Vihreämpi nurmikko kuin naapurilla

Kirjoittaja Lena Gillberg
7.05.2018

Nurmikosta voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon joten yritän tiivistää aiheen lyhyesti. Nurmikon ylläpito ja hoito on avain sen hyvinvoinnille ja miten pidät sammaleen ja rikkaruohon poissa. Eli...pidä huolta nurmikostasi, mutta miten?  

grasmatta

Vihreän nurmikon salaisuus ilman sammalta on läpäisevä maaperä, lannoite, kalkki ja sen leikkaaminen usein. Hyvin valutettu nurmikko kuivuu nopeammin sateen jälkeen, näin sammal ei viihdy. On tärkeää lisätä nurmikkolannoitetta, siinä on tarvittavat ravintoaineet joka mahdollistaa ruohon vahvan kasvun.

Jos käytät tavallista ruohonleikkuria, sen kerääjä estää että nurmikolle ei muodostu paksuja kerroksia kosteita leikkuujäämiä jossa sammal viihtyy. Sammaleen ja rikkaruohon pidät poissa leikkaamalla usein, kerran tai mieluiten kaksi kertaa viikossa sesonkiaikana jolloin nurmikko kasvaa eniten. Robottileikkuri leikkaa vähän ja usein - ehdottomasti hyvä keino pitää sammal poissa.

Aloita kausi nurmikon kevätsiivouksella, mutta älä aloita liian aikaisin. Kun maa on märkä ja kylmä voi nurmikolle tehdä enemmän haittaa kuin hyötyä.

Odota kunnes nurmikko on ehtinyt vähän kuivua, näin juuret ei vahingoitu.

Muista että lehdet, kuollut ruoho, oksat jne. on luonnollinen lannoite nurmikolle, poistaessa nämä on lisättävä ravintoa.

Väsähtäneen näköinen nurmikko tarvitsee happea. Nurmikon ilmaaja tekee pieniä reikiä nurmikkoon, joka mahdollistaa juurien hapen saannin, saat läpäisevän nurmikon jossa ravinteet ja vesi löytää helpommin juurien luokse. Odota ilmaajan käytön kanssa kunnes olet leikannut ensimmäisen kerran. On hyvä jos ruoho on ruvennut kasvamaan.

Tasoittaakseen ja korjatakseen nurmikkoa on hyvä lisätä hiekkapitoista turvemultaa noin 1-2cm paksu kerros. Toimenpidettä ei tarvitse tehdä joka vuosi mutta kohdissa jossa nurmikko on jotenkin vahingoittunut, hiekkapitoista turvemultaa voi lisätä useammankin kerran kaudessa. Nurmikko jossa on hiekkapitoista turvemultaa, pystyy pitämään kosteuden kauemmin ja ottamaan ravintoaineet talteen paremmin. 

Uusi nurmikko kylvetään hiekkapitoiseen turvemultaan jolloin saat tiheämmän nurmikon. Valitse korkealaatuiset siemenet, kylve kun maaperän lämpö on 8 astetta. Jos kylvät liian kylmään maahan siemen ei kasva ja todennäköisyys että se mätänee on suuri.

Lannoita keväällä kun nurmikko on herännyt, sekä kerran ennen juhannusta. Ensimmäinen lannoitus toukokuussa on tärkeä koska tämä on voimakkain kasvukausi ja nurmikko tarvitsee ravintoa jotta se pystyy kasvamaan ja työntämään pois rikkaruohon. Rikkaruoho ja ruoho kilpailevat keskenänsä, kilpailu jossa vahvin voittaa. Varmista että ruoho viihtyy, näin rikkaruoho ei kasva.

dandelion

Lannoitus on hyvä ajoittaa juuri ennen sadetta niin että nurmikko imaisee ravintoaineet ja ei polta sitä. Voit myös kastella nurmikon lannoituksen jälkeen jos sadetta ei ole luvassa.  

Syksyllä lannoitetaan nurmikon syyslannoitteella, joka sisältää vähemmän typpeä ja enemmän fosforia ja kaliumia. Kyseinen yhdistelmä antaa ravintoa ja valmistelee nurmikon ennen talven tuloa. Syyslannoitus antaa parhaimmat edellytykset vihreälle nurmikolle seuraavalle kaudelle.

Ei muuta kun tuumasta toimeen!

