nauttia kukkaloistosta kotona myös lomakauden jälkeen.

Onnea ja nauti sadonkorjuuajasta!

Ihanat vadelmat

Kirjoittaja Lena Gillberg
27.05.2020

Ei ole mitään parempaa kuin auringonlämmittämät vadelmat omasta puutarhasta. Näin onnistut vadelman kanssa.

Vadelmat leviävät juuriversoilla. Siksi voi olla hyvä istuttaa vadelmat numikkoalueelle, johon helposti pääsee ruohonl

Lenan vinkit

eikkurilla. Uudet versot ei pääse kasvamaan ja vadelmaviljely pysyy kurissa. Vadelman viljely riveissä helpottaa hoitoa ja sadon korjuuta. Poista alustasta huolellisesti kaikki nurmikko ja rikkaruohot. Vadelmapenkki muotoillaan n. 10-20 cm:n korkuiseksi ja taimiväli tulee olla vähintään 50cm, mielellään 70-80 jotta sato on mahdollisimman suuri.

Vadelmat viihtyvät aurinkoisella paikalla. Puolivarjo riittää mutta sato on silloin huomattavasti pienempi. Maan tulisi olla runsasmultaista, tuoretta, kuohkeaa ja niukasti kalkittua (pH noin 6). Alusta saa olla hapahko, mutta ei liian hapan koska vadelma tarvitsee paljon lannoitetta. Istutuspaikan lähellä ei saisi olla villejä vadelmia, joissa on tavallisesti virustauteja ja tuhoeläimiä. 

Vadelma (kuten myös muut hedelmät ja marjat) tarvitsee lannoitetta, jotta saat hyvän sadon.

Kesävadelman versot ovat kaksivuotisia, ne tuottavat satoa toisena kasvuvuotenaan, joten syksyllä leikataan marjoja kantavaa versoa pois, koska se ei anna ensi vuonna satoa. Jos vanhoja versoja ei poisteta, muodostuu kasvusto ajan mittaan risuiseksi ja tiiviiksi. Syysvadelma antaa sadon vuoden versoilla, eli sitä voi leikata kokonaan alas sadon jälkeen syksyllä, tai aikaisin keväällä.

rubus2.idaeus

Meidän kesävadelmasuosikit:

MAURIN MAKEA (I-V): Kotimainen lajike, joka on syntynyt sattumanvaraisesti villivadelman ja puutarhavadelman risteymänä. Marjat ovat keskikokoisia, hyvänmakuisia ja ne irtoavat hyvin kannastaan. Istuta aurinkoiselle ja valoisalle paikalle, jotta marjoista tulee makeita ja maukkaita.

MUSKOKA (I-V): Suosittu runsassatoinen, kanadalainen lajike. Marjat ovat kiinteitä, kauniisti pyöristyneitä ja väriltään syvänpunaisia. Aurinkoisella säällä marjojen maku on hyvin makea ja tämän lisäksi aromaattinen. Lajike tuottaa paljon uusia versoja. Versot kasvavat noin 2 metrisiksi. Melko terve lajike. Istuta aurinkoiselle ja valoisalle paikalle, jotta marjoista tulee makeita ja maukkaita.

OTTAWA (I-V): Kanadalainen lajike. Marjat ovat kirkkaanpunaiset, melko suuret ja muodoltaan pitkulaiset. Niiden maku on happamanimelä ja heikosti aromaattinen. Sadonkorjuu on helppoa, koska marjat irtoavat helposti kannastaan. Versot ovat kestäviä ja pitkiä, jopa 2,5 metrisiä. Uusia versoja syntyy hyvässä maaperässä kohtalaisesti ja jäykässä maassa vähemmän. Runsassatoinen ja vastustuskykyinen vadelmanversotaudille. Istuta aurinkoiselle ja valoisalle paikalle, jotta marjoista tulee makeita ja maukkaita.

Muut suosikit:

TWOTIMER SUGANA RED (III-IV): Uutuusvadelma! Runsassatoinen lajike, sekä vanhat ja uudet versot antaa satoa, mikä takaa erittäin pitkän satokauden. Sopii myös ruukkuviljelyyn.

GLENCOE (III): Harvinaiset sinililat vadelmat Skottlannista. Marjat ovat erityisen hyvänmakuisia. Piiktitön pensas. 1,2-1,8m.

RUBY BEAUTY: Matalkasvuinen, melkein piikitön uutuuslajike. Erinomainen myös ruukkuviljelyyn. Sato jopa 1,5kg/taimi. 0,6-1m. Varminta talvettaa sisätiloissa viileässä paikassa.

Rubus Ruby Beauty 1 wtr 1000x751

Viljelyn iloa!

Lena

Avainsanat:

Pelargoniat - näin onnistut

Kirjoittaja Lena Gillberg
23.05.2020

Mårbacka, dr westerlund, zonale, cascad, calliope, calliente… kannattaa pitää kieli keskellä suuta kun puhumme pelargonian eri lajikkeista ja risteytyksistä. Tämän ihanan perinnekasvin suosio ei ole loppumassa. Ota itsellesi mukava asento, koska nyt käydään perusteellisesti läpi mitä sinun kannattaa ottaa huomioon valitessasi oikeat Pelargoniat, kuinka hoidat niitä ja miten ne talvehtivat.

