Näin kasvatat tyrniä kotona + superjuoma-resepti tyrnillä

Kirjoittaja Lena Gillberg
5.08.2020

Hapan oranssi tyrnimehu on alueemme arvostettu ainesosa, jonka monet yhdistävät saaristoon. Mehu puristetaan suoraan oksista ja säilötään pulloihin talvella otettavaksi vitamiinikuuriksi. Tyrni on nimittäin marjatyyppi, joka sisältää suurimman osan erilaisista vitamiineista, ja monet niistä suurina pitoisuuksina.

Jos sinulla on oma tyrniviljelmä, voit kerätä marjoja suoraan omalta pihaltasi. Tässä tekstissä selvitämme osan tyrniin liittyvistä väärinkäsityksiä, kuten sen, että tyrnin pitäisi kasvaa lähellä merta. Annamme myös vinkkejä onnistuneeseen istuttamiseen.

 

Luonnonvaraisen ja viljellyn tyrnin välinen ero

 Luonnovarainen tyrni kasvaa rannikolla. Voisi ajatella, että ne viihtyvät parhaiten siellä, lähellä vettä. Tosiasia on kuitenkin se, että ne menivät sinne vain välttääkseen muiden pensaiden ja puiden kanssa kilpailemisen. Tämä on hyvä uutinen meille tyrnifaneille! Tyrni voi nimittäin parhaiten paljon orgaanista ainesta sisältävässä maassa lämpimässä ja aurinkoisessa paikassa – se on siis täydellinen kodin hyötykasvi. Joka tapauksessa niin kauan kuin niiden kasvupaikka on suojattu muilta pensailta ja puilta.

Toinen peruste tyrnin viljelemiselle on se, että satoa on helpompi korjata. Sinä, joka olet kokeillut sitä, tiedät sen: Luonnonvaraisen tyrnin poimiminen voi olla todellinen haaste. Sen lisäksi, että piikikkäitä pensaita on hankala käsitellä, pienet hauraat marjat ovat tiukasti kiinni oksassa ja murtuvat helposti.

 IMG 6464 web

Tyrnin viljely – neuvoja ja vinkkejä

 •  Tyrni on yksisukupuolinen, mikä tarkoittaa, että sadon saamiseksi tarvitaan sekä uros- että naaraskasveja. Yleensä istutetaan yksi urospensas kolmea naaraspensasta kohden.
 •  Tyrnin istutusaika on varhaiskeväästä myöhäissyksyyn saakka. Istutetut pensaat ovat herkkiä kuivuudelle, joten ole erityisen tarkka kastelemisen kanssa.
 •  Istutusetäisyyden on oltava vähintään 2–3 m, jotta pääset pensaiden väliin.
 •  On tärkeää, että pensaat eivät ole muiden puiden varjossa – tyrni haluaa paljon valoa.
 •  Koska tyrni on niin herkkä kilpailulle, on tärkeätä pitää runkoa ympäröivä alue vapaana rikkakasveista. Voit tehdä tämän esimerkiksi peittämällä maan kaarnalla. Sitten taas – kaarna happamoittaa maaperää. Joten maaperän pH:n vakauttamiseksi sinun on lisättävä kalkkia.
 •  Kaikki marjapensaat tarvitsevat lannoitetta sadon saamiseksi. Suosittelemme lannoittamista toukokuussa – mutta vältä paljon typpeä sisältäviä lannoitteita. Tyrnillä on typpeä sitovat juuret, jotka varastoivat typpeä, joten paljon typpeä sisältävä lannoite voi johtaa liian voimakkaaseen kasvuun ja aiheuttaa talvivaurioita. Marjalannoite on paras vaihtoehto tyrnille.

Onnea viljelyyn!

 

-

 

Tyrniä sisältävä resepti

 

Superjuoma vilustumista vastaan voi sekoittaa tyrnistä, inkivääristä, hunajasta ja sitruunasta.

Aloita joka aamu ottamalla annos tai sekoittamalla sekoitus veteen lasissa ja juomalla mehuna. Voit lisätä seoksen myös iltateehen, mutta muista, että osa juoman ravinteista häviää korkeissa lämpötiloissa.

 

Tässä on resepti:

 

TYRNIÄ SISÄLTÄVÄ TERVEYSJUOMA

 • 6 dl vettä
 • 4 dl raakaa puristettua tyrnimehua
 • noin 300 g inkivääriä
 • 1/2 dl hunajaa
 • 1 sitruuna

 

 1. Kiehauta vesi ja tyrnimehu. Anna mehun jäähtyä kädenlämpöiseksi.
 2. Raasta inkivääri karkeasti ja sekoita se tyrnimehuun yhdessä hunajan kanssa.
 3. Sekoita juoma ja suodata se.
 4. Lisää sitruunamehu.
 5. Kaada juoma pulloon ja säilytä jääkaapissa. Juoma on nautittava 2 viikon kuluessa.
Avainsanat:

JAS! Pikakoulu oksien leikkaamiseen loppukesän kuukausina

Kirjoittaja Lena Gillberg
22.07.2020

Oksien leikkaamiseen on olemassa useita erilaisia koulukuntia. Jos haluat noudattaa JAS-menetelmää, nyt on hedelmäpuiden karsimisen aika!

JAS-menetelmä tulee HEINÄ-ELO-SYYSKUUSTA (ruotsiksi JULI-AUGUSTI-SEPTEMBER) ja tarkoittaa, että puut voivat parhaiten, kun ne karsitaan vahvimmillaan - loppukesän kuukausina. Silloin on optimaalinen aika puuttua niiden hoitoon, mukaan lukien tarvittaessa oksien katkominen. Jos kuitenkin asut kaukana pohjoisessa, sinun ei pitäisi karsia oksia syyskuun lopulla, mieluiten vähän aikaisemmin. Heinä- ja elokuussa on kuivaa ja silloin leikkaukset ehtivät kuivua ennen kylmän ja kosteuden saapumista.

Puun iällä on myös merkitystä oksien leikkaamisen ajoituksessa. Kun kyse on omenapuista, on esimerkiksi parasta pitää huolta vanhemmista puista juuri nyt syksyllä, koska sillä on "nuorentava" vaikutus niihin.

