Bokashi kökskompostering

Skrivet av Lena Gillberg
16.03.2019

Kompostera ditt köksavfall så blir det näringsrik matjord istället för sopor.

Jord är något vi tar för givet, något som bara finns. Men egentligen har vi inte så mycket odlingsjord som vi tror och i framtiden kommer vi att behöva mycket mer om vi ska kunna producera mat åt alla. Detta samtidigt som vi kastar mycket mat både här i Finland och i andra länder. Mat som ursprungligen kommer från jorden och som tillhör jorden. För varje kilo grönsaker vi gräver upp så försvinner matjord och på något sätt måste vi ge tillbaka det vi tar.

Våra Bokashi-modeller hittar du här.

jord2

Kompostering har alltid funnits, men bokashi kökskompostering är ett helt nytt sätt att se på matåtervinning. Gammal mat kan bli till ny jord - utan att det behöver vara tungt och jobbigt, eller lukta illa. Idén med bokashi är att det ska vara enkelt och naturligtvis ska det vara bra för miljön. Med bokashi kan du göra jord av alla matrester du har hemma i köket, Kaffesump, bananskal, kycklingben, äggskal, avokadokärnor, ja alla matrester.

Så här gör du:

Börja med att bottna hinken med ett hushållspapper och en matsked bokashi strö. Varje dag samlar du upp matrester i ett separat kärl som du sedan tömmer ner i bokashi hinken på kvällen eller då den fyllts upp. Man använder ett separat kärl eftersom man inte vill öppna bokashi hinken mer än 1 eller max 2 gånger per dag. Den mår inte bra av för mycket syre. För bästa resultat skall man även finfördela matresterna, detta för att få resterna så kompakt som möjligt, och undvika lufthål. För varje liter avfall, strör man på 1msk bokashiströ. 

bokashi.rester+stro

När hinken börjar fyllas upp, och beroende på hur fuktigt avfall du har, samlas det vätska i uppsamlingsfacket. Denna bör tömmas vart efter (3-5ggr/vecka) för att undvika lukt. Lakvattnet luktar surt, men är guld värd. Den kan spädas ut 1:100 och användas till gödsling av hela trädgården samt dina grönväxter. Häller du ut lakvattnet i vasken kommer mikroberna att äta upp fett och ansamlingar som bildats i rören, helt ekologiskt, utan gifter.

 bokashi.lakvatten

När hinken är full får den stå på efterjäsning i rumstemperatur i 2 veckor. Under denna tid börjar du fylla nästa hink. Det behövs alltså två hinkar för att komma igång. Ett startset Bokashi innehåller två hinkar och 2kg strö. Köp Bokashi här.

bokashi emmerset

Efter efterjäsningen kan avfallet föras ut. Men innehållet är fortfarande väldigt surt så det bör stå ytterligare två veckor innan det går att använda till växter. Jag har gjort en jordstation av pallkragar med lock. För säkerhets skull lade jag gnagarnät i botten men generellt är Bokashi inte intressant för djur då det är för surt. Blanda avfallet med jord innan du planterar. Två delar jord till en del avfall. Jorden som används till detta kan vara näringsfattig gammal jord t.ex. från krukor.

bokashi.jordstation

Det går fint att kompostera året runt. Det gör inget fastän det är minusgrader ute. Bokashin fryser och aktiveras igen då det blir varmare på våren. Förvara avfallet i säckar, hinkar eller i komposten.

Det är enkelt att komma igång, mijövänligt och otroligt tillfredställande att kunna använda sitt eget avfall till näringsrik jord i trädgården! Jag svarar mer än gärna på dina frågor.

Lycka till!

Lena