Lena

Omenapuun leikkaaminen

Kirjoittaja Lena Gillberg
27.04.2018

Omenapuun leikkaaminen voi joskus kuullosta erittäin hankalalta, voi olla että pelkäät tekeväsi virheitä. Itse asiassa leikkaaminen ei ole ollenkaan vaikeaa. Tässä muutama vinkki miten se tapahtuu.

blogg appeltrad2

Milloin? Nuoret omenapuut leikataan yleensä keväällä ennen silmujen paisumista, toisin sanoen kun puu on lepotilassa. Leikkaaminen keväällä edistää kasvua. Vanhemmat puut voidaan leikata syksyllä, niin sanottu ylläpito- ja nuorennusleikkaus.

Muista, että tärkein leikkaus on ensimmäinen ja toinen kerta, nämä luovat perustan sille miltä puu näyttää ja tuottaa hedelmää koko elinikänsä.

Miten? Leikkaa aina silmun yläpuolelta, joka on ulospäin suuntautuva rungosta katsottuna. Silmusta muodostuu uusi oksa ja on tärkeää että kasvusuunta on ulospäin suuntautuva.

blogg snittyta appeltrad

Muita yleisvinkkejä:

  • Leikkaa vahingoittuneet, kuivat ja kuolleet oksat. Ylhäältä kuivunut oksa leikataan noin 1/3 sen kokonaismitasta. Leikkaa oksat jotka hankaavat muita oksia vastaan
  • Jos puussa on kaksi latvaa, jotka ovat suunnilleen yhtä korkeita, voidaan näistä yksi ottaa pois, jolloin niiden ei tarvitse kilpailla siitä kummasta muodostuu latva. Näin se voi keskittää energiansa kehittymiseen. (A)
  • Jyrkästi ylöspäin kasvavat oksat voidaan myös poistaa, koska ne katkeavat helposti puun vanhetessa. (B)
  • Jos puun rungosta kasvaa kaksi oksaa samalla korkeudella, yksi niistä voidaan poistaa jotta saat vahvemman puun. (C)
  • Jos leikattu pinta on yli 1 cm halkaisijaltaan, pinta suojataan haavabalsamilla välttääkseen homeen muodostumista ja sairauksilta.
  • Leikkaa oksat jotka kasvavat sisäänpäin kohti latvaa. (D)

beskarning av unga appeltrad

Lopuksi haluaisin muistuttaa ravinnon ja kalkin tärkeydestä. Keväällä annetaan ravintoa touko- kesäkuussa. Syksyllä levitään syyslannoite ja kalkki. Syyslannoite edistää tulevan kauden silmujen muodostumista ja auttaa puuta selviytymään talvesta ja vastustamaan sairauksia. Kalkki edistää ravinnon saantia maaperästä. Pidä mielessä, että juuristo on yhtä leveä kuin puun kruunu, joten lannoite ja kalkki täytyy levittää yhtä pitkälle kuin puun oksat yltävät.

Ravitsemus vaikuttaa yllättävän paljon makuun, jos haluat terveen, hyvänvointisen puun maukkailla hedelmillä - älä unohda lannoittaa ja kalkita.

Tsemppiä!

Lena

Pensaiden kevätleikkaus

Kirjoittaja Adrian Evans
21.04.2018

Pitkän talven jälkeen tämän viikon kevään merkit antaa lupauksia siitä että pääsemme vihdoinkin aloittamaan tämän vuoden puutarhakauden. On kuitenkin tiettyjä tehtäviä joilla aloitamme puutarhassa varmistaakseen terveellisen ja energisen alun.  

Yksi näistä tehtävistä koskee kaikkia puuvartisia kasveja, pensaita ja puita, jotka muodostavat puutarhan rungon. Paras aika leikata on ennen kuin silmut puhkeavat. On monia syitä miksi leikkaamme, mutta lähinnä tämä liittyy kasvien elinvoimaan ja muotoon.

sekator blogg

Uusi pensas joka on ostettu puutarhamyymälästä, on kasvatettu pistokkaista ja aloittanut mitä todennäköisimmin elämänsä vuoden tai pari sitten. Kun nuori pensas on leikattu, se ohjaa energiansa tuottamaan enemmän oksia, mikä antaa paljon tukevamman kasvin ja tasapainoisemman muodon.

Jos valitsemme marjapensaan, esimerkiksi punaisen viinimarjan, jossa on 3-5 oksaa ostaessa sen puutarhamyymälästä, pensaan voi leikata n.20cm matalaksi juuri versojen yläpuolelta. Tuloksena on että pensas tuottaa ehkä 10–15 uutta oksaa ensimmäisenä vuotena, ja seuraavana vuotena antaa enemmän satoa.

Kun kasvit vanhenevat, aivan kuten me ihmiset, niillä ei ole sama energiaa joka niillä kerran oli. Jotkut oksat kuolevat ja jotkut tekevät vähemmän kukkia. Kun vanha pensas on leikattu, syntyy uutta kasvua, mikä tuo uuden voiman kasviin joka näin ollen kukkii runsaammin.

Suuri pensas on voinut kasvaa liiankin isoksi tarkoitettuun tilaan ja varastaa valon muilta kasveilta, jotka kasvavat sen alapuolella ja sen ympärillä. Jotkut kasvit, kuten esim. Angervot, kestävät erittäin kovaa leikkaamista, ja ne voidaan leikata melkein alas asti, poistaen kaiken kasvun yhdellä kertaa. Versot jotka ovat jääneet lepotilaan aiempina vuosina, puhkeavat auki tuottaen useita nuoria versoja. 5-10 voimakkaimmista versoista voidaan valita ja säilyttää, heikommat leikataan jotta saamme hyvänmuotoisen ja tasapainoisen pensaan.

Muut vanhemmat pensastyypit eivät kestä kaikkea rasitusta kerralla, joten leikkaamisen on tapahduttava yli 2-3 vuoden ajan. Ensimmäisen vuoden aikana, kolmasosa oksista voidaan leikata alas asti, erityisesti kuolleet, sairaat tai oksat jotka hankaavat tosia oksia vastaan. Näin pensas saa enemmän valoa ja paremman kukinnan. Jäljellä olevat vanhat oksat voidaan leikata seuraavina vuosina ja kasvi lähtee uuteen, terveelliseen ja vahvaan kasvuun.

Ikivihreät pensaat, kuten alppiruusut, vaativat hyvin vähän leikkaamista lukuun ottamatta poistamalla kuolleita tai sairaita oksia keväällä. On olemassa 12 eri leikkausryhmää eri pensaslajikkeille, siksi on hyvä tutustua oman puutarhan kasveihin ja niiden leikkausmenetelmiin. 

Kaikki keväällä leikatut kasvit todella hyötyvät siitä, että niille lisätään uutta multaa ja lannoitetta, mikä auttaa säilyttämään kosteuden maassa, hillitsee rikkaruohojen kasvua ja antaa ravinnetta kasville kasvaessaan. Hyvät puutarhasakset, pitkäkahvaiset oksasakset ja saha pitäisi olla osa puutarhurin työkalulaatikkoa, varmistaen että kaikki leikkaustoimenpiteet voidaan suorittaa onnistuneesti.

Puutarhatrendit 2018

Kirjoittaja Lena Gillberg
10.04.2018

Lumen sulaessa into päästä puutarhaan on pitelemätön! Kevät tekee tuloaan ja kohta saan toteuttaa kaikkia talvella syntyneet ideat. Olen tutkistellut vuoden 2018 trendejä ja alla olen koonnut muutaman.

Vertical Gardening

Pystysuorat puutarhat ovat edelleen trendikkäitä, ja koska monet meistä asuvat kaupungeissa tai ympäristössä jossa tila on rajallinen, istutusmenetelmä on myös hyvin käytännöllinen. Eri laisia kasviseiniä on saatavilla sekä kastelujärjestelmällä ja ilman. Tee-se-itse projektina voi myös rakentaa seinän lavoista tai raudoitusverkosta ja saviruukuista.

blogg vertical garden

Auta puutarhan pienasukkaita

Useimmat puutarhan harrastajat ovat täysin tietoisia siitä, että mehiläiset ja perhoset vähenevät, mutta tosiasiassa on myös monia muita eläimiä, joiden elinympäristö muuttuu mitä enemmän rakennamme kaupunkeja ja lähiöitä. Seuraavassa muutama konsti jolla autat pienten naapureiden tarpeita omassa puutarhassasi:

• Kasvata kasveja jotka tekevät marjoja ja siemeniä

• Älä käytä myrkyllisiä torjunta-aineita

• Vaihda osa nurmikosta pensaisiin ja kasveihin

• Hyönteishotelli antaa hyönteisille asuinpaikan puutarhassasi

blogg insektshotell

Uskalla kokeilla hyötypuutarhassasi 

Kukkatorin asiakkaat kyselevät aina useammin uusien jännittävien lajikkeiden perään. Yksi suosikeista viime vuosina on ollut Hunajamarja (Marjasinikuusama), erittäin maukas, vitamiinipitoinen marja sekä Minikiivi (Actinidia kolomikta), talvenkestävä köynnöskasvi jonka hedelmät mustuttavat kiiviä.

actinidia kolomikta

Uutuuksia 2018 ovat ekoloogiset siemenet, microgreen ja babyleaf, näitä voidaan kasvattaa ympäri vuoden, Lisäksi entistä laajempi valikoima siemennauhoja on tullut markkinoille helpottaakseen viljelyä. Vuoden vihannes on papu, joten miksipä ei kasvattaa papuja?

Aidoita puutarha kasveilla

Yleisin tapa aidoittaa puutarha on perinteinen puinen aita. Toki aidalla on etunsa, mutta on muitakin vaihtoehtoja. Voisiko puutarhan aidota vaikkapa vihreillä tuuheilla kasveilla, jotka antaisivat tarvittavan suojan, plus ovat ilo silmälle ja sielulle.

blogg lummig vagg

Alfresco dining

Keväällä ja kesällä vietämme yhä enemmän aikaa omalla terassilla ja pergolan tai viherkaton alla. Aktiviteetit, ulkokeittiö ja ruokailutila ovat yhä tärkeämpiä elementtejä puutarhassa. Ulko-olohuone/pergola jossa on mukavat nojatuolit, tunnelmavalaistus, takka, grilli tai miksipä ei pizzauuni?

blogg alfresco

 

Kasvata itse

Veganismi on yksi nopeimmin kasvavista elämäntavoista. Elintarvikehintojen noustessa ja lisääntyvä ympäristötietoisuus, lisää kiinnostusta omavaraisuuteen ja viljelyyn. Kasvihuoneet tekevät selkeästi paluuta. Oman ruuan kasvattaminen on kestävää, yksinkertaisia ​​ja hyvää. 

blogg gronsaker

Löytyy myös useita monivuotisia kasveja joita voi syödä. Tiesitkö esimerkiksi että Kuunlilja (Hosta) voidaan korjata aikaisin keväällä ja käyttää ruoanlaitossa samalla tavalla kuin parsa?

Koristeruoho

Koristeruohon kiinnostus on kasvamassa, mikä ei ole yllättävää koska ne ovat erittäin koristeellisia ja helppohoitoisia. Sormien vieminen pehmeiden tupsujen läpi tuntuu ihan kuin kissan hännältä. Ihanaa!

Kasvava määrä talvenkestäviä ruohoja ilmestyy leveysasteillemme ja tänä vuonna meillä on entistä laajempi valikoima.

blogg gras 1

Oikein mukavaa kevään odotusta!

Lena

Vuoden vihannes 2017: Salaatti

Kirjoittaja Lena Gillberg
20.04.2017

2017 on salaatin vuosi ja sen kunniaksi olemme tilanneet monta jännittävää salaattilajiketta, perinteisten lajikkeiden lisäksi. Meiltä löytyy jopa 23 eri lajiketta!

Moni salaattilajike on erityisen kiitollisia, ja niitä voi viljellä aikaisin keväästä myöhään syksyyn. Jos sen lisäksi on mahdollisuus peittää tai viljellä tunnelissa tai parvekkeella, niin voi pitkittää kautta entisestään. Kaupasta ostettu ekologinen salaattiruukku maksaa 1,50-2€. Sen perusteella voi  laskea kuinka paljon rahaa on säästettävissä.

sallat

Perinteisien salaattilajikkeiden lisäksi meiltä löydät muun muassa seuraavat lajikkeet:

Villirukola. Villi Ruca-salaatti, hienonmakuinen yrttivihannes, jota käytetään paljon Italiassa. Hammaslaitaiset nuoret lehdet poimitaan ennen kukintaa salaatteihin.

Mizuna (Japaninkaali). Helppohoitoinen aasialainen lehtivihannes. Satoa voi korjata koko kesän pitkälle syksyyn. Lehdet ja varret sopivat esim. salaatteihin. Pitkät varret voi keittää tai wokata.

Parsasalaatti Celtuce. Erikoinen salaattilajike, jonka varsi mehukkainen keskiosineen on herkullisin. Lehdet korjataan alhaalta aloittaen. Varsi kuoritaan ja käytetään tuoreena tai kiehautettuna.

Salaatti on uskomattoman hyvää. Tuore ja rapea salaatti omasta maasta suoraan lautaselle. Luksusta! Miltä kuulostaa Aurasalaatti granaattiomenalla? Valion kotisivuilta löydät reseptin, sekä monta muuta ihanaa salaattireseptejä kesäpöytään.

Salaatin siemenet, sekä laaja valikoima muita siemeniä löydät montteristamme Pohjanmaan Suurmessuilla tänä viikonloppuna. Toivottavasti nähdään siellä!

 

resizedimage600485 Screenshot 2017 04 20 21.08.2