Sitä vastoin nuoremmat puut soveltuvat paremmin karsimiseen keväällä, koska se kiihdyttää niiden kasvua ja käynnistää niiden kauden paremmin.

beskarning1

Pikakoulu hedelmäpuiden karsimiseen

Monet ajattelevat, että on helpompi karsia oksia lehtien ollessa puissa, jolloin näkee nopeasti, mistä harventaa.

 • Aloita tutkimalla puuta kaikista suunnista ja tarkistamalla, kuinka oksat kasvavat.
 • Tee etenemissuunnitelma ennen aloittamista!
 • Vaurioituneet ja kuolleet oksat poistetaan ensin, sitten oksat, jotka kasvavat suoraan ylös, alas tai puun sisään.
 • Poista oksat, jotka hankaavat toisiaan vasten
 • Poista alhaalla olevat oksat, jotka vievät liian paljon tilaa tai ovat tiellä, mutta muuten puun alempi osa on hyvä, koska hedelmäsadon korjaaminen on silloin helpompaa.
 • Pyri kevyeen ja ilmavaan latvaan, jotta puu voi kuivua helposti sateen jälkeen.
 • Poista pitkät ohuet oksat, jotka eivät jaksa kannatella hedelmäänsä. Jos ne katkeavat hedelmän painosta, puuhun voi syntyä halkeamia.

 

Kukkivien pensaiden leikkaaminen

Ennemmin tai myöhemmin myös koristepensaat kärsivät, harvenevat ja kukkivat huonommin. Siksi on hyvä leikata niitä joskus. Poista vanhat oksat, jotka eivät enää kuki niin paljon, näin jätät sen sijaan tilaa uusien, elinvoimaisempien oksien kasvulle. Nyrkkisääntönä on poistaa vanhat oksat noin 5-10 cm korkeudelta.

 syren forsythia

 

Kukkivien pensaiden ja pensasaitojen kova karsiminen

Kukkapensaiden pienet karsinnat siellä täällä eivät vaikuta kukintaan, kukkivat ne sitten kauden lopussa tai alussa. Mutta joskus haluat uudistaa puutarhaa ja leikata suuria osia pensaista ja pensasaidoista. Silloin kannattaa valita oikea vuodenaika!

Pensaat, jotka kukkivat varhain kesällä luovat kukintojaan syksyllä. Jos karsit näitä pensaita liian kovasti ja epätasaisesti syksyllä, on suuri riski, että leikkaat pois kukinnon alut, josta seuraa, että kukintaa ei tapahdu seuraavana vuonna. Yleensä ottaen karsiminen on aina riski.

Eri lajikkeet sietävät karsimista eri tavoin, joten kannattaa tarkistaa tämä etukäteen.

Alkukesästä kukkivat pensaat:

 • Syreeni
 • Onnenpensaat

Huom! Harvennettaessa sanotaan usein, että "tulisi ottaa enintään 1/3", mutta se ei ole kuitenkaan niin suoraviivaista.
Normaalissa nuorennuskarsinnassa oksista poistetaan 1/3, mutta selvyyden vuoksi tämä ei tarkoita 1/3 latvasta (missä kukintojen alut sijaitsevat), vaan suunnilleen joka kolmatta oksaa.Jos et halua poistaa koko pensasta, sovelletaan enimmäissääntöä 1/3. Eri lajikkeet sietävät karsimista eri tavoin, joten kannattaa tarkistaa tämä etukäteen.

Pensaat, jotka kukkivat loppukesästä eivät ole yhtä herkkiä karsimiselle, koska ne muodostavat kukintojen alkuja samana vuonna, kun ne kukkivat. Voit karsia ne hyvin syksyllä tai varhain keväällä.

hydrangea.mustila

Myöhäiskesän aikana kukkivat pensaat:

 

 • Hortensia (harvennus vain tarvittaessa)
 • Jasmikkeet
 • Pensasangervot (kestää hyvin leikkaamista)


Myöhemmin loppukesällä kukkivat pensaat ovat keränneet voimia monien viikkojen ajan ja kasvaneet suuriksi ja kauniiksi päättääkseen kauden kauniiseen kukkien ilotulitukseen. Muutamilla myöhään kukkivilla monivuotisilla kasveilla ja pensailla puutarhassa voit nauttia kukkaloistosta kotona myös lomakauden jälkeen.

Onnea ja nauti sadonkorjuuajasta!

Ihanat vadelmat

Kirjoittaja Lena Gillberg
27.05.2020

Ei ole mitään parempaa kuin auringonlämmittämät vadelmat omasta puutarhasta. Näin onnistut vadelman kanssa.

Vadelmat leviävät juuriversoilla. Siksi voi olla hyvä istuttaa vadelmat numikkoalueelle, johon helposti pääsee ruohonl

Lenan vinkit

eikkurilla. Uudet versot ei pääse kasvamaan ja vadelmaviljely pysyy kurissa. Vadelman viljely riveissä helpottaa hoitoa ja sadon korjuuta. Poista alustasta huolellisesti kaikki nurmikko ja rikkaruohot. Vadelmapenkki muotoillaan n. 10-20 cm:n korkuiseksi ja taimiväli tulee olla vähintään 50cm, mielellään 70-80 jotta sato on mahdollisimman suuri.

Vadelmat viihtyvät aurinkoisella paikalla. Puolivarjo riittää mutta sato on silloin huomattavasti pienempi. Maan tulisi olla runsasmultaista, tuoretta, kuohkeaa ja niukasti kalkittua (pH noin 6). Alusta saa olla hapahko, mutta ei liian hapan koska vadelma tarvitsee paljon lannoitetta. Istutuspaikan lähellä ei saisi olla villejä vadelmia, joissa on tavallisesti virustauteja ja tuhoeläimiä. 

Vadelma (kuten myös muut hedelmät ja marjat) tarvitsee lannoitetta, jotta saat hyvän sadon.