Pelargoner3 liten

Tänään meillä on yli 1 000 pelargonialajiketta. Pelargonia tulee alun perin Etelä-afrikan savannilta. Tästä johtuen se tarvitsee paljon aurinkoa ja rajoitetusti vettä, mutta koska risteytyksiä on niin paljon myös valon- ja vedentarve vaihtelee lajikkeesta toiseen.

Zonale on kaikista tavallsin pelargonialajike. Se on tukeva, pystysuoraan kasvava lajike, jossa on paljon kukkia. Varsi ja lehdet ovat ohuet ja hieman karvaisia. Lajike sopii mainiosti esimerkiksi ikkunalaudalle, parvekkeelle, kukkapenkkiin tai yhteisistutuksiin, sillä ehdolla että ei kastele liikaa. Esimerkiksi Mårbacka ja Calliente ovat zonalepelargonioita.

Pelargoner liten

Riippapelargoniasta (Peltatum/Cascad) löytyy paljon variaatioita, mutta Peltatum on alkuperäinen lajike. Näillä pelargonioilla on vahamaiset ja kiiltävät lehdet, joilla ei ole tapana kellastua niin helposti. Ne kestävät kuivuutta, kukkivat kauan ja ovat säänkestäviä. Kukat ovat yksinkertaisia, puolikerrottuja tai kerrannaisia. Tämä lajike on itsepuhdistuva, mikä tarkoittaa sitä että ne tarvitsevat vähemmän hoitoa kuin zonalepelargoniat. 

Interspecifika (Calliope): Tämä pelargonia on zonalen ja riippupelargonia risteytys. Se on kestävä, voimakas ja itsepuhdistava lajike jolla on runsas kukinta. Se sopii oikein hyvin parvekkeelle, ruukkuihin ja kukkatarhaan, riippumatta sään vaihteluista. Ensimmäinen jalostettu lajike oli punainen rakkauspelargonia ja tämän jälkeen on tullut useita muita värejä. Nämä pelargoniat kestävät hyvin myös tuulisilla paikoilla.

Kirjolehtiset lajikkeet: Löytyy myös lajikkeita, joilla on kirjavia lehtiä, ns. lehtipelargonioita. Näiden lehdet ovat koristeellisia ja ne viihtyvät sekä ulkona että sisällä. Kaikki pelargoniat rakastavat aurinkoa, mutta lehtipelargonia viihtyy myös varjoisilla paikoilla koska kukinnan ei tarvitse olla yhtä runsas kasvin ollakseen koristeellinen.

bladpelargon liten

Englantilaisen pelargonian lehti on munuaisenmuotoinen ja kukka on suuri. Ulkona se tarvitsee suojaisan paikan. Muuten se sopii myös mainiosti ikkunalaudalle, mutta liika kuumuus voi vähentää kukintaa.

Tuoksupelargonin (Graveolens) kukat ovat pienempiä, mutta sitä kasvatetaan pääasiassa tuoksun takia. Tuoksu vaihtelee paljon lehdissä olevien eteeristen öljyjen kemikaalisesta rakenteesta riippuen. Näitä pelargonioita voidaan käytää “ilmanpuhdistajina” ja suojana hyttysiä ja muita hyönteisä vastaan. Lajiketta kasvatetaan enimmäkseen sisällä, parvekkeella tai terassilla. Esimerkki lajikkeesta on Dr. Westerlund, jolla on sitruunainen tuoksu.

doftpelargon liten

Pelargonin hoito ja talvehtiminen

Istuta aina pelargoniat isompaan ruukkuun, jossa on ilmaisa ja kuohkea maa. Saviruukku on hyvä valinta ja se saa kuivua kunnolla kastelujen välillä. Lecasoraa ei tarvita jos ruukun pohjassa on reikiä. Anna kasville mieluummin lisää tilaa juurille kehittyä. Älä istuta pelargonioita liian tiheään. Runsas kukinta vaatii paljon ravinnetta. Poista keltaiset lehdet ja kuivat kukat, koska ne vievät muuten kasvista energiaa ihan turhaan. Näin saat myös lisää nuppuja nopeampaan tahtiin.

Talvehtiminen: Syksyllä voit hiukan leikata kasvia alas ja poistaa kukanvarsia. Laita valoisaan ja viileään paikkaan (pakkasvapaaseen), kastele säästeliäästi antamatta kasvin kuivua kokonaa. Noin kerran kuussa. Jos pelargonia talvehtii lämpöisemmässä paikassa se tarvitsee runsaampaa kastelua. Tunnustele maata ja kastele säästelisäästi. Keväällä leikataan kunnolla, mutta kun jättää muutaman lehden kasvi pystyy hyötymään valosta, jotta se saa voimaa uuteen kasvuun.

Vinkkini!

Kasvattaessa pistokkaita, voit poistaa vuoden 1-2 ensimmäistä nuppua. Näin saat taimesta voimakkaamman. Kastele uusia taimia altapäin ensimmäisten viikkojen aikana. Sitä mukaan kun kasvattaja kastelee pelargonioita altapäin, ravinnetta lisätään ylhäältäpäin. Jos kastelee ylhäältäpäin ennen kuin kaikki ravinne on imeytynyt, ravinnetta voi keräytyä liikaa ja kasvi voi vahingoittua.

Pelargoner1 liten

Ota pelargoniasta pistokkaita ja anna lahjana. Kasvi on avian upea lahja!

Lena

Avainsanat: