Pensaiden kevätleikkaus

Kirjoittaja Adrian Evans
21.04.2018

Pitkän talven jälkeen tämän viikon kevään merkit antaa lupauksia siitä että pääsemme vihdoinkin aloittamaan tämän vuoden puutarhakauden. On kuitenkin tiettyjä tehtäviä joilla aloitamme puutarhassa varmistaakseen terveellisen ja energisen alun.  

Yksi näistä tehtävistä koskee kaikkia puuvartisia kasveja, pensaita ja puita, jotka muodostavat puutarhan rungon. Paras aika leikata on ennen kuin silmut puhkeavat. On monia syitä miksi leikkaamme, mutta lähinnä tämä liittyy kasvien elinvoimaan ja muotoon.

sekator blogg

Uusi pensas joka on ostettu puutarhamyymälästä, on kasvatettu pistokkaista ja aloittanut mitä todennäköisimmin elämänsä vuoden tai pari sitten. Kun nuori pensas on leikattu, se ohjaa energiansa tuottamaan enemmän oksia, mikä antaa paljon tukevamman kasvin ja tasapainoisemman muodon.

Jos valitsemme marjapensaan, esimerkiksi punaisen viinimarjan, jossa on 3-5 oksaa ostaessa sen puutarhamyymälästä, pensaan voi leikata n.20cm matalaksi juuri versojen yläpuolelta. Tuloksena on että pensas tuottaa ehkä 10–15 uutta oksaa ensimmäisenä vuotena, ja seuraavana vuotena antaa enemmän satoa.

Kun kasvit vanhenevat, aivan kuten me ihmiset, niillä ei ole sama energiaa joka niillä kerran oli. Jotkut oksat kuolevat ja jotkut tekevät vähemmän kukkia. Kun vanha pensas on leikattu, syntyy uutta kasvua, mikä tuo uuden voiman kasviin joka näin ollen kukkii runsaammin.

Suuri pensas on voinut kasvaa liiankin isoksi tarkoitettuun tilaan ja varastaa valon muilta kasveilta, jotka kasvavat sen alapuolella ja sen ympärillä. Jotkut kasvit, kuten esim. Angervot, kestävät erittäin kovaa leikkaamista, ja ne voidaan leikata melkein alas asti, poistaen kaiken kasvun yhdellä kertaa. Versot jotka ovat jääneet lepotilaan aiempina vuosina, puhkeavat auki tuottaen useita nuoria versoja. 5-10 voimakkaimmista versoista voidaan valita ja säilyttää, heikommat leikataan jotta saamme hyvänmuotoisen ja tasapainoisen pensaan.

Muut vanhemmat pensastyypit eivät kestä kaikkea rasitusta kerralla, joten leikkaamisen on tapahduttava yli 2-3 vuoden ajan. Ensimmäisen vuoden aikana, kolmasosa oksista voidaan leikata alas asti, erityisesti kuolleet, sairaat tai oksat jotka hankaavat tosia oksia vastaan. Näin pensas saa enemmän valoa ja paremman kukinnan. Jäljellä olevat vanhat oksat voidaan leikata seuraavina vuosina ja kasvi lähtee uuteen, terveelliseen ja vahvaan kasvuun.

Ikivihreät pensaat, kuten alppiruusut, vaativat hyvin vähän leikkaamista lukuun ottamatta poistamalla kuolleita tai sairaita oksia keväällä. On olemassa 12 eri leikkausryhmää eri pensaslajikkeille, siksi on hyvä tutustua oman puutarhan kasveihin ja niiden leikkausmenetelmiin. 

Kaikki keväällä leikatut kasvit todella hyötyvät siitä, että niille lisätään uutta multaa ja lannoitetta, mikä auttaa säilyttämään kosteuden maassa, hillitsee rikkaruohojen kasvua ja antaa ravinnetta kasville kasvaessaan. Hyvät puutarhasakset, pitkäkahvaiset oksasakset ja saha pitäisi olla osa puutarhurin työkalulaatikkoa, varmistaen että kaikki leikkaustoimenpiteet voidaan suorittaa onnistuneesti.

Puutarhatrendit 2018

Kirjoittaja Lena Gillberg
10.04.2018

Lumen sulaessa into päästä puutarhaan on pitelemätön! Kevät tekee tuloaan ja kohta saan toteuttaa kaikkia talvella syntyneet ideat. Olen tutkistellut vuoden 2018 trendejä ja alla olen koonnut muutaman.

Vertical Gardening

Pystysuorat puutarhat ovat edelleen trendikkäitä, ja koska monet meistä asuvat kaupungeissa tai ympäristössä jossa tila on rajallinen, istutusmenetelmä on myös hyvin käytännöllinen. Eri laisia kasviseiniä on saatavilla sekä kastelujärjestelmällä ja ilman. Tee-se-itse projektina voi myös rakentaa seinän lavoista tai raudoitusverkosta ja saviruukuista.

blogg vertical garden

Auta puutarhan pienasukkaita

Useimmat puutarhan harrastajat ovat täysin tietoisia siitä, että mehiläiset ja perhoset vähenevät, mutta tosiasiassa on myös monia muita eläimiä, joiden elinympäristö muuttuu mitä enemmän rakennamme kaupunkeja ja lähiöitä. Seuraavassa muutama konsti jolla autat pienten naapureiden tarpeita omassa puutarhassasi:

• Kasvata kasveja jotka tekevät marjoja ja siemeniä

• Älä käytä myrkyllisiä torjunta-aineita

• Vaihda osa nurmikosta pensaisiin ja kasveihin

• Hyönteishotelli antaa hyönteisille asuinpaikan puutarhassasi

blogg insektshotell

Uskalla kokeilla hyötypuutarhassasi 

Kukkatorin asiakkaat kyselevät aina useammin uusien jännittävien lajikkeiden perään. Yksi suosikeista viime vuosina on ollut Hunajamarja (Marjasinikuusama), erittäin maukas, vitamiinipitoinen marja sekä Minikiivi (Actinidia kolomikta), talvenkestävä köynnöskasvi jonka hedelmät mustuttavat kiiviä.

actinidia kolomikta

Uutuuksia 2018 ovat ekoloogiset siemenet, microgreen ja babyleaf, näitä voidaan kasvattaa ympäri vuoden, Lisäksi entistä laajempi valikoima siemennauhoja on tullut markkinoille helpottaakseen viljelyä. Vuoden vihannes on papu, joten miksipä ei kasvattaa papuja?

Aidoita puutarha kasveilla

Yleisin tapa aidoittaa puutarha on perinteinen puinen aita. Toki aidalla on etunsa, mutta on muitakin vaihtoehtoja. Voisiko puutarhan aidota vaikkapa vihreillä tuuheilla kasveilla, jotka antaisivat tarvittavan suojan, plus ovat ilo silmälle ja sielulle.

blogg lummig vagg

Alfresco dining

Keväällä ja kesällä vietämme yhä enemmän aikaa omalla terassilla ja pergolan tai viherkaton alla. Aktiviteetit, ulkokeittiö ja ruokailutila ovat yhä tärkeämpiä elementtejä puutarhassa. Ulko-olohuone/pergola jossa on mukavat nojatuolit, tunnelmavalaistus, takka, grilli tai miksipä ei pizzauuni?

blogg alfresco

 

Kasvata itse

Veganismi on yksi nopeimmin kasvavista elämäntavoista. Elintarvikehintojen noustessa ja lisääntyvä ympäristötietoisuus, lisää kiinnostusta omavaraisuuteen ja viljelyyn. Kasvihuoneet tekevät selkeästi paluuta. Oman ruuan kasvattaminen on kestävää, yksinkertaisia ​​ja hyvää. 

blogg gronsaker

Löytyy myös useita monivuotisia kasveja joita voi syödä. Tiesitkö esimerkiksi että Kuunlilja (Hosta) voidaan korjata aikaisin keväällä ja käyttää ruoanlaitossa samalla tavalla kuin parsa?

Koristeruoho

Koristeruohon kiinnostus on kasvamassa, mikä ei ole yllättävää koska ne ovat erittäin koristeellisia ja helppohoitoisia. Sormien vieminen pehmeiden tupsujen läpi tuntuu ihan kuin kissan hännältä. Ihanaa!

Kasvava määrä talvenkestäviä ruohoja ilmestyy leveysasteillemme ja tänä vuonna meillä on entistä laajempi valikoima.

blogg gras 1

Oikein mukavaa kevään odotusta!

Lena

Vuoden vihannes 2017: Salaatti

Kirjoittaja Lena Gillberg
20.04.2017

2017 on salaatin vuosi ja sen kunniaksi olemme tilanneet monta jännittävää salaattilajiketta, perinteisten lajikkeiden lisäksi. Meiltä löytyy jopa 23 eri lajiketta!

Moni salaattilajike on erityisen kiitollisia, ja niitä voi viljellä aikaisin keväästä myöhään syksyyn. Jos sen lisäksi on mahdollisuus peittää tai viljellä tunnelissa tai parvekkeella, niin voi pitkittää kautta entisestään. Kaupasta ostettu ekologinen salaattiruukku maksaa 1,50-2€. Sen perusteella voi  laskea kuinka paljon rahaa on säästettävissä.

sallat

Perinteisien salaattilajikkeiden lisäksi meiltä löydät muun muassa seuraavat lajikkeet:

Villirukola. Villi Ruca-salaatti, hienonmakuinen yrttivihannes, jota käytetään paljon Italiassa. Hammaslaitaiset nuoret lehdet poimitaan ennen kukintaa salaatteihin.

Mizuna (Japaninkaali). Helppohoitoinen aasialainen lehtivihannes. Satoa voi korjata koko kesän pitkälle syksyyn. Lehdet ja varret sopivat esim. salaatteihin. Pitkät varret voi keittää tai wokata.

Parsasalaatti Celtuce. Erikoinen salaattilajike, jonka varsi mehukkainen keskiosineen on herkullisin. Lehdet korjataan alhaalta aloittaen. Varsi kuoritaan ja käytetään tuoreena tai kiehautettuna.

Salaatti on uskomattoman hyvää. Tuore ja rapea salaatti omasta maasta suoraan lautaselle. Luksusta! Miltä kuulostaa Aurasalaatti granaattiomenalla? Valion kotisivuilta löydät reseptin, sekä monta muuta ihanaa salaattireseptejä kesäpöytään.

Salaatin siemenet, sekä laaja valikoima muita siemeniä löydät montteristamme Pohjanmaan Suurmessuilla tänä viikonloppuna. Toivottavasti nähdään siellä!

 

resizedimage600485 Screenshot 2017 04 20 21.08.2