Kesävadelman versot ovat kaksivuotisia, ne tuottavat satoa toisena kasvuvuotenaan, joten syksyllä leikataan marjoja kantavaa versoa pois, koska se ei anna ensi vuonna satoa. Jos vanhoja versoja ei poisteta, muodostuu kasvusto ajan mittaan risuiseksi ja tiiviiksi. Syysvadelma antaa sadon vuoden versoilla, eli sitä voi leikata kokonaan alas sadon jälkeen syksyllä, tai aikaisin keväällä.

rubus2.idaeus

Meidän kesävadelmasuosikit:

MAURIN MAKEA (I-V): Kotimainen lajike, joka on syntynyt sattumanvaraisesti villivadelman ja puutarhavadelman risteymänä. Marjat ovat keskikokoisia, hyvänmakuisia ja ne irtoavat hyvin kannastaan. Istuta aurinkoiselle ja valoisalle paikalle, jotta marjoista tulee makeita ja maukkaita.

MUSKOKA (I-V): Suosittu runsassatoinen, kanadalainen lajike. Marjat ovat kiinteitä, kauniisti pyöristyneitä ja väriltään syvänpunaisia. Aurinkoisella säällä marjojen maku on hyvin makea ja tämän lisäksi aromaattinen. Lajike tuottaa paljon uusia versoja. Versot kasvavat noin 2 metrisiksi. Melko terve lajike. Istuta aurinkoiselle ja valoisalle paikalle, jotta marjoista tulee makeita ja maukkaita.

OTTAWA (I-V): Kanadalainen lajike. Marjat ovat kirkkaanpunaiset, melko suuret ja muodoltaan pitkulaiset. Niiden maku on happamanimelä ja heikosti aromaattinen. Sadonkorjuu on helppoa, koska marjat irtoavat helposti kannastaan. Versot ovat kestäviä ja pitkiä, jopa 2,5 metrisiä. Uusia versoja syntyy hyvässä maaperässä kohtalaisesti ja jäykässä maassa vähemmän. Runsassatoinen ja vastustuskykyinen vadelmanversotaudille. Istuta aurinkoiselle ja valoisalle paikalle, jotta marjoista tulee makeita ja maukkaita.

Muut suosikit:

TWOTIMER SUGANA RED (III-IV): Uutuusvadelma! Runsassatoinen lajike, sekä vanhat ja uudet versot antaa satoa, mikä takaa erittäin pitkän satokauden. Sopii myös ruukkuviljelyyn.

GLENCOE (III): Harvinaiset sinililat vadelmat Skottlannista. Marjat ovat erityisen hyvänmakuisia. Piiktitön pensas. 1,2-1,8m.

RUBY BEAUTY: Matalkasvuinen, melkein piikitön uutuuslajike. Erinomainen myös ruukkuviljelyyn. Sato jopa 1,5kg/taimi. 0,6-1m. Varminta talvettaa sisätiloissa viileässä paikassa.

Rubus Ruby Beauty 1 wtr 1000x751

Viljelyn iloa!

Lena

Avainsanat:

Pelargoniat - näin onnistut

Kirjoittaja Lena Gillberg
23.05.2020

Mårbacka, dr westerlund, zonale, cascad, calliope, calliente… kannattaa pitää kieli keskellä suuta kun puhumme pelargonian eri lajikkeista ja risteytyksistä. Tämän ihanan perinnekasvin suosio ei ole loppumassa. Ota itsellesi mukava asento, koska nyt käydään perusteellisesti läpi mitä sinun kannattaa ottaa huomioon valitessasi oikeat Pelargoniat, kuinka hoidat niitä ja miten ne talvehtivat.

Pelargoner3 liten

Tänään meillä on yli 1 000 pelargonialajiketta. Pelargonia tulee alun perin Etelä-afrikan savannilta. Tästä johtuen se tarvitsee paljon aurinkoa ja rajoitetusti vettä, mutta koska risteytyksiä on niin paljon myös valon- ja vedentarve vaihtelee lajikkeesta toiseen.

Zonale on kaikista tavallsin pelargonialajike. Se on tukeva, pystysuoraan kasvava lajike, jossa on paljon kukkia. Varsi ja lehdet ovat ohuet ja hieman karvaisia. Lajike sopii mainiosti esimerkiksi ikkunalaudalle, parvekkeelle, kukkapenkkiin tai yhteisistutuksiin, sillä ehdolla että ei kastele liikaa. Esimerkiksi Mårbacka ja Calliente ovat zonalepelargonioita.

Pelargoner liten

Riippapelargoniasta (Peltatum/Cascad) löytyy paljon variaatioita, mutta Peltatum on alkuperäinen lajike. Näillä pelargonioilla on vahamaiset ja kiiltävät lehdet, joilla ei ole tapana kellastua niin helposti. Ne kestävät kuivuutta, kukkivat kauan ja ovat säänkestäviä. Kukat ovat yksinkertaisia, puolikerrottuja tai kerrannaisia. Tämä lajike on itsepuhdistuva, mikä tarkoittaa sitä että ne tarvitsevat vähemmän hoitoa kuin zonalepelargoniat. 

Interspecifika (Calliope): Tämä pelargonia on zonalen ja riippupelargonia risteytys. Se on kestävä, voimakas ja itsepuhdistava lajike jolla on runsas kukinta. Se sopii oikein hyvin parvekkeelle, ruukkuihin ja kukkatarhaan, riippumatta sään vaihteluista. Ensimmäinen jalostettu lajike oli punainen rakkauspelargonia ja tämän jälkeen on tullut useita muita värejä. Nämä pelargoniat kestävät hyvin myös tuulisilla paikoilla.

Kirjolehtiset lajikkeet: Löytyy myös lajikkeita, joilla on kirjavia lehtiä, ns. lehtipelargonioita. Näiden lehdet ovat koristeellisia ja ne viihtyvät sekä ulkona että sisällä. Kaikki pelargoniat rakastavat aurinkoa, mutta lehtipelargonia viihtyy myös varjoisilla paikoilla koska kukinnan ei tarvitse olla yhtä runsas kasvin ollakseen koristeellinen.

bladpelargon liten

Englantilaisen pelargonian lehti on munuaisenmuotoinen ja kukka on suuri. Ulkona se tarvitsee suojaisan paikan. Muuten se sopii myös mainiosti ikkunalaudalle, mutta liika kuumuus voi vähentää kukintaa.

Tuoksupelargonin (Graveolens) kukat ovat pienempiä, mutta sitä kasvatetaan pääasiassa tuoksun takia. Tuoksu vaihtelee paljon lehdissä olevien eteeristen öljyjen kemikaalisesta rakenteesta riippuen. Näitä pelargonioita voidaan käytää “ilmanpuhdistajina” ja suojana hyttysiä ja muita hyönteisä vastaan. Lajiketta kasvatetaan enimmäkseen sisällä, parvekkeella tai terassilla. Esimerkki lajikkeesta on Dr. Westerlund, jolla on sitruunainen tuoksu.

doftpelargon liten

Pelargonin hoito ja talvehtiminen

Istuta aina pelargoniat isompaan ruukkuun, jossa on ilmaisa ja kuohkea maa. Saviruukku on hyvä valinta ja se saa kuivua kunnolla kastelujen välillä. Lecasoraa ei tarvita jos ruukun pohjassa on reikiä. Anna kasville mieluummin lisää tilaa juurille kehittyä. Älä istuta pelargonioita liian tiheään. Runsas kukinta vaatii paljon ravinnetta. Poista keltaiset lehdet ja kuivat kukat, koska ne vievät muuten kasvista energiaa ihan turhaan. Näin saat myös lisää nuppuja nopeampaan tahtiin.

Talvehtiminen: Syksyllä voit hiukan leikata kasvia alas ja poistaa kukanvarsia. Laita valoisaan ja viileään paikkaan (pakkasvapaaseen), kastele säästeliäästi antamatta kasvin kuivua kokonaa. Noin kerran kuussa. Jos pelargonia talvehtii lämpöisemmässä paikassa se tarvitsee runsaampaa kastelua. Tunnustele maata ja kastele säästelisäästi. Keväällä leikataan kunnolla, mutta kun jättää muutaman lehden kasvi pystyy hyötymään valosta, jotta se saa voimaa uuteen kasvuun.

Vinkkini!

Kasvattaessa pistokkaita, voit poistaa vuoden 1-2 ensimmäistä nuppua. Näin saat taimesta voimakkaamman. Kastele uusia taimia altapäin ensimmäisten viikkojen aikana. Sitä mukaan kun kasvattaja kastelee pelargonioita altapäin, ravinnetta lisätään ylhäältäpäin. Jos kastelee ylhäältäpäin ennen kuin kaikki ravinne on imeytynyt, ravinnetta voi keräytyä liikaa ja kasvi voi vahingoittua.

Pelargoner1 liten

Ota pelargoniasta pistokkaita ja anna lahjana. Kasvi on avian upea lahja!

Lena

Avainsanat:

Viljele omat perunat

Kirjoittaja Lena Gillberg
18.04.2020

Läs inlägget på svenska här.

Perunan viljely on helppoa!

Tuntuu kieltämättä hassulta ajatella juhannuksen uusia perunoita jo nyt, mutta tosiasia on, että nyt on korkea aika aloittaa jos aikoo tarjota itse viljeltyjä uusia perunoita juhannukseksi.

Perunaa on helppo ja hauska viljellä, jatka lukemista niin saat parhaat vinkkini miten onnistut. 

potis.lena

Valitse sertifioitua siemenperunaa. Kaupan ruokaperuna voi tuoda mukanaan sairauksia, joita et halua puutarhaasi.

Esiviljele perunasi ja aikaista satoa. Saadaksesi juuria ja varsia voit laittaa siemenperunat munakennoihin tai pieniin ruukkuihin, joissa on multaa. Pienet perunat kasvattavat vain vähän ituja, siksi pienet siemenperunat antavat vähemmän mutta isompia perunoita kuin isot siemenperunat.

potatiskrukaIstuta peruna ulos kun maan lämpötila on 8 astetta. Tässä lämpötilassa se rupeaa kasvamaan, tätä kylmemmässä maassa se voi homehtua.

Perunaa voidaan viljellä monella eri tavalla! Kokeile istuttaa osa ruukkuihin niin sato ennenaikaistuu. Varmista että ruukun pohjassa on reikiä. Yksi peruna tarvitsee 10l ruukun, eli jos sinulla on kolme siemenperunaa tarvitset ruukun johon mahtuu 30l. Täytä ruukku 10 cm multakerroksella. 

Peruslannoitettu multa sopii tähän oikein hyvin, esimerkiksi multa jonka ostat säkeissä Sitten kun peruna on ruvennut kasvamaan käytä ekologista perunalannoitetta. Laita peruna mullan päälle ja lisää päälle 10-15 cm multaa. Kastele säännöllisesti mutta vähäisesti, multa ei saa jäädä märäksi. Kun varret ovat kasvaneet 10-15 cm pituisiksi lisätään multaa (ns. perunan multaus). Perunoiden päälle kannattaa nostaa multaa sen takia, että ne perunat jotka tulevat kasvamaan yhä lähemmäs pintaa ovat vaarassa altistua auringonvalolle. Jos näin käy ne muuttuvat vihreiksi ja syömäkelvottomiksi.

Jos peruna istutetaan kasvimaahan tai viljelylaatikkoon pätee ihan samat säännöt. Mutta ensin: sinun ei tarvitse kuokkia tai kääntää maata viljelläksesi perunoita. Tosiasia on, että testien mukaan sato on suurempi jos multaan ei koske lainkaan. Menetelmä on nimeltään ’No dig’ (eng.) joka perustuu siihen, että annetaan luonnon itse parantaa maata ja sen rakennetta orgaanisesti ylhäältäpäin. Kun kaivamme maata sen pintaan ilmestyy haava, käännämme koko hyvinvoivan verkoston jossa elää matoja ja miljoonia bakteereja, sieniä, ja muita organismeja ylösalaisin.

Istuta perunat 25-30 cm toisistaan. Upota ne noin 10 cm alas multaan tai laita suoraan maan pinnalle ja lisää lannoitettua maata tai kompostoitua hevosenlantaa. Kun varret ovat kasvaneet 15-20 cm mittaisiksi, multaa perunat laittamalla lisää multaa. Anna ylimpien lehtien jäädä näkyville. Peruna ei oikeastaan tarvitse ravintoa kovinkaan paljon. Tietenkin peruna tarvitsee lannoitetta kasvaakseen ja kehittyäkseen, mutta jos ravintoa antaa liikaa varret kasvavat turhan paljon ja perunoita tulee taas vähemmän. Jos olet epävarma ravinnosta voin suositella peruslannoitettua multaa (esim. tavallinen puutarhamulta) ja lisäät ekologista perunalannoitetta, jota lisäät purkissa olevien ohjeiden mukaisesti.
kekkila perunalannoite 3 kg 1000x1000x
Yleisesti peruna kypsyy kolmessa kuukaudessa. Kypsymisaikaa voi lyhentää usealla viikolla valitsemalla aikaisia lajikkeita (esim. Timo ja Solist), esiviljelemällä tai viljelemällä ruukussa. 

Useat perunalajikkeet kukkivat ja siitä huomaakin hyvin koska koska ne ovat valmiit nostettavaksi. Aikaiset sadot korjataan usein ennen kukintaa (jotkut lajikkeet eivät kuki lainkaan) ja siksi kannattaa tunnustella kädellä maan alla koska sato on kypsä. Poimi isot perunat ensin ja jätä pienet multaan vielä hetkeksi aikaa.

Tänä vuonna haluan ehdottomati suositella perunanviljelyä, koska peruna on kiitollinen lajike jota on helppo viljellä, helppo käyttää ruoanlaitossa ja sitä paitsi se on ravitsevaa. Perunanvijelyyn ei tarvita isoa kasvimaata. Pelkkä ämpäri riittää!

nypotatis

Ja eiku viljelemään!

Lena

Preparation for the coming season

Kirjoittaja Adrian Evans
1.04.2020

Always at this time of year I’m reminded of an old club track from the late 80’s by Royal House, entitled “Can you Party (Can you feel it)” I’m referring to the unscratched itch in one’s green fingers that are desperately missing the soil; more specifically my garden! For me, once the Christmas tree has been dragged out of the house and the New Year’s celebrations have all been forgotten, my thoughts turn back to the coming gardening season ahead. This begins with the letter P. P for planning!

I’m sure we are all familiar with the feeling that once spring comes and the garden bursts forth into growth, we can either feel a sense of dread in it leaving us quickly behind, or we can be properly prepared for it and take it in our stride. The latter is my preference, and by careful planning throughout the winter months I find that I can keep pace with all that has to be done during the busy season of spring.

fro

The demanding pace of life that we currently live takes up a lot of our time, what with families to bring up, the demands of our work and our free time activities. Therefore, my advice is to be realistic in what can be achieved in the garden over the following year, taking our lifestyle into account.

My garden comprises of a productive kitchen garden, a grass lawn play area for my son and his friends, as well as multiple flower borders. A lot of my time goes into all of these areas and I have to choose carefully any new projects that I wish to undertake. I have drastically cut down on the work needed in the kitchen garden as it is strictly ‘no-dig’ (read this blog post for more details) which frees up my time for other new projects, yet I still have to water plants in dry spells, cut the grass and keep on top of any weeds.

Not only is no-dig the best ecological and most sustainable way I have found of growing vegetables, but through careful planning I know what I have to do month to month, week to week so that everything is undertaken and looked after in terms of timing. This begins in January, scouring through seed catalogues and ordering all those that I wish to grow over the coming year. Most of the small vegetable plug plants I raise from seed have to be pre-sown indoors between March and April and I have all my multi-use, plastic cell trays ready and sterilised, as well as plenty of bags of seed sowing soil and lots of LED lights to grow them under.

pluggset2

So too with indoor plants as those outside, they too start to wake up in spring having taken their winter rest. If they have started to outgrow their pot, they need to be re-potted and spring is the ideal time to do this when they burst forth into growth. This requires a new pot, new indoor plant soil and maybe some drainage sora in the bottom of the pot. Buying these materials in the very beginning of spring ensures that this job can be done at the correct time and your plants will certainly reward you for it.

As a horticulturist, I had it drummed into me through my years of education the importance of keeping good gardening notes, observations and a kind of month by month diary. The notes are refined from year to year as one year is never the same as the last, but they serve as an invaluable guide and reference to, for example, the correct timing for sowing different kinds of vegetable seeds. Notes are something that can be instantly referred to if in doubt about something, which does save time if we only have an hour or two to be out in the garden on an evening. Electronic note apps are instantly on hand to help from our phone.

As a garden designer, I can’t stress enough the importance of creating a plan for any new developments to be made in the garden. A well-drawn plan (hand drawn or computerised) allows you to work out material volumes and makes a trip to the garden centre so much easier, rather than just being confronted with so much plant choice. Put simply, you know what plants you need and how many of each one is required.

A tip with planting design is to always plant the same plant in groups of odd numbers; 3’s, 5’s, 7s, for example. The eye looks more favourably on odd numbers than even ones, and it also likes the movement that is created in the garden when groups of the same plant are repeated here and there. A focal point such as a specimen tree, shrub or statue should be placed in the planting composition, so the eye has a place to rest before moving on to the next part.

layers

Planting design is a skill that takes many years to master, yet cold and dark winter evenings are the ideal time to learn from good garden design magazines, the unlimited access to online images and knowledge written about gardens. It is so okay to simply copy something that you see, as you know it works, but it’s up to you to make a good list of the plants and the numbers you need for your planting design. At Kukkatori, we offer a garden design service to help with your garden projects and are more than happy to order larger numbers of plants for our customers if we don’t have them in stock.

In my words of closing, do be ecological and sustainable in your purchases, especially when it comes to plastics. Cheap, one-use throw away plastic products are only compounding to the problems our planet is facing at the moment. There are so many good eco-product alternatives on the market these days, and savings are made when they can be used for many years. Good businesses are taking a close look at their whole supply chain processes and incorporating sustainable practices into their products and their carbon footprint, and these businesses are those that I personally choose to support.

Adrian

I korthet på svenska:

Förberedelser inför säsongen.

Ligg steget före våren genom att noggrant planera kommande trädgårdssäsong så slipper man stressen över att ständigt vara hack i häl på våren och inte hinna med.  Var realistisk med dina mål för trädgården så är det lättare att njuta när man väl tar sig tid att vara ute.

- I mars-april kan man börja förså grönsaker inomhus. En del sorter bör sås tidigare men de flesta kan man så nu.

- På våren vaknar även våra rumsväxter efter den långa vintern. En del kanske bör planteras om i större kruka?

- Gör anteckningar. En månadskalender hjälper dig att komma ihåg viktiga detaljer till ett annat år.

- Har du ambitioner om att göra ändringar i trädgården? Börja alltid med att göra en plan, en ritning där man ritar in växter och funktioner. Baserat på denna får man en handelslista som man utgår ifrån då man skall handla. Ett tips är att plantera växter i grupper om 3, 5, 7 osv, eftersom ögat föredrar ojämna antal. 

-Fråga efter hållbara produkter och sträva efter en så hållbar trädgård som möjligt. Läs mer om hållbar trädgård här.

Lycka till!

Adrian

Kevättä puutarhassa

Kirjoittaja Lena Gillberg
24.03.2020

Huolimatta siitä mitä ympärillämme tapahtuu on tärkeää voida rentoutua hetken, menen silloin touhuamaan puutarhaan. Tässä muutama vinkki mitä juuri nyt voi tehdä puutarhassa. 

Kevääseen voi ottaa varaslähdön poimimalla erilaisia oksia sisälle, esim. koivun, omenapuun, angervon, koreaonnenpensaan, syreenin tai kirsikkapuun oksia. Jos olet allerginen voit valita allerigaystävällismpiä lajikkeita kuten esim. mustikan ja pihlajan oksia. 

kvistmblom

Raparperi ehkä jo pistää esiin? Laita suuri ruukku tai ämpäri päälle, silloin saat hieman erilaista raparberia koska se kasvaa pimeässä, jollin auringonsäteet eivät yllä raparberiin, niin oksaalihapon pitoisuus pienenee ja maku on miedompi. Tämä raparberi on väriltään vaaleampi, koska auringosäteiden puuttuessa lehtivihreää ei muodostu. Sitä ei tarvitse keittää yhtä kauan eikä sokeria tarvitse lisätä yhtä paljon. Käytetään muuten ihan samalla tavalla kuin tavallista raparberia.   

rabarber1

Kasvisten ja kesäkukkien viljely. Aloita kasvisten ja kesäkukkien kylväminen etukäteen myöhempää ajankohtaa silmälläpitäen, jollin ne istutetaan ulos, silloin pääset alkuun nopeasti. Lajikkeet joita kylvetään etukäteen sisällä ovat mm. tomaatti, minipaprika, maissi, sekä monet erilaiset kesäkukat. Muistathan että hyvä kylvömulta on kuohkeaa, se ei ole märkää. Katso koko siemenvalikoima tästä. Parvekkeella olevassa ruukussa voim myös viljellä kasviksia. Kokeile esim. tomaattia, perunaa, kaalia, porkkanaa, lehtimanogldia, pinaattia ja salaattia. 

pluggset

Kylvä salaatti, pinaatti ja kaali astioihin tai laatikoihin tai mielellään suoraan korotettuihin multapenkkeihin, jossa maa lämpenee nopeammin kuin tasamaalla. Osa juuriksista voidaan nyt jo kylvää tai niin pian kun meillä on ollut muutama päivää plus asteita. Tarkista koko kylmäkestävien lajitelma tästä.

Levitä kerros sulamultaa "lämmintä" multaa jäätyneen mullan päälle sim. kylvölaatikkoon. Tee vakoja ja kylvä siemenet. Sirottele päälle ja peitä lumella. Jos ei ole lunta, niin odota sadetta joka kastelee. Kylmäkylvön etu on että taimet karaistuvat automaattisesti ja näinollen taimia ei tarvitse edestakaisin nostella sisälle ja ulos. Vaihteleva lämpötila on haitta pienille taimille. On hyvä jos on mahdollista peittää arat taimet, jos luvassa on kylmiä päiviä ja öitä. 

vinterodla.4

Leikkaa perennat kun maa on jäässä, tällä tavalla suojelet mahdollisia sipulikasveja, jotka jo nyt valmistautuvat kauniiseen kukintaa. Onko sinulla kuunliljoja? Jos on niin voit korjata pistokassadon ja syödä ne parsan tavoin, se on mahdollista jas et ole käyttänyt torjunta-aineita tai muita kemikaaleja alueella. 

Omena ja marjapuita voi leikata siihen saakka kunnes nuput avautuvat. Keväällä leikataan tavallisesti nuoret puut, koska kevätleikkaus stimuloi kasvua, vanhat puut leikataan syksyllä. Tästä voit lukea enemmän puiden ja pensaiden lekkaamisesta.  

sekator

Jos sinulla on ollut talvisäilöss kesäsipulit (esim. Dahlia) ruukussa niin voit pikkuhiljaa nostaa ne valoon ja hallankestävään paikkaa. Älä kastele lainkaan jos multa tuntuu kostealta. Sipulit/mukulat ovat arkoja kosteudelle ja saattavat mädäntyä jo ne saavat liika vettä. Syksyllä otetaan taas sisälle säiliöön pakkaselta suojattuna. Jos ne ovat kasvaneet kukkapenkeissä voidaan nostaa ylös kukkapenkistä ja säilyttää pimeässä viileässä paikassa. 

Kun nokkoset alkavat näkyä voit nyppiä niistä pieniä hentoja pistokkaita, joita voit käyttää ruoanlaittoon. Nokkonen on erittäin ravintorikas! Niistä voidaan tehdä myös ravintorikasta lannoitetta ja niin kutsuttua nokkosvettä. Olet tarkka siinä, että jätät puutarhaan nokkosia, koska se on aino kasvi johon nokkosperhonen muniin. 

nassla

Ruusut leikataan silloin kun öisin ei enää ole hallan vaaraa. Yleensä samanaikaisesti kun koivuun tulee hiirenkorvat. Leikkaa ennen kuin ruusunnuput avautuvat. Jos leikkaa liian myöhään, vie se paljon energiaa taimelta. Lue tästä enemmän puskien kevätleikkauksesta.  

Puutarhan lannoitus aloitetaan siinä vaiheessa kun ilman lämpötila kohenee ja kosteus vähenee, silloin kasvit heräävät. Ajankohta vaihtelee vuodesta toiseen mutta viimeistään toukokuussa on aika lannoittaa. Tarkista myös että nurmikko, marja- ja hedelmäpuut sekä perennat ja puskat, joille on omat lannoitteet. Lue lisää lannoituksesta tästä

mulljord1

Tarkista viherkasvit! Tarvitseeko joku niistä ehkä suuremman ruukun? Nyt on aika ruveta antamaan enemmän lannoitetta pitkän talven jälkeen. Lue enemmän viherkasvien hoito-ohjeesta tästä.  

Ihanaa kevättä kaikille ja pitäkää hyvä huoli itsestänne!

Kohta nähdään!

Lena

Helmikuu

Kirjoittaja Lena Gillberg
31.01.2020

Kevättalvi. Valkoinen lumipeite lepää puutarhan yllä. Tunnet kuinka auringon säteet alkavat lämmittämään päivä päivältä. On helpompi kuvitella tuleva kevät ja kesä. Innokkaimmat viljelijät ovat jo istuttaneet muun muassa chilit ja paprikat jotta ne ehtii antaa satoa.

Useimmat vihannekset voidaan kylvää huhti-touko-kesäkuussa kun maaperä on tarpeeksi lämmin (vähintään +8 astetta) mutta jos haluat pidentää kautta ja kokeilla laajempaa valikoimaa kannattaa aloittaa suunnittelu jo nyt.

fro.2020

Kiinnostaako tavliviljely niin voin lämpimästi suositella Sara Bäckmon ”Viljele vuoden ympäri” lajitelmaa. Pussin takan on hyvät ohjeet miten viljelet kaudesta riippumatta.

fropase.bak

Olemme jo saaneet toimitettua kaikki tämän vuoden siemenet lämpimään varastoomme. Luomusiemenien määrä on kasvanut josta olemme erittäin iloisia. Kotisivullamme löydät kaikki siemenet ja tarvikkeet. Saat ne lähetettyä suoraan postilaatikkoon tai lähimpään Postin noutopisteeseen tai sitten voit hakea ne suoraan meidän varastosta ilman postikuluja.

Helmikuu on puutarhassa korjaa- ja huoltokuukausi ja tässä tehtäviä joita voit tehdä. Koko vuoden puutarhakalenteri löytyy myös kotisivultamme.

- Helmikuu on hyvä aika aloittaa puutarhan suunnittelemisen jos haluat tehdä muutoksia.

-    Elohopean kipuessa plussan puolelle voit poistaa kuolleita oksia pensaista ja puista.

-    Jos talvehdit viherkasveja sisätiloissa on hyvä aloittaa näiden kastelu.

-    Ulkona ruukuissa olevat kasvit kannattaa tarkistaa vedenpoistoreikä pohjassa, siten että vesi pääsee valumaan välttääkseen ruukun halkeamista.  

-    Pensaat ja monivuotiset kasvit jotka ovat halla-alttiita on hyvä peittää. Kevättalvella on hyvä suojata ikivihreät kasvit auringolta, koska säteet voivat herättää kasvin ennen aikoja ja jos maaperä on jäässä kasvi kuivuu ja ruskistuu.

-    Varmista että raska lumi ei paina oksia.

-    Suihkuta ja vaihda multa viherkasveille, leikkaa ja lannoita maltillisesti.

-    Puhdista linnunpönttö uusia vuorkralaisia odotellessa.

-    Jos maa on lumeton, kannattaa peittää sipulit havuilla tai lehdillä ettei halla pääse vahingoittamaan.   

-    Ota varaslähtö kevääseen ja ota sisälle puiden tai pensaiden oksia ja laita maljakkoon, näin saat kevättunnelman olohuoneeseen.

Oikein mukavaa kevätalvea!

Lena

Vuoden vihannes: Juurikkaat

Kirjoittaja Jennifer Ahlbäck
18.06.2019

Juurikkaat ovat nimetty vuoden vihannekseksi, valinnan suorittaa puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry. Näihin kuuluvat perinteiset punajuuret, kelta- ja raitajuuri. Haluamme kunnioittaa näitä maukkaita ja koristeellisia vihanneksia joten alla annamme vinkkejä sekä viljelyyn että niiden käyttöön. Parasta vihannesten kasvattamisessa on tietenkin se, että saat syödä ne ihan itse.

rodbetor

Juurikkaiden kasvattaminen on onneksi erittäin helppoa. Ne viihtyvät parhaiten auringossa, mutta eivät kuitenkaan ole hirveän kranttuja istutuspaikan suhteen. Monet saattavat ajatella, että nyt on liian myöhäistä kasvattaa juurikkaita, mutta kesäkuussa voi ihan hyvin vielä viljellä. Ennen istuttamista kannattaa laittaa siemenet veteen yön yli. Istuta siemenet noin 3 cm etäisyydelle, 2 cm syvälle ja 40 cm riviväleille. Kun kasvit ovat noin 5 cm korkeat, voit aloittaa karsimisen. Juurekset menestyvät parhaiten savisessa maaperässä avomaalla, mutta kasvattaminen lavakauluksessa onnistuu myös. Juurikkaat lannoitetaan hyvin palaneella lehmän- tai hevosen lannalla tai pelletoidulla kananlannalla.

Juurikkaat voidaan korjata useissa erissä. Niiden lehtiä voidaan myös käyttää esimerkiksi salaatissa, eli sitä käytetään samalla tavalla kuin pinaattia. Kasvuvaiheessa muista kuitenkin jättää lehtiä varteen ettei juurikas kuole. Mitä aikaisemmin korjaat juurikkaat sitä miedompi maku. Kun juurikkaat ovat sitten syksymmälle kasvaneet, on helppo nähdä ovatko ne valmiita sadonkorjuuseen. Juurikkaat nimittäin nousevat hieman ylös maaperästä, jotta näet suhteellisen helposti kuinka suuret ne ovat. Valmiit korjatut juurikkaat varastoidaan viileässä.

polkabetor

Juurikkaat voidaan nauttia monin eri tavoin. Koko vihanneksen voi syödä sellaisina tai viipaloituna salaatissa, paahtaminen uunissa on myös tosi kätevää. Tiesitkö että vuohenjuusto ja hunaja sopii uunissa paahdetun juurikkaan kanssa aivan erinomaisesti? Jälkiruuaksi juurikkaat sopivat myös, esimerkiksi maistuisko mehukas punajuurikakku?
rodbetskaka

Punajuurikakku

Mehukas ja makea punajuurikakku, sopii täydellisesti kauniiseen kesäpäivään. Kakku voidaan helposti valmistaa sekä gluteenittomaksi että laktoosittomaksi valitsemalla oikeat tuotteet.

Kakun ainesosat:

3 luomu munaa

3 dl luomu sokeria

3 dl vehnäjauhoa (voidaan vaihtaa gluteeni jauhoksi)

1 tl vaniljasokeria

3 tl ruokasoodaa

1 1/2 tl jauhettua kanelia

1 tl jauhettua kardemummaa

1/2 tl inkivääriä

1/2 suolaa

1 1/2 dl auringonkukkaöljyä

4 1/2 kupillista raastettua punajuurta

 

Kuorrutus

60 g pehmeää voita

4 dl luomu sokeria

1 tl vaniljasokeria

Raaste 1 limen kuoresta, ekologinen

100 g maustamatonta philadelphia-tuorejuustoa

TEE NÄIN

Laita uuni 150 asteeseen.

Kuori ja raasta punajuuret (käytä käsineitä jos et halua punaisia sormia)

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi

Sekoita kaikki kuivat ainesosat erilliseen kulhoon ja sekoita varoen kuohkeaan munavaahtoon.

Lisää auringonkukkaöljy ja raastettu punajuuri.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan, halkaisija n. 24 cm.

Paista uunin keskellä noin 55 minuuttia. Voit tarkistaa pistämällä hammastikun taikinaan, se ei saa olla tahmea.

Anna kakun jäähtyä.

Frosting (Kuorrutus)

Sekoita kaikki ainesosat tasaisekisi vaahdoksi. (Lisää tomusokeria vähän kerrallaan)

Levitä kuorrutus huonelämpöisen punajuurikakun päälle.

Koristele esim. punajuurilla tai syötävillä kukilla.

Jennifer

No-dig

Kirjoittaja Adrian Evans
4.06.2019

My early childhood years spent with my grandmother and her brother in their gardens saw me pushing my little wheelbarrow filled to the top with cow manure. Roses were the big trend in the 1970’s and we fed them by spreading a thick layer of manure around them. So too as a 14-year-old boy taking my first steps in professional horticulture, I pushed endless barrows of composted cow manure from the heap to incorporate in the soil of the kitchen garden.

When finally making it to horticulture school some years later I was particularly taken by a lecturer who held a firm belief in ‘No-dig’ gardening. He was a soil scientist by profession and one who saw the soil as one big organism that should be left alone in order to be of its most benefit to plants. Instead of digging the soil, an annual covering of composted organic matter was spread over the top which would be further broken down by worms, bacteria and other soil life and then directly planted into.

Over the last 10 years, Charles Dowding in the UK has been growing vegetables in his market garden using exactly this same method. Through his pioneering work, organisations such as the Royal Horticultural Society and head gardeners of large estates have been adopting his simple methods. Indeed, my own kitchen garden is now 100% ‘No-dig’ and is saving me a lot of work.

nodig.1

The method can be used on any size of garden and on any type of soil – the aim being to feed that soil by adding an annual dressing of composted material and leave it mechanically untouched. In the first year, as many perennial weeds are dug out as possible on the intended area, which is then covered in a layer of cardboard. The carboard is covered with a 20-30cm layer of composted mulch, which can be own garden compost, or indeed a compost material bought from a local municipality.

I pre-grow my vegetable seeds indoors as small plug plants during the latter winter months which are ready to plant when the last chance of night frosts has passed. I plant these plug plants directly into the compost mulch and over the growing season the cardboard will start to decompose, and the vegetables grow their roots through it. The carboard and mulch act as a barrier to stop light of any below ground weed growth and I find I only have to hoe or pull by hand any annual weed seed growth only twice over the whole summer. I have no need whatsoever to use any chemical herbicides!

nodig.2

The mulch also helps keep valuable moisture in the soil where the plants need it. It reduces evaporation of moisture from the soil, hence the need to water the plants is also reduced. It is important to note here that when the young plants are planted in spring, it is important to give a real good initial watering to get their roots growing into the below soil.

nodig.3

A lot of research and better understanding of mycorrhizal fungus networks that live in the soil are bringing to light their incredible function to plants. When left undisturbed by not digging the soil, these networks attach themselves to plant roots and exchange water and nutrients to the plants, which are then in turn provided with carbohydrates formed in photosynthesis by the plants in order for the mycorrhizae to continue to grow.

The benefits to me as a gardener are many as I don’t have any back breaking digging to do, weed growth is much less as well as watering, which leaves me free to concentrate on other things in the garden.

Lyhyesti Suomeksi:

No-dig on käsite joka kiinnostaa yhä useampia. No-digin ideana on että maaperää ei kaiveta eikä möyhitä muuta kuin lisäämällä kompostoitua, eloperäistä katetta keväisin ja syksyisin. Kyseisellä menetelmällä jäljitellään luonnon omaa menetelmää huolehtia puutarhasta. Mykorritsaverkosto on kasvin juuren ja sienen muodostama symbioosi, jonka olemassaolo on tärkeä ja tämän ansioista kasvin juuristopinta-ala kasvaa. Näin kasvin veden- ja ravinteiden saanti tehostuu ja kasvi kestää paremmin esimerkiksi kuivuutta ja tauteja. Adrianin keittiöpuutarha on 100% No-dig ja hänen blogipostauksessa voit lukea vaihe vaiheelta miten hän sen tekee.